Senatoren VS willen gps-privacy van iPhone- en Androidbezitters beschermen

Twee Amerikaanse senatoren hebben een wetsvoorstel ingediend om de privacy van gebruikers van mobiele telefoons te beschermen. Het wetsvoorstel is een reactie op het nieuws dat zowel de iPhone als Android-apparaten locatiegegevens van de gebruikers opslaan en doorgeven aan Apple, Google en een hele reeks app-makers.

Privacy iPhone

In april kwamen onderzoekers tot de ontdekking dat zowel de iPhone, de 3G-iPads als Android-apparaten precies bijhouden waar hun eigenaar zich bevindt. Dat is nog niet alles, die locatiegegevens worden nauwkeurig opslagen en doorgegeven. Inmiddels staat de kwestie bekend als ‘locationgate’.

Apple en Google hadden flink wat uit te leggen, en deden dat dan ook. Apple meldde dat het een fout in de firmware was, en repareerde die snel. Google meldde waarheidsgetrouw dat gebruikers van Androidtelefoons bij de installatie van apps, en het ingebruiknemen van locatieprogramma’s van Google zelf op de hoogte worden gesteld van het feit dat die gegevens worden verzameld en doorgegeven. Bij de software van Google is het mogelijk om dat uit te zetten.

Dat gaat twee Amerikaanse senatoren allemaal niet ver genoeg. Zij hebben woensdag een wetsvoorstel ingediend dat telefoonfabrikanten en app-ontwikkelaars verplicht om expliciet toestemming van gebruikers te vragen en te krijgen, voordat ze de locatiegegevens binnenharken en voor van alles gaan gebruiken. Ook moeten de telefoonbezitters expliciet aangeven dat ze geen bezwaar hebben dat hun bewegingen worden gedeeld met ‘derde partijen’, oftewel andere bedrijven die daar mogelijk geld in zien door op de persoon gerichte advertenties naar de mobieltjes te sturen.

Het wetsvoorstel heeft de naam Location Privacy Protection Act of 2011. De senatoren meldden dat de wet, als die wordt aangenomen, een aantal gaten dicht in de huidige federale wetgeving waardoor het straks verplicht is om consumenten op de hoogte te stellen van wat er met hun locatiegegevens gebeurt en ze in staat te stellen om te beslissen of ze hun door de telefoon gevolgde bewegingen willen delen of niet.

Ook in Europa was er flinke politieke ophef over de ontdekking dat de iPhone en Android-apparaten locatiegegevens van hun eigenaren verzamelen en doorgeven. Hier zijn echter nog geen wetsvoorstellen uit voortgekomen, wel riep een politieke partij in Nederland dat het slim is om de iPhone niet te gebruiken.

Bron: CNN

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters