Senatoren VS willen gps-privacy van iPhone- en Androidbezitters beschermen

Twee Amerikaanse senatoren hebben een wetsvoorstel ingediend om de privacy van gebruikers van mobiele telefoons te beschermen. Het wetsvoorstel is een reactie op het nieuws dat zowel de iPhone als Android-apparaten locatiegegevens van de gebruikers opslaan en doorgeven aan Apple, Google en een hele reeks app-makers.

Privacy iPhone

In april kwamen onderzoekers tot de ontdekking dat zowel de iPhone, de 3G-iPads als Android-apparaten precies bijhouden waar hun eigenaar zich bevindt. Dat is nog niet alles, die locatiegegevens worden nauwkeurig opslagen en doorgegeven. Inmiddels staat de kwestie bekend als ‘locationgate’.

Apple en Google hadden flink wat uit te leggen, en deden dat dan ook. Apple meldde dat het een fout in de firmware was, en repareerde die snel. Google meldde waarheidsgetrouw dat gebruikers van Androidtelefoons bij de installatie van apps, en het ingebruiknemen van locatieprogramma’s van Google zelf op de hoogte worden gesteld van het feit dat die gegevens worden verzameld en doorgegeven. Bij de software van Google is het mogelijk om dat uit te zetten.

Dat gaat twee Amerikaanse senatoren allemaal niet ver genoeg. Zij hebben woensdag een wetsvoorstel ingediend dat telefoonfabrikanten en app-ontwikkelaars verplicht om expliciet toestemming van gebruikers te vragen en te krijgen, voordat ze de locatiegegevens binnenharken en voor van alles gaan gebruiken. Ook moeten de telefoonbezitters expliciet aangeven dat ze geen bezwaar hebben dat hun bewegingen worden gedeeld met ‘derde partijen’, oftewel andere bedrijven die daar mogelijk geld in zien door op de persoon gerichte advertenties naar de mobieltjes te sturen.

Het wetsvoorstel heeft de naam Location Privacy Protection Act of 2011. De senatoren meldden dat de wet, als die wordt aangenomen, een aantal gaten dicht in de huidige federale wetgeving waardoor het straks verplicht is om consumenten op de hoogte te stellen van wat er met hun locatiegegevens gebeurt en ze in staat te stellen om te beslissen of ze hun door de telefoon gevolgde bewegingen willen delen of niet.

Ook in Europa was er flinke politieke ophef over de ontdekking dat de iPhone en Android-apparaten locatiegegevens van hun eigenaren verzamelen en doorgeven. Hier zijn echter nog geen wetsvoorstellen uit voortgekomen, wel riep een politieke partij in Nederland dat het slim is om de iPhone niet te gebruiken.

Bron: CNN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Fuchsia logo

Fuchsia gaat Android (nog) niet vervangen lees verder

Google I/O 2017

Kijk alle aankondigingen van Google I/O 2017 keynote terug lees verder

Tele2 unlimited

Tele2 overtreft T-Mobile in prijzenoorlog met onbeperkt abonnement lees verder

Android functies

5 handige Android functies die je waarschijnlijk niet kent lees verder

Apple iphone 8

Biograaf Steve Jobs: Apple is niet meer innovatief lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters