Samsung presenteert mogelijke processor voor Galaxy S6

Samsung heeft een nieuwe processor gepresenteerd die waarschijnlijk in de Galaxy S6 komt. Het gaat om de nieuwe Exynos 7 Octa-chipset, die geproduceerd is op 14 nanometer en volgens de finfet-methode is ontwikkeld.

Samsung Exynos 7 Octa
Samsung Exynos 7 Octa

Dit laat Samsung weten in een persbericht. De Exynos 7 Octa maakt gebruik van vier Cortex A57-kernen en vier Cortex A53-kernen. Samsung heeft in de eerste Exynos 7 Octa al een processor met die acht kernen, maar die chipset is geproduceerd op 20 nanometer. Dat stukje silicium had als typenummer 5433, voor de nieuwe versie heeft Samsung nog geen typenummer bekend gemaakt.

De nieuwe Exynos 7 Octa is, omdat hij op 14 nanometer is geproduceerd, zuiniger en efficiënter. Omdat de processor volgens de finfet-methode is ontwikkeld, schakelen transistors sneller en zijn ze zuiniger. Dit komt vanwege lagere lekstromen. Bovendien is zo’n processor goedkoper om te produceren voor Samsung, wat goed nieuws kan zijn voor de toestelprijs. Samsung zou al jaren bezig zijn deze finfet-methode te verfijnen.

Het aankondigen van deze high end-processor, versterkt het vermoeden dat Samsung de Snapdragon 810-processor links laat liggen voor de Galaxy S6. Het zou namelijk zomaar eens kunnen dat Samsung de Exynos 7 Octa in zijn nieuwe vlaggenschip gaat gebruiken.

Samsung is van plan om de finfet-methode ook toe te passen op andere processors die het ontwikkeld. Naar eigen zeggen investeert de Zuid-Koreaanse fabrikant al sinds het begin van het millennium grof geld in deze methode.

“Dit is zonder twijfel de meest geavanceerde technologie in zijn soort”, zegt Gabsoo Han over de techniek. Hij is vicepresident van de betrokken afdeling van Samsung. “We denken dat de productie van onze 14nm processors een goede invloed hebben op de groei van de mobiele industrie. Baanbrekende smartphones worden hierdoor nog krachtiger.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. PiejeyE -

  Kunnen jullie eens een technisch artikel schrijven over de verschillende processen en wat precies het verschil maakt? Vb het verschil tussen een 14 nm processor en andere? Eerder de technische kant, want een cijfer zegt niet veel vind ik… Of kan hier natuurlijk ook zals reactie 😉 Bedankt! 😀

  1. Quasimodo -

   Die 14 nm (nanometer) heeft te maken met het procedé waarmee de chips gebakken worden. Hoe kleiner hoe goedkoper (er kunnen meer chips op het zelfde materiaal = wafer), maar belangrijker nog sneller en zuiniger. Er is namelijk minder warmte ontwikkeling en kunnen de chips theoretisch hoger geklokt worden. Er kunnen ook meer transistors op de zelfde oppervlakte.

   Daarnaast worden de chips ontworpen met een bepaalde architectuur. Deze worden bij smartphones meestal aangeduid met ARMv6, ARMv7, ARMv8. De modernste chips (SoC genaamd = System On Chip zoals de Qualcomm Snapdragon 810, Samsung Exynos 7 en Apple A8) hebben een ARMv8 (64bits) architectuur. Zo'n SoC is niet veel groter dan een dubbetje en heeft zowel een CPU (central processor unit) als GPU (graphics processor unit) gedeelte. De CPU zorgt voor brute rekenkracht, de GPU voor graphische prestaties bij de aansturing van je scherm.

   Maar goed, dit is wat algemene info in een notendop. Er valt nog zoveel meer te vertellen De heren van AAP kunnen hier vast een veel uitgebreider en mooier artikel over maken.

   1. PiejeyE -

    wow, thanks voor de mooie uitleg! Hier ben ik toch een stuk wijzer uit geworden! In mijn vriendengroep komen veel mensen naar mij om tips voor smartphones, en ik kan puur op kwaliteit en kracht wel toestellen aanraden, maar ik kan nooit een uitleg geven over de techniek die er achter zit. Bij deze is die grijze onwetendheid wel al deels ingekleurd! Bedankt Mr Android!!

Samsung Dual Messenger

Dit brengt Android Oreo naar de Samsung Galaxy S8 en S8 Plus lees verder

Android Oreo voor Nokia 8

Nokia’s smartphones hebben een feature waar de concurrentie enkel van kan dromen lees verder

Samsung Android Oreo

Samsung bevestigt wanneer Android Oreo naar smartphones komt lees verder

iPhone X

Zo krijg je het uiterlijk van iOS 11 en iPhone X op elke Android smartphone lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

Anyme Anime APP

Gratis anime kijken op je smartphone kan met deze app lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters