'Samsung wil BlackBerry voor 7,5 miljard dollar overnemen'

Hoewel beide bedrijven het blijven ontkennen, zijn Samsung en BlackBerry wel degelijk in bespreking over een overname van die laatste. Samsung zou voor BlackBerry 7,5 miljard dollar over hebben. Dit meldt Reuters.

“Alleen de patenten zijn al anderhalf miljard dollar waard”

Het zou Samsung vooral te doen zijn om de patentenportfolio van BlackBerry, een pionier op smartphonegebied. De 44.000 patenten zijn alleen al iets van anderhalf miljard dollar waard. De aandeelhouders van BlackBerry is een prijs geboden tussen 13 en 15 dollar per aandeel. Dat is bijna 40 procent meer dan de huidige beurskoers van BlackBerry.

Afgelopen week is de deal nog besproken door vertegenwoordigers van beide bedrijven. Reuters heeft dit vernomen van bronnen die anoniem wensen te blijven.

Witte en rode versies BlackBerry Passport in de maak passport white front 
Pre-orders nieuwe BlackBerry Classic overtreffen verwachting classic preorderpngoriginal 
BlackBerry Z10 koopwijzer 

“Raad van Bestuur BlackBerry vindt geboden prijs te laag”

Na het eerste overnamegerucht stegen de aandelen BlackBerry meteen dertig procent in waarde. Na de ontkenning van beide bedrijven daalde die waarde direct weer met de helft.

BlackBerry meent nog altijd dat de huidige, onafhankelijke koers beter is dan een overname, meldde een Canadese krant. Bovendien schijnt de raad van bestuur van BlackBerry te vinden dat de geboden prijs te laag is voor de huidige waarde van het bedrijf. BlackBerry zit de laatste tijd weer een beetje in de lift dankzij de presentatie van aantrekkelijke nieuwe producten.

Samsung zou door het overnamebod willen voorkomen dat BlackBerry weer een sterke speler op de markt wordt, meent een Canadese analist. Samsung is juist aan het kwakkelen met zijn consumententelefoons. Door de overname van BlackBerry zou het Koreaanse bedrijf betere ingangen krijgen in de zakelijke wereld.
Daar is BlackBerry traditioneel sterk. Je ziet nu eenmaal bijna geen directeuren van grote bedrijven met Samsungs op zak lopen.

'Samsung wil BlackBerry voor 7,5 miljard dollar overnemen' 1385971656938 

“Canadese overheid zou er geen moeite mee hebben”

Een overname zou de zegen moeten krijgen van de grootste aandeelhouder, Fairfax Financial Holding. Die heeft tegenover Reuters niets willen zeggen over een mogelijke overname. Ook loopt BlackBerry mogelijk tegen de Canadese autoriteiten aan, die het van nationaal belang vinden dat BlackBerry in veilige handen is en blijft. De Canadese regering moet elke overname eerst goedkeuren. De veilige servers van BlackBerry behandelen heel veel versleuteld e-mailverkeer tussen duizenden zakelijke klanten van grote bedrijven en overheden. Dat mag niet gecompromitteerd raken door een overname door een buitenlands bedrijf.

Ook de Amerikaanse overheid zal er wat over te zeggen willen hebben. BlackBerry is in dat land ook van belang voor de nationale veiligheid. Twee jaar geleden hintte de Canadese overheid dat een overname door Lenovo, een Chinees bedrijf, niet zou worden toegestaan. Bronnen van Reuters melden dat de Canadese overheid waarschijnlijk niet voor een overname door het Koreaanse Samsung zal gaan liggen.

“Samsung dubt: BlackBerry deels of geheel overnemen”

Samsung zou er toch over dubben om niet honderd procent van de aandelen BlackBerry over te nemen, maar wel een groot deel. Dan zou het makkelijker zijn om goedkeuring te krijgen van de overheden. Maar documenten van Samsung die Reuters heeft ingezien, vermelden de twijfel bij de onderhandelaars van Samsung. Als BlackBerry niet helemaal eigendom van Samsung wordt, vreest het Koreaanse bedrijf er minder aan te hebben voor het realiseren van zijn bedrijfsstrategie. En die gaat uit van het volledig in handen krijgen van het hele BlackBerry-netwerk en al zijn veiligheidsmogelijkheden. Daarmee zou Samsung zich volgens een analist bijzonder onderscheiden van Apple en andere concurrenten.

Beide bedrijven werken al samen. Afgelopen november kondigde BlackBerry een diepgaande samenwerking met Samsung aan op het gebied van veilige communicatie. Het veilige netwerk van BlackBerry zou beschikbaar komen voor Galaxy-toestellen van Samsung.

Bron: Reuters

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters