Ruzie over nano-sims laait opnieuw op

Webwereld heeft documenten ingezien waaruit blijkt dat de strijd rondom de nieuwe generatie nano-sims flink is opgelaaid. Nokia en RIM beschuldigen Apple van stemfraude en bij winst van Apple zal Nokia weigeren haar patenten te licenseren.

De website Webwereld heeft de documenten van het ETSI ingezien waarbij verschillende partijen een voorstel doen voor een nieuwe standaard voor nano-sims. Nano-sims moet de micro-simkaart standaard gaan opvolgen en is vooral in het leven geroepen om ruimte te besparen in het toestel zodat er meer ruimte is voor andere elektronica.

Zowel Apple als Nokia hebben een eigen model ontwikkeld voor de nieuwe nano-sim die door het ETSI tot standaard uitgeroepen moet worden. Alleen lopen de meningen nogal uiteen over hoe de nieuwe simkaart eruit moet gaan zien. Zo meent Apple dat het voldoende is om al het plastic rondom de simkaart te verwijderen en dit tot nieuwe standaard te bombarderen. Voordeel hiervan is dat met een adapter de nieuwe nano-sim ook in telefoon gestoken kan worden die over een micro-sim of over een normale sim beschikken.

Nokia heeft hier een andere kijk op. De fabrikant heeft een technisch hoogstaande nieuwe sim ontwikkeld die veel weg heeft van een micro-SD. Voordeel hiervan is dat de sim meer data kan opslaan, minder ruimte inneemt en geen simkaarthouder nodig heeft om in het toestel te stoppen, iets dat bij het idee van Apple wel noodzakelijk is. Inmiddels hebben zowel Motorola als BlackBerry-producent RIM zich achter Nokia’s idee geschaard.

Apple wil niets van Nokia’s idee weten en heeft medewerkers van providers, die Apple steunen in hun idee, opgespoord om dubbel te stemmen. Medewerkers van ondermeer Apple en Vodafone schrijven zich twee maal in, een keer onder Apple en een keer onder een andere provider. Webwereld heeft nu ontdekt dat RIM heeft vel op tegen is en dat het een brief heeft gestuurd naar het ETSI om deze cowboy-praktijken te stoppen omdat elke medewerker maar een enkele keer mag stemmen over de standaard.

Ook Nokia is van plan om grofgeschut in te zetten als het idee van Apple tot standaard uitgeroepen wordt door het ETSI. Nokia is in het bezit van meer dan 50 curciale patenten die betrekking hebben op de simkaart in een toestel. De fabrikant dreigt nu om deze patenten niet te licenseren aan fabrikanten als haar idee niet tot standaard wordt uitgeroepen, aldus Webwereld. Inmiddels lijkt het erop alsof er een impasse ontstaan is en het ETSI nu moet gaan duiden welke kant het gaat kiezen. Mocht Nokia voet bij stuk houden dan zal het waarschijnlijk niet tot een stemming komen.

Het ETSI zal komende week vergaderen over de voortgang van de standaard. De kans is groot dat de stemming uitgesteld zal worden om zo eerst alle perikelen op te lossen.

Nano-sim Apple Nokia

 

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters