Rovio installeert sms-betalingen in laatste update Angry Birds

Wie de laatste update van het populaire spelletje Angry Birds binnenhaalt op zijn Android smartphone, moet even goed op het rijtje toestemmingen letten. Daarin geef je fabrikant Rovio toestemming om sms-betalingen in het spelletje te verwerken.

Angry Birds screenshot

Veel kritische Androidgebruikers vroegen zich af wat dit te betekenen heeft. Ze dachten alleen maar dertig nieuwe levels binnen te halen, zodat ze nu groene varkentjes getooid met cowboyhoeden te pletter kunnen schieten met hun boze vogels. Er zit echter meer in het spelletje. De sms-betalingsmogelijkheid.

Rovio heeft, als je daarmee akkoord gaat, toegang tot je smsjes. Hier ontstond ophef over. Rovio antwoordde via een tweet aanvankelijk dat het een misverstand was en dat het maandag gefixt zou worden. Maar op het blog van Rovio staat nu een ander verhaal.

Het is geen fout, het is zo bedoeld. Angry Birds heeft de toegang tot de smsjes nodig om een nieuw betalingssysteem te introduceren. Betalen voor apps via je telco. De betaling voor een app wordt verzonden via een dure sms, en later in rekening gebracht via je telefoonrekening. Rovio noemt dit de Bad Piggy Bank. En vermeldt erbij dat de sms-toestemmingen van de gebruiker van het spelletje niet voor iets anders dan voor sms-betalingen zal worden gebruikt.

Merkwaardig is dat betalen via de telefoonrekening wereldwijd nog maar door één telco is ingevoerd, Elisa in Finland. Meer dan 99 procent van degenen die Angry Birds op hun Androidtelefoon hebben, kunnen dus niet van deze nieuwe mogelijkheid gebruik maken. Maar zij hebben dus wel toestemming moeten geven aan Rovio om in de smsjes te neuzen, zonder dat hier een reden voor is.

Tijdens de update wordt hierover aan de downloaders van het spelletje niets verteld. Alleen via de blogpost die Rovio na de update, en de ophef erover, online heeft gezet. Rovio meldt dat het bedrijf met telco’s in de hele wereld werkt aan de in-app betalingen via sms, zodat de mogelijkheid om via een sms iets voor je telefoon aan te schaffen, bereikbaar wordt voor meer gebruikers.

Bron: Pocket Now

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. v-power -

    Vodafone Group is bezig met de implementatie van betalen via je rekening. Maar hiervoor is uiteraard geen sms nodig, daar hoef je niks voor te implementeren, dat werkt al.

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters