Samsung overtreft Nokia in West-Europa

Samsung heeft Nokia overtroffen met de verkoopcijfers van mobiele telefoons in West-Europa, en is nu de nummer één op een markt waar Nokia al jarenlang met grote afstand tot de concurrentie regeerde.

Logo Nokia normaal

Europa is voor Nokia de belangrijkste markt, en dat Samsung de Finse telefoonmaker heeft afgelost als de nummer één op deze markt is dan ook niet vrolijk te noemen voor de Finnen. Nokia is volgens analisten gedaald in de waardering van de consument omdat het bedrijf de trend naar steeds ‘smartere’ telefoons te laat in de gaten kreeg. Samsung had eerder door welke kant het op ging, en kwam bijvoorbeeld veel sneller met touchscreen-telefoons op de proppen.

Nokia wil de trend ombuigen door zijn besturingssysteem Symbian te laten vallen en te vervangen door het veel modernere Windows Phone 7. Maar tijdens de overgangssituatie – waar Nokia nu midden in zit – besluiten kennelijk veel klanten om even geen Nokiatelefoon te kopen, gezien het sterk gedaalde marktaandeel.

Dat betekent overigens niet dat de reputatie van het merk slechter is geworden. ”Nokia is een van de meest herkende en gewaardeerde merken in Europa. Maar Samsung was degene die de trends eerder begreep en sneller reageerde”, meldt analist Francisco Jeronimo van IDC. ”Samsung zag de trend richting aanraakschermen en werd marktleider op featuretelefoons, door met een volledig aanbod aan telefoons voor lage prijzen te komen.”

IDC rekent voor dat er in het eerste kwartaal van dit jaar 45 miljoen mobiele telefoons werden verkocht in West-Europa. Een groei van vijf procent ten opzichte van vorig jaar. Samsung groeide hierin sterker dan de concurrentie, met een stijgijng van nog eens 5,3 procent boven het gemiddelde van alle telefoons. Nokia bleef juist achter bij het gemiddelde, met een daling van 10,3 procent.

Deze cijfers zijn overigens de cijfers van gefabriceerde telefoons, niet verkochte. Maar het geeft toch aardig aan welke kant het op gaat. Voor Nokia ziet het er donker uit: ten opzichte van het laatste kwartaal van 2010 daalde het marktaandeel met 33 procent. Nochtans werd er voor meer dan twee miljard euro aan toestellen en diensten verkocht in ons werelddeel. Nog maar net iets meer dan er in China wordt verdiend: dat was in hetzelfde kwartaal 1,9 miljard euro. En daar steeg Nokia juist met 30 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Bron: Moconews

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters