Dit waren de best verkochte smartphones van het afgelopen half jaar

Onderzoeksbureau IHS Markit heeft eindelijk de data verwerkt: welk toestel ging in de eerste helft van 2017 het meest over de toonbank?

Welke toestellen werden het meest verkocht?

We worden elke dag overspoeld door het marketinggeweld van grote smartphonefabrikanten. Daardoor krijgen we eigenlijk een scheef beeld van de industrie, want kleinere merken hebben niet het budget om je dagelijks te overtuigen. Daarom zijn totaaloverzichten van verkoopcijfers zo interessant. Wie scoort echt goed?

Het is algemeen bekend dat er veel meer Android smartphones dan iPhones worden verkocht. Google domineert de markt, met de honderden Android-modellen die er elk jaar uitkomen. Elk individuele model hoeft niet gigantisch te scoren, want bij elkaar opgeteld heb je alsnog indrukwekkende aantallen. Dan is de grote winnaar duidelijk: Android.

Apple iPhone 7 Plus design
De iPhone 7 Plus

Maar wat nou als je wel naar de verschillende modellen kijkt? Oftewel: van welke modellen worden de meeste exemplaren verkocht? Onderzoeksbureau IHS Markit zocht het uit voor de eerste helft van dit jaar. Niet alleen in Amerika, maar wereldwijd.

Apple iPhone 7 is het best verkochte toestel

We zullen je niet langer in spanning houden: de iPhone 7 is het bestverkochte toestel van het afgelopen half jaar. De iPhone 7 Plus veroverde de tweede plek. Op de derde plek stond niet een vlaggenschip van Samsung, maar een goedkoper model: de Samsung Galaxy Grand Prime Plus. Een hele mond vol. Het gaat om een budgetmodel met een 5-inch scherm. Een toestel waar je weinig over hoort, maar dus wel scoort.

Samsung Galaxy Grand Prime Plus
Samsung Galaxy Grand Prime Plus

Op de derde plek staat de Apple iPhone 6s, een toestel uit 2015. De Samsung Galaxy S8 volgt op de vijfde plek, met zijn grotere broer, de Galaxy S8 Plus, op de zesde plek. Apple staat dus op de eerste plek, maar toch lopen de verkopen terug. De iPhone 7 en iPhone 7 Plus beslaan een kleiner percentage van de markt dan hun voorgangers, in de eerste helft van vorig jaar.

Apple besloeg in 2015 10% met zijn vlaggenschepen. In 2016 werd dat 7% en in de eerste helft van dit jaar was dat 5%. Het volume van de totale markt blijft dus toenemen, maar Apple profiteert er niet van. Het totale aantal verkopen wordt uitgesmeerd over steeds meer verschillende Android modellen, waardoor Apple wel bovenaan blijft staan. De grote winnaar blijft echter Google.

Steeds meer toestellen met 1 miljoen verkochte exemplaren

Het valt verder op dat de Samsung Galaxy S8+ op de zesde plek staat. Ter vergelijking: de Galaxy S7 Edge wist de vierde plek te veroveren in de eerste helft van 2017. Dat is echter te verklaren aan de hand van twee factoren. Ten eerste had de normale Galaxy S7 geen gebogen schermranden. Ten tweede werden Samsung’s vlaggenschepen dit jaar een stuk later gelanceerd dan hun voorgangers.

We moeten dus de tweede helft van dit jaar afwachten tot we daar conclusies over kunnen trekken. Over het algemeen zit er gezonde groei in de markt. Steeds meer Chinese fabrikanten weten internationaal hun toestellen te slijten. Daardoor is het aantal toestellen waarvan meer dan 1 miljoen exemplaren is verkocht sterk gegroeid. Vorig jaar waren dat er 17, nu 22. Samsung staat garant voor tien van die modellen, Apple levert er vier. Check voor verdere statistieken de onderstaande bron.

Via: IHSMarkit

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters