Samsung slaat terug met rechtszaak tegen Apple

Samsung heeft wraak gezworen tegen Apple, nu de iPhone-fabrikant een patent-rechtszaak tegen de Koreaanse gigant heeft aangespannen. Samsung meldt dat Apple juist patenten heeft geschonden.

Apple iPad vs Samsung Galaxy Tab

Apple heeft de rechtszaak aangespannen bij een Californische rechtbank, omdat het bedrijf vindt dat Samsung met de Galaxy S en de Galaxy Tab producten maakt die teveel op de iPhone en de iPad lijken.

Samsung laat het er niet bij zitten en maakt zich niet alleen op voor de verdediging, maar ook voor de aanval. ”Samsung zal actief reageren op deze juridische actie tegen ons met passende juridische maatregelen om ons intellectueel eigendom te beschermen”, meldde Samsung in een verklaring.

Samsung beweert in de verklaring dat de producten van het Koreaanse bedrijf zijn gebaseerd op zijn eigen ” intellectuele portfolio en eigen technologieën”.

Het blijft vreemd dat de twee bedrijven elkaar in de haren vliegen, omdat Apple een grote klant is van Samsung. Veel componenten van de iPhone en de iPad worden in de fabrieken van Samsung geproduceerd, zoals de A4 en A5-processoren.

Ondanks deze goede relaties laat Apple hier zien niet te beroerd te zijn zelfs zijn ‘vrienden’ aan te pakken als het om de bescherming van intellectueel eigendom gaat. De aanklacht van Apple gaat vergezeld van een heel pakket foto’s, waaruit moet blijken dat de producten van Samsung teveel weg hebben van die van Apple. Zowel op hardware- als op softwaregebied, en zelfs de verpakkingen van Samsung vindt Apple een patentschending.

In de aanklacht van Apple wordt geschreven over ”een rechthoekig product met allevier de hoeken afgerond”, ”de voorkant van het product wordt gedomineerd door een scherm met zwarte randen”, ”een metalen frame rondom de voorkant” en andere karakteristieken van de iPhone 3G(s) waar vooral de Galaxy S teveel va zou weg hebben.

Apple noemt het ”schaamteloos kopiëren” van Apple’s design schadelijk voor het bedrijf, en vraagt de rechter om een oordeel.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. pdh63 -

  Hoezo kopieergedrag?
  Apple brengt een telefoon uit die anders is dan op dat moment. Fantastisch.
  Concurrenten bouwen een telefoon die meer kan en goedkoper is; Apple brengt een verbeterde versie van zijn telefoon uit enz.
  Het enige is dat als Apple een betere versie van zijn product uitbrengt de techniek allang in de markt is gebracht door de concurrent "camera ook aan de voorkant zodat je kan videobellen". Wat een uitvinding door Apple.
  Dus zo vooruitstrevend zijn ze nu ook weer niet. Wel op design gebied. Maar ook daar worden ze ingehaald.

  1. Michelangelo -

   Beste pdh63;
   Apple brengt inderdaad een telefoon uit die anders is dan wat anderen maken. Daarmee oogsten ze heel veel succes. Ook met het door jou aangegeven design (dat uitgangspunt van de stelling is). Dat wordt dan ook massaal gekopieerd en we krijgen de bekende klonen. Terwijl ontwerpers vele voorstellen tot een afwijkend uiterlijk kunnen doen, is het kennelijk veel makkelijker om het er veel op te laten lijken. Samen met een stukje prijsverschil doet het dat vaak goed in de markt. Toon als producent nu eens aan, dat je met die ''technologische wonderapparaten'' net zo veel succes kunt halen, met een ander (sterk afwijkend) uiterlijk. Moet toch niet zo moeilijk zijn. :S

 2. Michelangelo -

  Beste pmMixx : Een veel te simpele voorstelling van zaken, jouw opmerking over de vierkante TV. Wederom heeft het niets te maken met de rechtzaak want die gaat over de uiterlijke gelijkenissen in de categorie ''Twee druppels water''.

  Samsung kopieert het uiterlijk van de iPhone (inclusief gelijkende icoontjes op het beeldscherm). Velen onderschrijven dit ondertussen al in hun reacties alhier. Het kopieren van een ander zijn unieke idee is getuigen van creatieve onkunde is onprofessioneel en is helemaal niet nodig. Kijk bijvoorbeeld bij de TV's (ondat je opeens dat onderwerp aansnijdt) eens naar Sharp. Die brengt de aquos serie. Deze TV's lijken totaal niet op welke andere TV dan ook (ondanks dat ze niet vierkant, maar rechthoekig zijn). Dat heb je met breedbeeld….. Het kan dus met gemak. Jouw flauwe opmerking over een ronde iPhone neem je waarschijnlijk zelf ook niet serieus…toch? Apple haar producten zijn qua verkoopaantallen ook niet op hun retour, maar stijgen alleen maar (en dat is dus niet alleen dank zij de iPhone en iPad). Het blijft populair, is exclusief en onderscheidend. Iets dat van heel veel andere fabrikanten niet gezegd kan worden. 🙂 Apple dient deze zaak te winnen!

  1. Samsung-Rules -

   Wil nog een laatste ding zeggen.. de 2 druppels water gelijkenis ben ik het absoluut niet mee eens.. Het zijn twee totaal verschillende toestellen met een enkele gelijkenis.

   Iedere keer in de publiciteit staan heeft dan wel vruchten mogen afwerpen, maar zoals het laatste half jaar tot jaar met hun patenten gedoe en vingertje wijzen gaat uiteindelijk toch averrechts werken!!

   1. Michelangelo -

    Beste Samsung Rules;
    En om die enkele gelijkenis (die jij nu zelf ook aangeeft) gaat het in dit proces. Publiciteit heeft Apple door de kwalitatief hoogwaardige produkten toch wel.:Y

 3. Wouter -

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik apple wel in het recht zie staan voor kopie schending door samsung. Heb al vaak genoeg de galaxy s gezien en het lijk echt op een iphone op het eerste gezicht. En dat telt ook voor het beginscherm wat ook vele vergelijkingen heeft met de iphone. Maar ja, ik word ergens ook echt een beetje gek van al die aanklachten over patenten tegenwoordig. Tis bijna geen nieuws meer aangezien je zoiets kon verwachten.

 4. Vdbos -

  Shit zeg, moete de andere tablets dan driehoekig zijn met scherpe hoeke aangezien afronde niet meer mag?
  Zit nu zelf op mijn ipad, maar fy apple! Laat ze probere, hale doen ze het tog niet

 5. bartvuijk -

  De Galaxy S is het eerste Apple-like toestel dat meer dan tien miljoen keer over de toonbank ging. Al die andere Samsungs niet. En hij lijkt er inderdaad erg op. Ik vind de Galaxy S zelf een iets verbeterde versie van de iPhone 3GS.

  Die verkoopcijfers zullen denk ik niet zo meespelen bij het besluit van Apple om achter Samsung aan te gaan. Wat wel, kan ik eigenlijk niet bedenken. 't Is niet zo dat ze op de markt in elkaars vaarwater zitten, en ook LG maakt tegenwoordig modellen die erg op de iPhone lijken.

  Wel typisch dat Apple HTC en Nokia alleen aanklaagt vanwege softwarepatenten! 😉

 6. Jeroen E -

  eh.. apple moet eens met iets vernieuwends komen? De iPhone was destijds behoorlijk vernieuwend. Verder is er nog de iMac, en laten we even niet vergeten dat toen apple met zijn EERSTE OS uitkwam (ca 1984), Windows niet bestond, noch een PC met een wysiwyg dsiplay en muis besturing.

  1. Samsung-Rules -

   Bill Gates lanceerde met veel vertraging Windows 1.0 in 1985. En het succes erna weet iedereen.. de meeste mac gebruikers hebben vaak nog een dualboot met MS OS… ben je dan eigenwijs of niet..?:Y:Y

 7. 20 april 2011 -

  "een rechthoekig product met allevier de hoeken afgerond". Jezus wat geniaal.. :S
  Waar je tegenwoordig al geen patent voor kunt krijgen.

 8. MiAmRA -

  Denk dat hier meer achter zit, Apple's aanklacht is namelijk alleen gericht op de Galaxy lijn maw Android dus. Denk dat Apple via allerlei manieren probeert om schade aan Android te richten. Het zou logischer zijn als de aanklacht gericht was op Touchwiz 3.0 UI omdat je dat op bijna alle touch toestellen van Samsung terugziet.
  Daarnaast is het ook frappant dat Apple er nu mee komt, natuurlijk kost het tijd om alles te onderzoeken maar het valt wel heel toevallig vlak voordat de Galaxy S2 verkocht zal gaan worden. De Galaxy S2 is echt een topper en Apple zal dit vast ook wel erkennen.

 9. pmmixx -

  http://i.imgur.com/aLGOQ.jpg AWESOME:Y Helemaal mee eens.

  @Samsung-Rules
  Idd, 90% van de mensen met een eifoon hebben dit ding omdat het status heeft. Omdat het "DUUR" is. Van die 90% weet 80% niet eens wat je er allemaal mee kan, en hoe je dit zou kunnen doen. Dr zijn "Zakemannetjes" in mijn winkel geweest die alleen maar belde en smste met dat ding, en m puur hebben (net zoals een dure lease auto) omdat het status uitstraald.

  @Michaelangelo
  http://i.imgur.com/aLGOQ.jpg Nuf said tbh.
  Maar toch om even op jou in te gaan.
  Je kan niet 100 verschillende smartphones op de marktbrengen en dan verwachten dat ze allemaal een totaal ander uiterlijk hebben. Of wil jij een ronde 4" smartphone? Al die dingen zijn vierkant, worden gedomineerd door een scherm met randjes er omheen. Easy als dat, niks samsung kopieeert alles. Daarbij komt, als je verder kijkt dan alleen de telefoons, de rest van de electronica van samsung. Hierin is niks gekopieerd… Of nee, volgens jou toch wel, want sony heeft een 40"vierkante tv, en samsung ook… Gekopieerd? Wil jij graag een ronde TV?

  Apple doet dit puur in de hoop geld binnen te trekken, want die eiphone die is aan zn einde aan het komen. De 3g liep goed. De 3gs nog beter. De 4g is in mijn winkel nooit uitverkocht geweest en heb die tot nu toe altijd dik op voorraad, en de meeste mensen die voor een eifoon komen, gaan weg met een android na ze de verschillen te horen hebben gekregen. Apple heeft een vast achterban die aan het uitdunnen is. Al mijn collega's hadden een eifoon, nu nog maar 1. Apple doet te moeilijk, wil alles via hun, en alleen hun hebben en overal de controle op houden. Dit kan niet, zullen ze ook niet kunnen blijven proberen. Net als de jailbreak… Rechter verklaard het legaal, maar apple blijft het tegenwerken.
  Apple doet dit om naamsbekendheid en om geld te vangen. Nothing more, Nothing less.

  1. Dominick -

   Jammer dat het niet klopt dus 🙁 In een normaal geval zou ik zeggen dat het niets met elkaar te maken heeft, maar ik zie Samsung hun design wel binnen een maand helemaal omgooien 😛

   Om even op je laatste alinea in te gaan: de iPhone 4 is sinds het begin van dit jaar een stuk meer verkocht dan welke telefoon dan ook in Nederland, dus ik ben het er niet helemaal mee eens dat het minder wordt…

   1. pmmixx -

    Henk, je bent een EI. iets niet serieus nemen om een woordspelletje is beetje achterhaald niet?

    @Domini, True, hij is meer verkocht dan elke andere, maar dat komt ook omdat heel veel mensen hun 3g/3gs gingen vernieuwen naar de 4. Dus zoals ik al zij, de harde apple achterban. Ik sta nog steeds dagelijks de telefoons te verkopen, en ik zie zat mensen van een Iphone(speciaal voor henk) overstappen naar android.

    Ook zijn er zat mensen die na een Iphone mac stuff gaan kopen omdat Apple en Windows gewoon niet relaxed werkt tbh. Ook mijn mening natuurlijk.

    Ik vind Apple gewoon een beetje zielig worden met deze acties, en helemaal omdat als iets mode is, alles op elkaar lijkt. Heeft niks met na-apen te maken, maar met trends en mode. En ik denk dat het niet slim is van apple om een van hun grootste onderdelen producent aan te klagen, kunnen ze misschien nog wel eens iets van terug voelen..

    En nog steeds: http://i.imgur.com/aLGOQ.jpg Wie aapt nu wie na? 😉

   2. Dominick -

    Die afbeelding klopt nog steeds niet hoor 😉 F700 werd na de iPhone aangekondigd, en niet ervoor zoals die afbeelding beweert.

    Ik ben ook zeker geen fan van de praktijken van Apple en ik ga ook niet lopen ontkennen dat er redelijk wat mensen van een iPhone op Android overstappen, maar de iPhone blijft met flinke marge de bestverkochte telefoon van NL, en dat zegt voorlopig imo meer dan welke observatie in welke winkel dan ook.

 10. APPLE who th F apple -

  Apple insider is voor fanboys come on..!
  Het feit blijft dat ze overpriced artikelen verkopen en het in hun broek doen als er een concurent is vergelijkbaars voor minder aanbeidt..! Daarnaast is apple een grote klant van samsung ze zijn gewoon bang dat ze beter worden ze gebruiken immers veelal dezelfe techniek..! Wordt een beetje misselijk van de zieke claim cultuur binnen het bedrijf..! Mooi product hoor maar dit soort fratsen blijven toch bij..!

 11. bassie -

  Ieder bedrijf is bezig met evolutie.

  Gaande de tijd zijn de mobielen platter geworden.
  Zo zijn de afgeronde hoeken een normale zaak en bestaat dat al eeuwen. Apple is niet de eerste, maar door dat alles dunner wordt komt men ook sneller op het afronden. autos zijn tegenwoordig ook ronder.

  1. Dominick -

   Haha, prachtig 🙂

   Vind het allemaal onzin. De elementen die je op de voorkant van zo'n ding plaatst zijn hetzelfde en er komen er jaarlijks tientallen uit. Die kunnen toch nooit allemaal heel erg verschillen!?

 12. kurt -

  Samsung staat wat technologie betreft veel verder dan Apple. En nu de Galaxy S II gaat uitkomen kan apple niet meer mee met dit nieuwe krachtige toestel.
  Dus gedragen ze zich als een duiveltje in een weiwatervat.

 13. Michelangelo -

  Beste ""Gast Samsung Rules'' Begrijp ik het nu goed:
  Omdat Samsung blijkbaar machtig is, kunnen ze in jouw ogen gewoon kopieën maken van de unieke ontwerpen van Apple en moet dit bedrijf dat maar gewoon accepteren? Dat Nokia er niet tegen in gaat is hun eigen beslissing. Samsung moet per direct stoppen met kopiëren !! Verzin zelf eens wat nieuws. Het gaat zoals altijd : Apple maakt de unieke producten en vervolgens maakt de rest (Samsung, HTC, LG) het na. Als je al direct een iPad achtig apparaat maakt (Samsung), geef er een andere vorm en kleur aan. Wat ze nu doen is gewoon zielig, maar ja, wel goedkoper. En ja; bij de massa-consument die alles wil hebben scoort die politiek goed. In dit geval moeten ze voor de bijl !! Bij deze alle steun aan Apple

  1. Samsung-Rules -

   Als ze nu net als de chinezen een exacte kopie maken en het os ook namaken.. zou je gelijk van me krijgen.

   Maar een galaxy s lijkt voor mij echt niet op een iphone.. als je heel gauw kijkt misschien.. leg ze maar eens naast elkaar..

   En de smart phones gaan sowieso steeds meer op elkaar lijken.

   En als ik jou goed begrijp zou samsung geen tablets mogen maken.. omdat ze er een andere vorm en kleurtje aan geven?? Is volgens mij een heel ander stukje techniek als de ipad.. En microsoft was de allereerste met de tablet pc.. is helaas geen succes geworden, en naar mijn idee dat daar toen de tijd nog niet rijp voor was.. waren ook erg duur.

   Dus van wie komt het idee van de tablet nou eigenlijk.. kunnen nog wel even doorgaan.

   1. Michelangelo -

    In deze zaak gaat het niet om wie technologisch vooruitstrevender is. Het gaat om het kopiëren van het uiterlijk van een product van een concurrent (welke hier al jaren zeer veel succes mee heeft) en dat kopiëren doet Samsung. Als je zo vooruitstevend bent op technologisch gebied, moeten de ontwerpers met iets originelers kunnen komen qua uiterlijk, dat zul je met me eens zijn.
    Ook heb ik niet gezegd dat Samsung geen tablet mag maken. Uiteraard mogen ze dat (en dat kunnen ze ook heel goed). Ook dit produkt is echter als een rechtstreekse 2e druppel water. Ja, iets kleiner dan en het loopt niet op Apple's besturingssysteem.
    Innovatie vindt plaats op technologisch gebied maar ook op presentatie. Dit eerste doet Samsung (hoewel met veel kopiërwerk). Het tweede absoluut niet. Zelfs de icoontjes op het schermen zijn qua opzet hetzelfde.
    Apple verkoopt hier al jaren heel goed door (ook mede naast het fantastische besturingssyteem waar steeds meer mensen bij zweren). Het blijft er daarnaast geweldig uitzien, maar kost wel wat meer. Dat heet onderscheidend vermogen.

   2. Samsung-Rules -

    MichelAngelo.. Dat de apple producten er geweldig uitzien is persoonlijk.. nu is de bouw wel oke moet ik zeggen.. maar vind dat apple eens met iets vernieuwends moet komen.. ben dat hun iphone design wel een beetje beu.. Een HEEL groot deel van de iphone bezitter hebben dit ding voor status.. sommige hebben geen data abo en weten nog niet half hoe het apparaat werkt:Y :Y Hun populariteit staat stil en is ook langzaam aan het afnemen.. denk dat dit ook niet veel beter meer gaat worden.. maar we zullen zien.. gr,:):)

   3. Michelangelo -

    Ik denk dat we er niet uit komen. Is jammer, aangezien het startpunt simpel is. De basis van de rechtszaak is : "het onnodig te veel lijken op". Iedereen kan zien dat dat zo is. Daar hoef je geen Apple of Samsung fan voor te zijn.
    Het uiterlijk van een product moet ten allen tijde beschermd kunnen worden (dat is namelijk ook door een bedrijf bedacht). Een technologisch hoogstaand product kan op allerlei manieren ''verpakt'' worden (of niet soms?). Daar gaat de rechtszaak over en die behoort Apple daarom gewoon dik te winnen. Samsung kan daarna creatief bezig gaan, en de onderhavige producten een ander jasje geven.
    De mensen die daarna vinden dat Samsung beter is, kopen de producten dan toch wel, en dat is hun goed recht uireraard.

    Een collega van mij heeft een galaxy (ik heb zelf geen iPhone maar een simpele Nokia 6300). Heel veel mensen hebben een iPhone als status object. Heel veel kinderen hebben even zo dure telefoons. Je kunt je afvragen of dat met Aplle, Blackberry of Samsung te maken heeft. Het zit meer in die mensen zelf (of de ouders).

  2. Sjaakbonestaak -

   Ehhrr.. Apple heeft het over "Uniek design" en vervolgens omschrijven ze hun oog"apple"tje als een rechthoekig ding met 4 ronde hoeken en verder niks speciaals.. :S

 14. Samsung-Rules -

  Wat een stumpers bij apple zeg.. waar maken ze zichzelf druk om. Nu die galaxy s een succes is gaan ze zeuren dat hij te veel op de iphone lijkt.. konden ze toch al eerder zeggen.

  Ze maken hun weer eens erg impopulair. En hoop dat dit stomme gedoe van apple hun kop nog eens een keer kost.

  Vlak Samsung niet uit.. is een groot en machtig bedrijf.. zelfs nokia gaat niet zomaar tegen samsung in!!

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters