Rovio installeert sms-betalingen in laatste update Angry Birds

Wie de laatste update van het populaire spelletje Angry Birds binnenhaalt op zijn Android smartphone, moet even goed op het rijtje toestemmingen letten. Daarin geef je fabrikant Rovio toestemming om sms-betalingen in het spelletje te verwerken.

Angry Birds screenshot

Veel kritische Androidgebruikers vroegen zich af wat dit te betekenen heeft. Ze dachten alleen maar dertig nieuwe levels binnen te halen, zodat ze nu groene varkentjes getooid met cowboyhoeden te pletter kunnen schieten met hun boze vogels. Er zit echter meer in het spelletje. De sms-betalingsmogelijkheid.

Rovio heeft, als je daarmee akkoord gaat, toegang tot je smsjes. Hier ontstond ophef over. Rovio antwoordde via een tweet aanvankelijk dat het een misverstand was en dat het maandag gefixt zou worden. Maar op het blog van Rovio staat nu een ander verhaal.

Het is geen fout, het is zo bedoeld. Angry Birds heeft de toegang tot de smsjes nodig om een nieuw betalingssysteem te introduceren. Betalen voor apps via je telco. De betaling voor een app wordt verzonden via een dure sms, en later in rekening gebracht via je telefoonrekening. Rovio noemt dit de Bad Piggy Bank. En vermeldt erbij dat de sms-toestemmingen van de gebruiker van het spelletje niet voor iets anders dan voor sms-betalingen zal worden gebruikt.

Merkwaardig is dat betalen via de telefoonrekening wereldwijd nog maar door één telco is ingevoerd, Elisa in Finland. Meer dan 99 procent van degenen die Angry Birds op hun Androidtelefoon hebben, kunnen dus niet van deze nieuwe mogelijkheid gebruik maken. Maar zij hebben dus wel toestemming moeten geven aan Rovio om in de smsjes te neuzen, zonder dat hier een reden voor is.

Tijdens de update wordt hierover aan de downloaders van het spelletje niets verteld. Alleen via de blogpost die Rovio na de update, en de ophef erover, online heeft gezet. Rovio meldt dat het bedrijf met telco’s in de hele wereld werkt aan de in-app betalingen via sms, zodat de mogelijkheid om via een sms iets voor je telefoon aan te schaffen, bereikbaar wordt voor meer gebruikers.

Bron: Pocket Now

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters