Sim Only met losse telefoon voordeliger dan abonnement met toestel

Als smartphonegebruiker kun je met wat extra moeite tot meer dan 100 euro per jaar besparen. Je bespaart het geld als je een Sim Only abonnement afsluit en daarbij zelf je smartphone koopt.

Dit blijkt uit onderzoek van All About Phones in samenwerking met Sim Only-provider Simyo. We vergeleken hiervoor zes providers: Tele2, Vodafone, T-Mobile, Hollands Nieuwe, Simpel en Simyo. In het onderzoek zochten we de prijs uit die je bij elke provider maandelijks kwijt bent voor een abonnement en smartphone. De pijldatum was hiervoor 17 maart en alles is terug gerekend naar een 1 jaar abonnement. De bundelgrote zijn geselecteerd op basis van onderzoek van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Bij Tele2, Vodafone en T-Mobile krijg je de smartphone van de provider. Dezelfde smartphone moet je bij Hollands Nieuwe, Simpel en Simyo zelf kopen. Bij laatstgenoemde drie providers is de toestelprijs uitgesmeerd over de abonnementsperiode van 12 maanden. Vervolgens is die maandelijkse toestelprijs opgeteld bij het abonnement. Daarna legden we de maandelijkse prijzen van de zes providers naast elkaar.

Voor het onderzoek zijn twee bundels onderzocht: voor hoog en laag gebruik. Daarnaast zijn er twee smartphones geselecteerd: de Samsung Galaxy S5 en de Huawei Ascend P7. De peildatum voor de toestelprijzen is 17 maart.

Samsung Galaxy S5 met hoog verbruik

De toestelprijs van de S5 is 460 euro. Het abonnement voor hoog verbruik heeft 500 belminuten en een internetbundel van 1GB. Bij Simyo betaal je voor dit abonnement 21 euro. Om de S5 in een jaar af te betalen, betaal je 38,33 euro per maand. Bij Simyo betaal je voor je abonnement en je S5 in totaal 59,33 euro per maand.

Dit is bij de andere providers meer. Zo kost Hollands Nieuwe 62,83 euro per maand, Simpel is derde, met 63,33 euro per maand. Vodafone is met 66,08 euro per maand de duurste. Op jaarbasis bespaar je meer dan 80 euro als je een abonnement bij Simyo neemt en zelf een Galaxy S5 koopt.

Huawei Ascend P7 met laag gebruik

De toestelprijs van de P7 is 266 euro. Het abonnement voor laag gebruik heeft 100 belminuten en een internetbundel van 500MB. Dit abonnement kost bij Simyo 11 euro per maand en om de P7 in een jaar af te betalen, betaal je maandelijks 22,20 euro per maand.

Bij Simyo kost dit abonnement met toestel bij elkaar 33,20 euro per maand. Hollands Nieuwe is 1 euro per maand duurder. Het verschil met de duurste provider, in dit geval T-Mobile, is groter. Bij T-Mobile betaal je voor hetzelfde abonnement met toestel 42,83 euro per maand. Op jaarbasis scheelt dit ten opzichte van Simyo 115,56 euro.

Conclusie

Hoewel er meer werk in gaat zitten om zelf een telefoon te kopen en daarbij een Sim Only-abonnement af te sluiten, loont dit wel. Het verschil met een traditioneel abonnement kan in een jaar tijd van enkele tientjes oplopen tot een bedrag van boven de 100 euro.

Sim Only vs abonnement 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. eswee -

  Is dit niet gewoon pure reclame voor Simyo? Simyo "wint" altijd.En waarom doet KPN niet mee in het "onderzoek" terwijl van de andere netwerken wel een goedkoop en dure provider mee doen.

  1. Danijel -

   Nope. We hebben dit zelf onderzocht. KPN was te duur op dat moment en Telfort had deze toestellen niet in het assortiment zitten.

   1. Eddddd -

    Jawel, maar Simyo heeft het onderzoek betaald… (het is in ieder geval in opdracht van Simyo, ik veronderstel dus dat het betaald is 😉 ).

    Niets verkeerds mee overigens, maar een dergelijk onderzoek laat je enkel uitvoeren wanneer de (rand)vragen/-voorwaarden bepalen dat je zelf als beste uit de bus komt.

 2. Oscarr -

  Beetje een open deur he… Als je een abonnement met toestel neemt, betaal je eigenlijk verspreid voor het toestel zodat je niet in 1x de volle pond hoeft te betalen. Het is dus een soort lening, en geld lenen kost nu eenmaal geld.

  1. Eddddd -

   Naja, niet helemaal waar natuurlijk. Doordat je twee producten afneemt, wordt vaak een extra korting gegeven.

   Daarbij is de stelling niet juist. Een Sim-only is niet noodzakelijkerwijs voordeliger, maar hieruit blijkt dat Simyo voordeliger is.

   Ik heb net verlengd bij mijn provider en ben maar eens voor een Appeltje gegaan. Die viel mee tegenover een los toestel.

  2. Quasimodo -

   @edddddd
   De psychologie van de telecomprovider heeft bij jou gewerkt. Veel mensen trappen er met open ogen in. Klinkt allemaal leuk maar je vergeet dat je ook nog die belminuten verplicht afneemt. Al met al betaal je 24*maandbedrag voor je appeltje en dat zal toch gauw 3 à 4x het bedrag zijn wat ik de komende 2 jaar voor mijn OnePlus One uit geef.

   1. Eddddd -

    @ Mr Android
    Hoezo vergeet ik dat ik die belminuten afneem? Dat is juist waarom ik die abonnement heb. Onbeperkt voor mij, dus al veel goedkoper dan vroeger 🙂

    Daar gaat het hier nu overigens net om, een vergelijk tussen een sim-only abonnement of een abonnement met toestel. Waar je het dan vandaan haalt dat ik die abonnement vergeet…

    Die Oneplusone is inderdaad een goedkoop toestel. In die prijsklasse overwoog ik een Nokia op Windows, dat vond ik beter waar voor je geld. Maar goed, ieder het zijne. Ik heb zo de Appel, mooi toestel. Nooit gedacht een te nemen, juist vanwege de hoge prijs. Maar bij het zakelijk abonnement van T-mobile viel ie mee, zoals ik al aangaf.

   2. Quasimodo -

    In verhouding met jouw iPhone heeft een OPO idd een fantastische prijs/prestatie verhouding waarbij ik geen concessies doe.
    Uiteindelijk heb jij voor je iPhone dan toch dik €1000,00 uitgegeven voor een 16gb telefoon (als ik even zo vrij mag zijn om te veronderstellen dat je voor de instap iPhone 6 bent gegaan). Jij mag dan denken dat je een spekkoper bent, ik denk dat je niet bepaald een goede deal hebt afgesloten. Dat geldt overigens voor alle merken waarbij Apple er in positieve zin uitspringt, dat dan weer wel. Kennelijk geeft Apple mega subsidies. Maar zoals je zegt: ieder het zijne.

   3. Eddddd -

    Ach, spekkoper… Inderdaad voor 1000 en een paar tientjes over een periode van 2 jaar, inclusief onbeperkt bellen en 6 GB data per maand. Na twee jaar is het toestel nog wat waard. Genoeg om zo'n nieuwe OppO te kunnen kopen (op basis van huidig toestel). En ik kan iOS een keer proberen. Wel prettig om er een mening over te kunnen vormen.

    Die OppO lijkt me zeker ook een leuk. Maar Android heb ik al eens geprobeerd. Nu een keer iOS. De iPhone zelf is overigens erg fraai. Nu nog even wennen na het wel zeer gebruiksvriendelijke BlackBerry.

   4. Quasimodo -

    Heb een iPhone een paar keer in handen gehad en vond hem ook erg mooi. Neem niet weg dat het een bak geld blijft voor wat het biedt.
    Ik zelf zou een plus genomen hebben alleen al vanwege de OIS op de cam en het 5.5" FHD scherm al vind ik hem net ff te groot.

    Voorlopig hou ik het bij mijn OPO, echt een super foon en heb eigenlijk niks te klagen anders dan dat die CEO van Cyanogen kirt mcmaster echt een draak van een vent is. 😉 Binnenkort maar eens OxygenOS proberen.

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Simkaarten vervangen door E-sim

E-sim maakt korte metten met je SIM-kaart: dit is wat je moet weten lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters