‘Samsung gaat Snapdragon 820-processor van Qualcomm produceren’

De afdeling van Samsung die processors produceert doet goede zaken. Zo gaat het de nieuwe Apple-processor produceren en nu heeft het er alle schijn van dat Samsung ook de Snapdragon 820-processor van Qualcomm gaat produceren.

'Qualcomm Snapdragon 810 komt tijdig beschikbaar' despite issues qualcomm will ship the snapdragon 810 to xiaomi and lg on time

Dit melden bronnen die bekend zijn met de plannen van Qualcomm en Samsung tegenover Re/code. Qualcomm liet zijn topprocessors altijd produceren door het Taiwanese TSMC. Daar lijkt nu verandering in te komen. Reden is het feit dat Samsung processors produceert die gebakken zijn op 14 nanometer, terwijl TSMC nog chipsets maakt die op 20 nanometer zijn gebakken.

Voor processors geldt: des te lager deze waarde van nanometers, des te efficiënter en zuiniger een processor in principe is. Samsung is momenteel de enige die chipsets kan produceren die op 14 nanometer zijn geproduceerd.

Qualcomm hoopt, door Samsung zijn topprocessor voor vlaggenschepen van 2016 te laten produceren, de Zuid-Koreaanse fabrikant weer terug te ‘winnen’. Samsung gebruikt voor de Galaxy S6 niet de Snapdragon 810-processor, zoals eigenlijk het plan was, maar zijn eigen Exynos 7-chipset.

De Snapdragon 810 zou kampen met oververhittingsproblemen en de Exynos 7 is gebakken op 14 nanometer: de Snapdragon 810 niet. Door Samsung nu de productie voor zijn rekening te laten nemen van de Snapdragon 820, hoopt Qualcomm dat de fabrikant ook zijn processors voor de Galaxy S7 gaat gebruiken.

Samsung krijgt het waarschijnlijk dus druk, als dit gerucht blijkt te kloppen. Het zou namelijk ook de A9-processor voor een nieuwe iPhone gaan produceren. Aan de ene kant is dit voor Samsung goed nieuws: het zorgt voor veel extra inkomsten. Aan de andere kant neemt het een voordeel weg voor Samsungs eigen smartphones. Samsung is immers de enige fabrikant die processors op 14 nanometer kan produceren.

De ontwikkelingen zijn juist weer slecht nieuws voor TSMC, al vallen zowel Apple als Samsung waarschijnlijk op deze producent terug als hun eigen productielijnen de vraag niet aankunnen. Ondertussen is de Snapdragon 820 druk in ontwikkeling. Later dit jaar wordt deze chipset voor het eerst in de praktijk getest. Het is de bedoeling dat de vlaggenschepen van de meeste smartphones met deze chipset worden uitgerust. Dat is althans de ambitie van Qualcomm.

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters