'Saffierglas iPhone 6 met schuurpapier stuk te krijgen'

Het veelbesproken superstevige saffierglas van de iPhone 6 is met schuurpapier makkelijk te bekrassen. Maar dat is wel wat moeilijker dan het Gorilla Glass-scherm van de iPhone 5S.

'Saffierglas iPhone 6 met schuurpapier stuk te krijgen' iphone 6 sapphire display sandpaper text 578 80

Techblogger Marques Brownlee liet eerder een filmpje op YouTube zien waarin hij met een bos sleutels en een mes probeert door het scherm van de iPhone 6 heen te komen. Ook probeert hij het te breken. Bij al deze handelingen blijft het scherm heel, er komt zelfs geen krasje op.

Nu gooide diezelfde Brownlee het over een andere boeg. Hij laat eerst wat theorie zien; de schaal van Moh. Die schaal van 1 tot 10 laat zien hoe stevig materialen zijn. Diamant staat bovenaan, een brokje talk onderaan de schaal. Het mes en de bos sleutels die hij in zijn eerdere filmpje liet zien, scoort op die schaal en 5,5. Brownlee wijst erop dat je met een mes normaalgesproken ook niet door een glazen ruit komt.

Saffier scoort op de schaal van Moh een 9, en is dus in theorie niet stuk te krijgen door schuurpapier, dat een 7 of een 8 scoort, afhankelijk of je fijn of grof schuurpapier neemt.

Brownlee slaagt erin om het scherm van de iPhone 6 wel degelijk te bekrassen met beide soorten schuurpapier, wat inhoudt dat het glas niet van puur saffier kan zijn gemaakt. Het is waarschijnlijk een mengvorm van gewoon glas, een plasticsoort of iets anders met saffierglas. Waardoor het scherm wel een stuk krasvaster is dan alle voorgaande iPhoneschermen, maar het is best wel stuk te krijgen.

De droom van een onbreekbare iPhone ligt hiermee dus aan diggelen, en dat is-ie helemaal als je ook nog een filmpje van een andere blogger bekijkt die een professionele pijl door het scherm heen schiet. Dat versplintert. Hieronder zijn beide filmpjes te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. gocool187 -

  Door deze verkooppraatjes bij Apple blijf ik er met een boog omheen lopen. De beweringen over hun nieuwe "wondertjes" en wat de werkelijkheid is klopt gewoon 9 van de 10 keer niet. Daarnaast staat prijs en kwaliteit gewoon niet in verhouding. Voor 1 zo'n toestel kan je je vinger wel 3 keer aan een chinees toestel branden die dan vaak nog betere speccs hebben.
  Hoe dan ook verwacht ik niet verlost te zullen zijn van het landschap van gebroken Cryphone schermen. Zou je toch wel mogen verwachten van toestellen rond de 1000 euro!! (Is Iphone 7 al klaar?!)

 2. Bart Ceuleers -

  Ten eerste, hoe kom je op het idee om schuurpapier uit te testen? Ten tweede, ik denk niet dat iemand ooit zijn iPhone bewust gaat bewerken met schuurpapier, er kan misschien een artikel geplaatst worden als je dynamiet onder een iPhone legt en het aansteekt dat hij dan ook hoogstwaarschijnlijk niet meer terug te vinden is. Dit vind ik persoonlijk een nutteloos maar wel paginavullend artikel.

  1. Quasimodo -

   "Saffier scoort op de schaal van Moh een 9, en is dus in theorie niet stuk te krijgen door schuurpapier, dat een 7 of een 8 scoort, afhankelijk of je fijn of grof schuurpapier neemt."

   Als je het artikel gelezen had, had je gezien dat de schaal van Moh de drijfveer was.

   Heel voor de hand liggende test dus en bewijst dat het marketing-praat is van Apple die geen stand houdt. Dit past precies in de gedachte van Apple namelijk een illusie creƫren zodat jij denkt dat je iets heel bijzonders koopt.

   Neemt niet weg dat het glas bijzonder hard is al is het geen 100% saffier.

   1. Sylmaron -

    Alhoewel het een goed en vrij krasresistent scherm is ben ik het wel met Shogun eens dat die marketingpraatjes van Apple vrij weinig voorstellen. 'Retina!', 'Sapphire!' šŸ˜›

    Erg goede blogger trouwens. Ik volg hem al langer.

   2. Quasimodo -

    Zeker een goeie blogger. Zijn nuchtere kijk op dingen staat me erg aan. Ben al een paar jaar op hem geabonneerd.

  2. bartvuijk -

   Niemand zal zijn dure iPhone met schuurpapier mishandelen. Maar ik vermoed dat het ongeveer hetzelfde zal werken, in mindere mate, met een beetje zand in je broekzak, of een telefoon waar je per ongeluk bovenop stapt op het strand. Neemt niet weg dat het scherm in het filmpje op het gebied van krasvastheid beter presteert dan Gorilla Glass, en ik hoop dat meer fabrikanten het gaan toepassen.

   1. Quasimodo -

    Het zou zeker een verbetering zijn dat "saffier"-glas al heb ik na een half jaar intensief gebruik op mijn eigen toestel met gorilla glas nog geen enkel krasje.

    Ik vind het prachtig dat er mensen zijn die dit aan de kaak stellen zoals deze MKBHD. Het vingerafdruk-glaasje is overigens wel saffier-glas en duidelijk veel harder.

LG V30S ThinQ

LG onthult slimmere versie LG V30: de LG V30S ThinQ lees verder

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact gelekt: Sony’s volgende flagships lees verder

ASUS ZenFone Max Plus

Asus ZenFone Max Plus: Face Unlock en 18:9 beeldverhouding lees verder

LG K8 en LG K10: LG onhult nieuwe budgetmodellen lees verder

Gelekte renders tonen driedubbele camera Huawei P20 lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters