Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ onthuld: alles wat je moet weten

Na maanden aan geruchten, gelekte informatie en voorspellingen is het dan eindelijk zo ver: de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ zijn officieel onthuld! De Koreaanse smartphonefabrikant heeft tijdens een onthulling in Londen en New York beide vlaggenschepen uit de doeken gedaan.

Samsung Galaxy S8

Design

Wat meteen opvalt aan de Samsung Galaxy S8 is Samsung’s zogenaamde infinity display. Met een screen-to-body ratio van 83,3% lijkt het 5.8-inch display inderdaad bijna oneindig door te lopen. De minieme randen volgen de trend van de Samsung Galaxy S7 Edge en lopen rond af. Samen met de gebruikte premium materialen geeft dit het toestel een gelikt uiterlijk. Dankzij de dunne randen is het toestel ondanks het grote scherm alsnog zeer compact. Daarbij heeft de smartphone een IP68 certificering en zou hij dus bestand moeten zijn tegen water en stof.

Samsung Galaxy S8 en S8+ hands-on

8 megapixel selfie camera

De voorkant van de S8 is verder uitgerust met twee sensoren. Als eerste is er natuurlijk de selfiecamera. Deze heeft een 8 megapixel lens met autofocus. De tweede sensor fungeert als irisscanner. Deze dient als alternatief voor de vingerafdrukscanner, die door het infinity scherm naar de achterkant van de smartphone moest verhuizen. Ook de fysieke home knop heeft Samsung moeten opofferen ten behoeve van het immense scherm. In plaats daarvan zit er nu een vingerafdrukscanner aan de achterkant. Daarnaast kun je het toestel ook ontgrendelen middels gezichtsherkenning of de irisscanner.

12 megapixel dual camera setup

Aan de achterkant van de Galaxy S8 vinden we een dual camera setup met 12 megapixel f/1.7 lenzen. Hiermee kunnen foto’s met dual-pixel focus worden gemaakt en kan gebruik worden gemaakt van een optische beeldstabilisatie feature. Met Samsung’s ‘multi frame’ software, worden drie foto’s gecombineerd om het perfecte beeld te creëren. Links van de camera’s heeft de vingerafdrukscanner uiteindelijk een plek gevonden.

Samsung Galaxy S8+ hands-on

Octa-core Exynos chipset

Galaxy S8 toestellen, die in Europa worden verkocht, worden aangestuurd door Samsung’s octa-core Exynos 8895 chipset. Deze is uitgerust met vier 2,5GHz M2-kernen en vier 1,7Ghz ARM Cortex A53 kernen. De processor is geproduceerd met het 10nm design en wordt gecombineerd met 4GB RAM en 64GB opslagruimte. De interne opslag kan via microSD verder uitgebreid worden. De S8 wordt geleverd met Android Nougat en een 3000mAh batterij.

Samsung Galaxy S8+

6.2 inch display

Ook de Galaxy S8+ is uitgerust met het infinity display, maar heeft een screen-to-body ratio van 83,9%. Het display zelf is bij dit toestel 6.2 inch groot. Toch is het toestel relatief compact. Net zoals bij de S8 zijn ook hier de randen afgerond. In principe zien beide toestellen er hetzelfde uit, met het verschil dat de S8+ een maatje meer heeft. Samsung geeft aan dat met de IP68 certificering, het toestel ook water aankan dat met een beetje druk ertegenaan gespoten wordt.

Samsung Galaxy S8

Camera’s

Behoorlijk wat specificaties van de Samsung Galaxy S8+ komen overeen met zijn kleinere broer. Zo heeft Samsung bij beide smartphones gekozen voor dezelfde sensoren. Aan de voorkant is een sensor geplaatst voor het scannen van de iris en voor het maken van selfies. De selfie camera maakt 8 megapixel beelden en heeft een autofocus optie. De achterkant is uitgerust met een vingerafdrukscanner links van dezelfde 12 megapixel dual camera setup als bij de S8.

Specificaties galaxy S8+

De octa-core Exynos 8895 chipset vinden we ook terug bij de Galaxy S8+ met vier 2,5GHz M2-kernen en vier 1,7Ghz ARM Cortex A53 kernen. De RAM capaciteit van de S8+ is 4GB en er is standaard 64B opslagruimte aanwezig. Zoals vaak bij Android smartphones, kan deze vergroot worden met een microSD kaart. Eén van de grote verschillen tussen de twee toestellen is de batterij capaciteit. De S8+ komt met de grotere batterij met een capaciteit van 3500mAh. Vergeleken met de mosterbatterijen, die we bij andere merken zien, lijkt deze capaciteit niet heel geweldig. Door de 10nm technologie, waarmee de processor is geproduceerd, zou de Exynos 8895 echter heel zuinig zijn. De batterijcapaciteit zou op papier dus geen probleem moeten zijn.

Samsung Galaxy S8 hands-on

Bixby

Als laatste is er natuurlijk nog Bixby. Uiteraard is het toestel uitgerust met Samsung’s kersverse virtuele assistent. In de aanloop naar de onthulling van de toestellen was er vaak zelfs meer ophef over Bixby dan over de telefoons zelf. De uiteindelijk vorm van Bixby wordt verdeeld in vier afgebakende gebieden. Met Bixby als voice assistant, kan de gebruiker via spraakopdrachten communiceren met de assistent. Bixby Vision richt zich op het vinden van informatie aan de hand van beelden. Hello Bixby toont de gebruiker verzamelde content zoals het weer, gezette alarmen en reminders. Hello Bixby analyseert de routines van de gebruiker en geeft aan de hand daarvan suggesties. Met Bixby Reminder kunnen herinneringen worden ingesteld. De praktijk zal uitwijzen of alle ophef over Bixby terecht was en of de wereld een nuttige assistent rijker is.

Prijs en beschikbaarheid

Beide toestellen zullen vanaf 28 april beschikbaar zijn in Nederland. Het is mogelijk de toestellen eerder te bemachtigen door alvast een bestelling te plaatsen voor 19 april. De toestellen zullen in dat geval op 20 april al bezorgd worden. Voor de Samsung Galaxy S8 zullen liefhebbers €799 moeten neertellen. De Samsung Galaxy S8+ is zoals verwacht een stukje duurder en kan voor €899 worden bemachtigd. Voor die prijs krijg je er bovendien AKG oordopjes ter waarde van $99 bij. Voor wie nog twijfelt is het handig van tevoren een preview van de S8 toestellen te bekijken. Daar kun je ook meer lezen over de unieke functies van beide toestellen.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters