Samsung staat momenteel voor op Apple in de smartphonerace

Nu alle kwartaalcijfers van de grote fabrikanten bekend zijn geworden, heeft Tweakers.net eens op een rijtje gezet hoe de verhoudingen in de smartphonemarkt inmiddels liggen. Samsung is de grote winnaar, Apple nog steeds kanshebber en Nokia is voorlopig uit de race.

Samsung Galaxy S vs. Apple iPhone 4

De Lumia-lijn van Nokia moet voor beterschap zorgen bij de Finse fabrikant, maar voorlopig zijn de cijfers nog lang niet genoeg om Samsung dan wel Apple bij te benen. Er gingen het afgelopen kwartaal ruim een miljoen Lumia’s over de toonbank, waarmee het totale aantal smartphones van Nokia dat kwartaal net onder de 20 miljoen uitkwam. Samsung en Apple wisten dat kwartaal beiden rond de 40 miljoen smartphones te verschepen.

In het eerste kwartaal van 2011 was Nokia nog wel de leider, met 24 miljoen verkochte smartphones. Toen verkocht Apple er 18,6 miljoen en zat Samsung op ongeveer 13 miljoen stuks. In Q2 zakte Nokia wat en ging Samsung de fabrikant voorbij, met zo’n 26 miljoen smartphones. Ook Apple haalde Nokia in in dat kwartaal. Samsung versterkte in Q3 zijn koppositie, terwijl Apple het gat met Nokia weer verkleinde in afwachting op de iPhone 4S. In het afgelopen kwartaal bleef Apple een tweede plek behouden, maar ging het bedrijf wel snel achter Samsung aan. Apple kwam uit op 37 miljoen smartphones; Samsung verkocht er zo’n 40 miljoen.

Over het hele jaar gekeken ligt Samsung flink voor op Apple: Samsung komt in 2011 uit op zo’n 110 miljoen smartphones, Apple gaat daar net overheen met 93 miljoen verkochte smartphones. Nokia kwam met 77,1 miljoen verkochte smartphones ver achter Samsung en Apple uit.

Er bestaat wel wat onduidelijkheid over de cijfers. Nu.nl liet een zelfde soort grafiekje zien, waarbij Apple als winnaar uit de bus komt. Arnoud Wokke van Tweakers.net legt uit dat dit ermee te maken heeft dat Nu gebruik maakt van cijfers van analisten, terwijl Tweakers de cijfers uitrekende uit de rapporten van Samsung zelf, die vorig jaar gestopt is met het geven van exacte verkoopcijfers. Echter lijken de cijfers van Tweakers ook niet helemaal te kloppen: het grafiekje toont voor Nokia in Q1 een verkocht aantal smartphones van hoger dan 25 miljoen terwijl dat er volgens de berichten destijds 24,2 miljoen waren, en in Q2 gingen er 16,7 miljoen Nokiasmartphones over de toonbank, waar de grafiek van Tweakers een getal van ongeveer 24 miljoen laat zien. Alle kwartalen bij elkaar op geteld voor Nokia wijzen uit dat het bedrijf in 2011 zo’n 88 miljoen smartphones verkocht zou hebben, in werkelijkheid waren dat er 77,1 miljoen.

Smartphone verkopen overzicht 2011  
Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters