Vijf dingen die je meteen op je (nieuwe) smartphone moet instellen

Als je een nieuw toestel hebt is het verleidelijk om meteen van alles te gaan downloaden en doen. Er zijn echter een paar dingen die je als allereerste zou moeten instellen om veilig met je smartphone om te kunnen gaan. Het is dus eerst tijd om de settings in te duiken, voordat je verder kunt gaan met spelen.

Vergrendel je toestel voor ongewenste ogen

Als eerste is het een goed idee om de vergrendel-opties naar je wensen in te stellen. Bedenk welke methode je het fijnst vindt om mee te werken, zoals de vingerafdrukscanner, pincode of gezichtsherkenning. Gebruikers met een Android toestel gaan in de settings naar Security & Location en kiezen daar voor Screen Lock. Als je een iPhone hebt ga je in de settings naar Touch ID & Passcode. Mocht je de iPhone X hebben, dan is dat Face ID & Passcode. Volgens experts is een combinatie van verschillende methodes het veiligst.

Apple iPhone X Face ID
iPhone X Face ID

Babbelen met je toestel

Als je toestel is uitgerust met een virtuele assistent zoals Google Assistant of Siri, kun je ook je stem gebruiken om met het toestel aan de gang te gaan wanneer het vergrendeld is. Bij Google Assistant toestellen hoef je dan alleen OK Google te zeggen en bij de iPhone begint je interactie met Hey Siri. Om in te stellen dat het toestel meteen op je stem reageert ga je op Google toestellen naar de Google app. Hier kies je in het menu Voice > OK Google detection. Op de iPhone ga je naar Siri & Search en schakel je Listen for Hey Siri in.

Google Assistant
Google Assistant

Hoe snel vergrendelen?

Nu je hebt ingesteld hoe je je toestel kunt ontgrendelen, is het tijd om in te stellen hoe snel het display vergrendeld wordt. Houd rekening met hoe vaak je je toestel oppakt. Je wilt natuurlijk niet elke keer je telefoon weer moeten ontgrendelen als je hem even een minuut weglegt. Kies echter niet voor een te lange tijd, want anderen hebben dan ook de kans om met je smartphone aan de haal te gaan als je hem ergens laat liggen. Op een Android toestel ga je hiervoor naar Display > Advanced > Sleep. Om je iPhone in te stellen ga je naar Display & Brightness > Autolock.

Locatie privacy settings

Je locatie delen met apps kan handig zijn, zodat bijvoorbeeld Thuisbezorgd meteen weet welke restaurants bij je bezorgen en je in Google maps geen beginpunt voor je route hoeft in te voeren. Maar misschien wil je aan de andere kant weer niet dat Facebook bij elke post ook vermeldt waar je bent. Bedenk goed welke apps wel of niet toegang mogen hebben tot je locatie en duik de settings in om dit in te stellen. Bij Android doe je dat bij Security & Location > Location. Bij iOS gebeurt dit weer in Security & Location > Location Services.

locatie smartphone

Jij moet wel je toestel kunnen vinden

Mocht het onverhoopt gebeuren dat je je toestel kwijt bent, is het handig dat jij wel kunt zien waar hij zich bevindt. Door in te stellen dat je toestel op afstand gevonden kan worden, kun je bijvoorbeeld op een kaart zien waar hij is, hem laten overgaan of de inhoud van het toestel voor de zekerheid wissen. Om dit op een Android toestel in te stellen ga je naar Security & Location > Find My Device. Op een iPhone ga je in de settings eerst voor je Apple ID bovenaan en dan voor je iPhone en Find My iPhone. Mocht je ervoor kiezen je toestel te wissen, is het natuurlijk handig om een backup van je gegevens te hebben. Deze kun je in de Android settings maken bij System > Backup. Op je iPhone kies je weer voor je Apple ID naam en vervolgens de naam van je toestel. Daarna kun je kiezen waar je backup wordt opgeslagen.

Via: Gizmodo

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters