Samsung lachte Android-opstarter uit

Samsung is een van de grootste afnemers van het Android-besturingssysteem. De Koreanen hadden in 2005 de kans het besturingssysteem in te lijven, maar in plaats daarvan werden de opstarters door hoge piefen uitgelachen.

Google Android license apps

Dit blijkt uit een passage uit het boek Dogfight: How Apple and Google went to War and Started a Revolution, waaruit PhoneArena.com citeert.

Andy Rubin stond in 2003 aan de basis van Android. Toen was het nog gebruikelijk dat elke telefoon zijn eigen besturingssysteem had. Na een jaar was er echter geen budget meer om Android verder te ontwikkelen.

En dus besloot Rubin aan te kloppen bij potentiële kopers. Begin 2005 vloog Rubin met het volledige Android-team, bestaande uit zeven andere techneuten, naar Seoul om Android te pitchen bij een groep hooggeplaatste Samsung-managers. Waar hij vragen en enthousiasme verwachtte, viel de kamer juist stil.

“’Jij en welk leger gaat dit dan ontwikkelen? Je hebt zes mensen tot je beschikking. Ben je onder invloed?’, is feitelijk wat ze zeiden”, vertelt Rubin in het boek. “Ze lachten me de kamer uit. Dit gebeurde twee weken voordat Google ons overnam.”

De zoekgigant legde 50 miljoen dollar op tafel voor Android. Ondertussen is Samsung heel wat jaren verder, ontwikkelt het inmiddels voor meer geld een eigen besturingssysteem, maar is het maar de vraag of Tizen – zoals het systeem heet – ooit ook maar in de schaduw van Android kan staan. De komst van Tizen wordt immers telkens weer uitgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Quasimodo -

    Tja dit soort verhalen doen het goed in je boek. We weten natuurlijk dat het vanuit het perspectief van de schrijver is geschreven en dus hier en daar redelijk gekleurd met een sausje leedvermaak.
    De verhalen waarbij jonge enthousiastelingen de kamer van een multinational binnenlopen, weggelachen worden en vervolgens mislukken worden nooit in geuren en kleuren opgeschreven.
    We vergeten gemakshalve maar even dat Google jaren geïnvesteerd heeft en die 50 miljoen een schijntje is van de uiteindelijke kosten die Google heeft gehad om een miljard mensen zover te krijgen (samen met de hardware-bouwers) om zich te binden aan Android.
    De vraag die bij mij blijft hangen: was Android ook zo groot geworden wanneer Samsung "Ja" had gezegd tegen Rubin. We zullen het nooit weten.

Samsung Dual Messenger

Dit brengt Android Oreo naar de Samsung Galaxy S8 en S8 Plus lees verder

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

Android Oreo voor Nokia 8

Nokia’s smartphones hebben een feature waar de concurrentie enkel van kan dromen lees verder

Samsung Android Oreo

Samsung bevestigt wanneer Android Oreo naar smartphones komt lees verder

iPhone X

Zo krijg je het uiterlijk van iOS 11 en iPhone X op elke Android smartphone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters