Samsung wint rechtszaak van Apple in Nederland om 3G-patenten

Samsung heeft een overwinning geboekt in een Nederlandse rechtszaak jegens Apple. De fabrikant gaat na deze winst schade verhalen op de fabrikant.

Apple Samsung

De volledige uitspraak van de rechtbank in Den Haag is inmiddels online te lezen. Samsung heeft inmiddels de pers al op de hoogte gebracht middels een statement over de uitspraak. De rechtbank heeft geoordeeld dat Apple met haar oudere iPads en iPhones, dus de iPhone 4S en de nieuwe Apple iPad ontspringen de dans, een 3G-patent van Samsung schendt. Samsung had in totaal vier patenten in gebracht en op grond van eentje is nu bevonden dat Apple inderdaad licentiegeld moet betalen aan Samsung. Deze uitspraak is het directe gevolg van een aanklacht die afgelopen oktober werd ingediend door Samsung. De rechtbank bepaalde toen dat de twee partijen eerst met elkaar om de tafel moesten gaan zitten om tot een deal te komen. Nadat er twee gesprekken hadden plaatsgevonden konden de twee partijen er niet uit komen en heeft Samsung verhaal gehaald bij de rechtbank, met deze uitspraak als gevolg.

Volgens Webwereld gaat het hier inderdaad om een Frand-patent waardoor Samsung geen verbod kan afdwingen op de producten van Apple. Wel dient Apple licentiegeld te betalen en Samsung gaat dit geld nu dan ook claimen bij Apple. De andere drie patenten zijn door het hof afgewezen en hierop kan Samsung dan ook geen beroep meer doen.

Samsung lijkt nu het onderste uit de kan te willen halen door nu geleden schade van het schenden van de patenten door Apple te gaan verhalen op diens concurrent. ” In overeenstemming met deze uitspraak gaan wij adequate schade vorderen die Apple en zijn producten hebben veroorzaakt.” Samsung ziet de uitspraak als een hart onder de riem omdat het volgens de fabrikant bevestigd dat Samsung zelf nieuwe technieken ontwikkeld waarvan Apple gebruik maakt zonder te betalen. “Decennia lang heeft Samsung als pionier fors ge├»nvesteerd in de ontwikkeling van technologische innovaties voor de besturing van vooruitstrevende devices, waaronder innovaties die breed zijn overgenomen door andere fabrikanten van mobiele devices.” Volgens de rechtbank mag de schade die Samsung verhaalt op Apple maximaal 5 miljoen euro zijn, afhankelijk van het aantal verkochte toestellen waarmee Apple inbreuk heeft gemaakt. Wel dient zowel Apple als Samsung haar eigen proceskosten te betalen, a 8 ton.

Samsung laat weten dat het haar eigen patentenportfolio zal blijven verdedigen tegen concurrenten en geld zal blijven vragen voor diens technologie. De fabrikant zal dan ook niet schuwen om alsnog Apple voor de rechtbank te dagen om op andere patenten haar gelijk te halen. “Wij blijven doorgaan met het verdedigen van onze innovaties en het beschermen van onze intellectuele eigendomsrechten om Apple te stoppen gratis gebruik te maken van onze technologie”, aldus Samsung in haar statement. Apple heeft nog niet gereageerd op de uitspraak.

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters