Samsung streeft Nokia voorbij als grootste telefoonmaker ter wereld

Nokia is het afgelopen kwartaal voorbijgestreefd door Samsung. Niet langer is de Finse fabrikant degene die wereldwijd de meeste mobieltjes verkoopt. Die positie wordt nu bezet door de Koreaanse fabrikant.

samsung nokia logoIn 1998 nam Nokia de koppositie over van Motorola. Na veertien jaar aan de top neemt Samsung het stokje over.

Nokia heeft veertien jaar lang wereldwijd op eenzame hoogte gestaan als het gaat om het aantal verkochte telefoons. Hoe slecht het ook ging met het bedrijf in de afgelopen jaren, die positie kon Nokia altijd vasthouden, vooral vanwege de populariteit van goedkope low-end telefoons in de derde wereld.

Maar Samsung maakt die ook. Reuters heeft berekend dat de verkoopcijfers van Samsung in het eerste kwartaal van dit jaar boven die van Nokia uitkomen. Samsung verkocht de afgelopen drie maanden 88 miljoen telefoons, Nokia 83 miljoen.

Een grote verrassing is het niet, want Nokia wordt zowel in het hoge segment (smartphones) als in het lage segment fel beconcurreerd. Samsung is in het smartphonesegment zeer succesvol met zijn Androidtelefoons, maar ook in het instapsegment kan de Koreaanse fabrikant er wat van met telefoons die – althans in Nederland – beginnen bij een euro of vijftien, somlockvrij.

Nokia probeert zijn positie vast te houden door in het hoge segment te concurreren met zijn Lumia-smartphones die op Windows Phone lopen, en in het midrange segment met de Asha-telefoons die op S40 draaien. De Finse fabrikant is in ieder geval niet van plan zijn strategie te wijzigen nu de koppositie overgegeven is aan Samsung. Een analist van marktanalysebureau Gartner vindt ook dat Nokia grotere problemen heeft. ”Het verandert niets, de problemen van Nokia hebben niets te maken met het feit of ze de eerste of de tweede zijn.”

Er is trouwens meer slecht nieuws voor Nokia, want kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietwaardigheidsstatus van Nokia verlaagd. Goed nieuws lijkt er ook te zijn, want in de meeste winkels van telco AT&T in Amerika is de nieuwe Lumia 900 uitverkocht. Slechts enkele dagen nadat het nieuwe vlaggenschip de Amerikaanse markt betrad.

Bron: Android Authority

Microsoft kondigt nieuwe Nokia-telefoon aan lees verder

De toekomst van Virtual Reality – ADV lees verder

Ringing Bell Freedom 251

Freedom 251 in India te verkrijgen voor 3,58 euro lees verder

Microsoft lanceert Nokia 230 featurephone lees verder

Samsung kondigt nieuwe Galaxy Folder klaptelefoon aan lees verder

Ontwerpers zoeken geld voor ontwikkeling creditcardachtige telefoon lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters