Samsung agressief op jacht naar positie van wereldmarktleider

Samsung, nu de nummer twee in mobiele telefonie in de wereld, wil marktleider Nokia binnen drie jaar van de troon stoten. Terwijl Nokia de grootste moeite heeft om zijn positie te behouden en mensen ontslaat, is Samsung van plan om 25.000 mensen in dienst te nemen.

samsung nokia logoNokia is al jaren de nummer één van de wereld. Maar sinds de iPhone werd uitgebracht, is het speelveld wezenlijk veranderd. Nokia heeft grote moeite om in dat nieuwe speelveld te concurreren. Terwijl Nokia worstelt, is Samsung gerezen tot de nummer twee van de wereld, met agressieve plannen om de nummer één te worden. De Koreaanse telefoonfabrikant zit momenteel aardig vast in het zadel in de smartphonemarkt. Hoewel gewone mobiele telefoons nog altijd tachtig procent van de huidige markt vormen, zal dat snel gaan veranderen. Smartphones zullen gangbaar worden, en op die markt heeft Samsung een stevige voorsprong.

Samsung werkt er zelf hard aan om de steeds kleinere achterstand op Nokia in te lopen. Het komende jaar investeren de Koreanen maar liefst 38 miljard dollar in nieuwe producten. Daarvan gaat negen miljard naar research en development. Dat eigen research heeft de afgelopen tijd al het nodige opgeleverd: de schermen en de Hummingbird-processoren van de fabrikant zijn ook bij andere fabrikanten gewild.

Het offensief van Samsung staat in schril contrast tot de moeilijke periode die Nokia momenteel doormaakt. Hoewel de Nokia N8 redelijk verkoopt, bracht dit vlaggenschip niet het enorme succes dat Nokia nodig had en het is nog altijd geen echte concurrent voor de iPhone of de rekken vol Android-telefoons, laat staan Windows Phone 7. Meego, Nokia’s nieuwe mobiele OS, is nog nergens te zien, en Symbian is bezig een langzame dood te sterven.

Om het nog erger te maken is Nokia gedwongen om werknemers te ontslaan terwijl Samsung juist mensen inhuurt. Nokia probeert hiermee kosten te besparen, wat ten koste gaat van de kwaliteit maar de winstcijfers acceptabel houdt. Geruchten gaan nu dat Nokia nieuwe producten de nek omdraait voordat ze op de markt komen, de N9 zou dat lot bijvoorbeeld beschoren zijn. En in Amerika zijn net twee modellen van Nokia die voor verkoop gepland stonden, op het laatste moment geschrapt.

Zowel voor Samsung als voor Nokia is dit jaar erg belangrijk. Als Nokia tijdens het Mobile World Congress over een paar weken niet een reusachtig goed nieuw toestel laat zien, is er weinig om Samsung te verhinderen om de wereldleider te worden. Samsung laat al een hele tijd doorschemeren dat er prachtige nieuwe producten aan zitten te komen, die tijdens deze beurs worden gepresenteerd.

Bron: Mobile Mentalism

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters