Patent: Samsung Galaxy S9 krijgt inkeping aan voorkant voor vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner van de Galaxy S8 en Galaxy Note 8 zitten naast de camera. Verre van ideaal. Een opgedoken patent laat Samsung’s potentiële oplossing voor de Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus zien.

Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus

De Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus zijn al langer dan een half jaar volop in ontwikkeling. Er liggen al jaren toekomstplannen op tafel, maar de actieve ontwikkeling van beide Android smartphones ging dit jaar extra vroeg van start. Samsung wil namelijk extra lang zijn nieuwe toestellen kunnen testen. Dat doet de Koreaanse techgigant natuurlijk vanwege het Galaxy Note 7-fiasco.

De eerste specificaties zijn al gelekt. Ondertussen doet Samsung zelf ook een duit in het zakje. Er is namelijk een patent opgedoken dat Samsung onlangs heeft aangevraagd. Het gaat om een speciale manier om een vingerafdrukscanner in smartphones te verwerken. Dat is nogal een relevante kwestie.

Wat gebeurt er met de vingerafdrukscanner?

Door dunne schermranden passen vingerafdrukscanners niet meer onder de schermen van nieuwe toestellen. Een gebruikelijk alternatief is het verhuizen naar de achterkant, maar fabrikanten als Apple en Samsung wilden dit jaar eigenlijk de vingerafdrukscanner in het scherm verwerken.

Samsung Galaxy Note 8 review design

De technologie die daarvoor nodig is, is helaas nog niet rijp voor massaproductie. Daarom koos Samsung in het geval van de Galaxy S8 en Galaxy Note 8 toch voor de achterkant. Apple experimenteerde ook met iPhone X-prototypes, waarbij de vingerafdrukscanner aan de achterkant zat. Face ID zou de primaire ontgrendelingsmethode worden, met de vingerafdrukscanner als backup.

Maar Apple maakte een drastische beslissing: het nam geheel afscheid van Touch ID. Samsung’s opgedoken patent biedt een opvallend alternatief, dat doet denken aan de inkeping van de Essential Phone. Zo kon Essential alsnog een selfiecamera implementeren, zonder afscheid te hoeven nemen van de dunne schermranden.

Samsung Galaxy S9 vingerafdrukscanner

Opvallende oplossing: een inkeping

Samsung’s patent toont een soortgelijke oplossing voor de vingerafdrukscanner. Onderaan het scherm komt een kleine inkeping, met daarin de scanner. Zo blijft de rest van de rand aan de onderkant van het scherm wel zeer dun. Het is vergelijkbaar met wat Apple doet met de iPhone X. In het geval van de premium iPhone komen links en rechts van de inkeping bijvoorbeeld notificatiesymbooltjes te staan.

Samsung Galaxy S9 vingerafdrukscanner

Samsung zou er zijn navigatieknoppen kwijt kunnen. De navigatiebalk zit daar immers toch al, behalve als je bijvoorbeeld video’s kijkt, of instelt dat de navigatiebalk automatisch verdwijnt. Is het mooi? Wat ons betreft verre van. Samsung heeft juist een subtiel en strak design weten te bewerkstelligen met zijn Infinity Displays.Samsung Galaxy S9 vingerafdrukscanner

Aan de andere kant blijft dit voor velen de ideale positie voor vingerafdrukscanners. De huidige positie, naast de camera van de Galaxy S8 en Galaxy Note 8, is bovendien ook verre van perfect. Ach, we gaan het eind januari allemaal ontdekken. Onthoud dat het hier om een patent gaat. Fabrikanten vragen honderden patenten aan, waarvan slechts een klein deel echt gebruikt wordt.

Het hoeft dus niks te betekenen. Check ondertussen hier de verwachte specificaties van de Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus. Of lees wat Google van plan is met de Google Pixel 3. Ja, nu al!

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters