Samsung en LG groeien door maar Nokia blijft de baas

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft Samsung zijn voorsprong op Motorola verder uitgebouwd op de mobieltjesmarkt. Nokia bezet nog immer de eerste plek, maar Sony Ericsson moest de vierde plaats afstaan aan LG.

Het reorganiserende Motorola blijft vermoedelijk zeker tot volgend jaar verstoken van een kans om de tweede plek van Samsung te herwinnen, zo gelooft marktonderzoeksbureau IDC. Medio vorig jaar werd het Amerikaanse bedrijf van die plaats verstoten door de Zuid-Koreaanse electronicagigant. Dat gebeurde al een keer eerder, maar toen wist Motorola zich rap te herstellen.

Ditmaal heeft het bedrijf het moeilijker, volgens IDC komt dat door een onvolledig productaanbod. Met name op het gebied van aanraakschermen, muziekfunctionaliteit en messaging ontbreekt het Motorola aan aantrekkelijke producten, zo stellen de marktonderzoekers, terwijl de concurrenten van het bedrijf op die vlakken al het een en ander hebben uitgebracht. Motorola werkt momenteel aan het afsplitsen van zijn mobieltjesdivisie en heeft voor later dit jaar nieuwe telefoons in de pijplijn zitten.

Sony Ericsson meldde eerder dit jaar al dat het diverse problemen ondervond die van invloed waren op de leveringen van het bedrijf. Zo werd de joint venture geplaagd door een afname in de vraag naar zijn mid- en highrange toestellen, tekorten op het gebied van onderdelen en een groeiende vraag naar goedkope mobieltjes in aan de grote oceaan grenzende Aziatische landen – waar Sony Ericsson niet sterk aanwezig is. Een hernieuwde focus op Noord-Amerika zou volgens het Japans-Zweedse bedrijf later dit jaar betere resultaten op moeten leveren. Onder meer de Xperia is onderdeel van dat plan, dit toestel verschijnt in de tweede helft van dit jaar.

LG wist goed van Sony Ericsson’s moeilijkheden te profiteren, en leverde tegen de traditie in meer toestellen af in het eerste kwartaal van dit jaar dan in het laatste kwartaal van 2007. Dat is tevens te danken aan een voortdurend grote vraag naar de highendmobieltjes van het Zuid-Koreaanse bedrijf, zoals de Viewty en de Voyager. Het succes van LG leidde ertoe dat Sony Ericsson van de vierde plaats werd gestoten. Het bedrijf werkt dit kwartaal aan het verbeteren van de aanwezigheid in groeimarkten en is tevens van plan om meer highend-toestellen uit te brengen.

Volgens IDC zijn er in het afgelopen kwartaal in totaal 291,6 miljoen mobieltjes verscheept, 11,6 procent minder dan het laatste kwartaal van 2007 en 14,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor de rest van het jaar moet rekening worden gehouden met teruglopende verkopen, als gevolg van de versomberde vooruitzichten over de wereldeconomie.

Marktaandeel 

Bron: Tweakers.net

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters