Zoveel kost het voor Samsung om de Samsung Galaxy S8 te maken

De Samsung Galaxy S8 is een prijzig toestel. Daar is echter een goede reden voor, zo blijkt uit onderzoek van IHS Markit.

Samsung Galaxy S8: indrukwekkend vlaggenschip

Samsung heeft indruk gemaakt met de Samsung Galaxy S8. De dunne schermranden en het gebogen scherm geven het vlaggenschip een futuristisch uiterlijk. Voeg daar high-end specs en sterk verbeterde software aan toe en je hebt misschien wel de beste smartphone van dit moment. Althans, als je puur kijkt naar wat je krijgt. Het prijskaartje van de Galaxy S8 is namelijk wel even slikken.

Samsung Galaxy S8 Plus design

Zowel de Galaxy S8 als de Galaxy S8+ zijn duurder dan hun voorgangers. Je zult minstens 799 euro moeten neerleggen voor de Galaxy S8. Dat is een hoop geld, zeker als fabrikanten zoals Xiaomi en OnePlus vergelijkbare specificaties voor de helft van de prijs bieden. Waarom zijn Samsung’s vlaggenschepen een stuk duurder geworden? Extra winst is natuurlijk altijd leuk, maar toch is dat volgens onderzoeksbureau IHS Markit niet de voornaamste reden.

Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat de Galaxy S8 simpelweg ook een stuk duurder is om te maken, ten opzichte van zijn voorgangers. De totale kostprijs van de materialen van de 64GB variant komt neer op 281 euro. Dan heb je nog de productiekosten, waarmee de totale prijs neerkomt op 287 euro. Daarmee kost het veertig euro meer om de Galaxy S8 te produceren vergeleken met de Galaxy S7.

Samsung Galaxy S8 Plus design

Sterker nog, de Galaxy S8 kost zelfs 33 euro meer om te produceren dan het duurdere model van vorig jaar, de Galaxy S7 Edge. Het verschil tussen de productiekosten en de verkoopprijs van de Galaxy S8 komt in Amerika neer op 384 euro. In Nederland zal dat iets hoger uitvallen. Dat is echter niet de winst die de Koreaanse fabrikant maakt. Verre van zelfs.

Niet het complete plaatje

Alle exemplaren moeten verscheept worden, dure marketingcampagnes worden ingezet, en toestellen moeten gecertificeerd worden in verschillende landen. Bovendien harken providers en winkels ook hun aandeeltje binnen. En daar blijft het niet bij. Samsung moet zijn producten immers ook ontwikkelen. Het bedrijf heeft een van de hoogste ontwikkelingsbudgetten in de industrie.

Samsung Galaxy S8 Plus design

Het ontwikkelingsbudget van de smartphonefabrikant kwam in 2016 neer op maar liefst 15 miljard euro. Dat geld wordt gebruikt om de technologieën in je smartphone te verbeteren. Het ontwikkelen van een nieuw toestel is dus allesbehalve goedkoop. Begrijp me niet verkeerd, Samsung maakt nog steeds winst, maar het verschil is niet zo groot als je in de eerste instantie zou verwachten.

Helaas is het op het moment van schrijven nog niet bekend wat de productiekosten van de Galaxy S8+ zijn. Het blijven hoe dan ook prijzige toestellen. Zijn beide vlaggenschepen toch hun prijskaartje waard? Je kunt het checken in onze reviews.

Bron: IHS Markit

Vivo X21

Vivo x21 UD: iPhone X met in-display vingerafdrukscanner lees verder

Samsung AR Emoji

Apple loopt met Face ID twee jaar voor op Android lees verder

Xiaomi Mi Mix 2s

Officiële persrenders tonen Xiaomi Mi Mix 2s: waar is de selfiecamera? lees verder

Huawei P20 super slow motion

De Huawei P20 (Pro) gaat de Samsung Galaxy S9 achterna lees verder

HTC Desire U12 en Desire U12+ onthuld

Verrassing: HTC onthult budgetmodellen HTC Desire U12 en Desire U12+ lees verder

Samsung Galaxy S9 vs iPhone X droptest: verrassende winnaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters