Samsung onderzoekt vervanger flash-geheugen

Samsung is bezig met een opvolger van het huidige flash-geheugen genaamd PCM. Met dit nieuwe type geheugen moet de batterij gespaard worden en daarnaast is het tot tien keer sneller te schrijven dan de huidige flash-chips.

Flash-geheugen is al sinds jaar en dag hét geheugen dat in mobiele telefoons en dergelijke apparaten gebruikt wordt. Dat dit geheugen-type niet perfect is blijkt wel uit de relatief lage schrijf-snelheid waardoor flash-geheugen bijvoorbeeld niet geschikt is voor computers. In plaats van de zoveelste nieuwe vorm van flash-geheugen is Samsung op zoek gegaan naar een nieuw soort geheugen. Samsung zou een opvolger van flash gevonden hebben in de vorm van PCM. Deze nieuwe techniek zou dit jaar nog in smartphones gebruikt moeten worden.

Rechts: 32GB sdcard Links: 64GB chip

De grote voordelen van PCM liggen in het feit dat het geheugen veel minder stroom gebruikt en dat het veel sneller te schrijven is. De batterijvoordelen zouden zo groot zijn dat het uithoudingsvermogen van telefoons tot 20% verbeterd kan worden. Daarnaast is PCM maximaal tien keer sneller te schrijven dan flash, wat uiteraard flinke voordelen met zich meebrengt. Tot slot zijn de huidige geheugenmodules die nu voor flash gebruikt worden ook compatibel met PCM, waardoor er hardwarematig geen grote aanpassingen nodig zullen zijn.

PCM werkt op basis van zogenaamd ‘phase change material’, materiaal dat door middel van warmte in andere ‘standen’ te brengen is. Na een korte verhitting veranderd het materiaal, waardoor je een binaire 0 of 1 kan opslaan. Deze verhitting is tussen de 150 en 600 graden en duurt enkele nanoseconden. Het enige probleem met de techniek is ook meteen deze verhitting, aangezien telefoons in je zak zitten. Want hoewel de telefoons het wel gewoon aan moeten kunnen, wil je geen extreme hitte tegen je been of borst als er iets mis gaat.

Bron: Neowin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Steve Jobs innovatie

Apple na Steve Jobs: waar blijft de grote innovatie? lees verder

Project Ara

Modulaire smartphone: Google’s Project Ara is springlevend dankzij Facebook lees verder

ARKit

Waarom Apple Android ver achter zich gaat laten als het om augmented reality gaat lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

Bixby Voice

Samsung Galaxy S8: waar blijft Bixby Voice? lees verder

Facetime

Elf verborgen iOS 11 features die je moet proberen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters