Samsung zou telefoons met besturingssysteem BlackBerry willen uitbrengen

De al tijden zieltogende beurskoers van BlackBerryfabrikant RIM steeg gisteren met vijf procent. Dat gebeurde na een sterk gerucht dat Samsung het BlackBerry OS 10 voor 1,5 miljard dollar zou willen licenseren om dat op de eigen telefoons te zetten. Samsung zou een minderheidsaandeel in RIM willen nemen.

BlackBerry Torch 9860

Tot nu toe is het BlackBerry OS uitsluitend op BlackBerrytelefoons te vinden, maar al eerder staken geruchten de kop op dat fabrikant RIM het besturingssysteem zou willen licenseren aan andere fabrikanten. En nu doet het gerucht de ronde dat Samsung heeft toegehapt. Het nog uit te brengen BB10 zou straks weleens op Samsungtelefoons kunnen staan.

De deal is in de markt goed ontvangen. RIM kan wel een extra centje gebruiken na een zeer moeilijk jaar, waarbij steeds meer klanten zich van de BlackBerry afkeerden en overstapten op de iPhone of op een Androidtelefoon. Het marktaandeel van RIM is sterk gedaald.

Het belang voor Samsung is wat moeilijker aan te geven. De Koreaanse fabrikant verdient het meeste geld met zijn Androidtelefoons, maar Samsung zou net als andere Androidfabrikanten bezorgd zijn over de overname van Motorola door Google. Hoewel Google meerdere malen heeft bezworen dat Android opensource blijft en niet voorbehouden zal zijn aan Motorola, is Samsung er kennelijk toch niet helemaal gerust op. Het bedrijf maakt ook telefoons met het zelfontwikkelde besturingssysteem Bada en een enkele Windows Phone zit ook in het portfolio. Tot dusver bracht Samsung weinig spannende telefoons met dit laatste besturingssyssteem op de markt, maar onlangs is in de VS ineens een high-end LTE-toestel in de winkels gelegd, dus dat gaat kennelijk veranderen.

Het licenseren van het tot dusver exclusieve besturingssysteem van RIM was onder het oude management van het bedrijf onbespreekbaar, maar sinds er een nieuwe directie is aangetreden met de opdracht om het bedrijf uit het slop te halen, liggen de kaarten anders. Door het BB10-platform uit te breiden, zou dat erop vooruit gaan en wellicht komen er later nog andere fabrikanten bij die ook hun eigen ‘BlackBerry’ willen maken, zo vermoedt een analist die het een goede zet vindt van beide bedrijven. Aan de andere kant wordt op korte termijn schade voor RIM verwacht, omdat Samsung volgens deze analist betere telefoons maakt.

Bron: Barrons

Huawei P20 Lite

Huawei P20 Lite morgen officieel in Nederland verkrijgbaar lees verder

iPhone SE2 (mogelijk)

Kruising opgedoken tussen iPhone X en iPhone SE lees verder

Wiko View 2 Pro preview Samsung Galaxy S10

Samsung heeft grootse plannen voor Samsung Galaxy S10 lees verder

HTC U12+

Eindelijk gelekt: Maak kennis met de HTC U12+ lees verder

Nokia 2 met stock Android

Dit zijn de beste smartphones met stock Android lees verder

iPhone X concept

Dit is de iPhone X opvolger van onze dromen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters