Slapen met smartphone heeft ernstige gevolgen

Het gebruiken van de smartphone voor het slapen gaan kan ernstige gevolgen hebben. Dat zegt kinderneuroloog Hans Vles in gesprek met het Algemeen Dagblad. Hij ziet het aantal jongeren met slaapstoornissen, concentratieverlies en hoofdpijn flink toenemen.

Aantal kinderen met slaapstoornissen neemt toe

slaapstoornissenEen aantal andere onderzoekers bevestigen zijn bevindingen. Kinderarts en slaapdeskundige Nele Vandenbussche ziet bijvoorbeeld het aantal kinderen met ernstige slaapproblemen door overmatig gebruik van sociale media toenemen. “Ik zie jaarlijks 250 nieuwe patiĆ«nten met slaapstoornissen. Daarvan heeft dertig tot veertig procent een relatie met beeldschermgebruik.”

Topje van de ijsberg

Bovendien is dit slechts het topje van de ijsberg, zo beweert de hersenstichting. Want de gevolgen op de lange termijn kunnen veel groter zijn. “Het gaat verder dan ‘vervelend’ of ‘moe zijn’. We zien nu geheugen- en concentratieproblemen die op de lange termijn kunnen leiden tot angst, depressies, overmatig alcoholgebruik en ongeremd gedrag”, aldus neurowetenschapper dr. Laura Rigter, projectleider van het project ‘gezonde hersenen’. “Onze missie is puberhersenen gezond laten groeien. Daarom zeggen wij: een uur voor het slapen alle schermen uit.”

Sms-nek

De smartphone blijkt overigens niet alleen voor slaapklachten te zorgen. Ook nekklachten, de zogenaamde ‘sms-nek‘ kunnen bij overmatig gebruik van je telefoon optreden. Door te veel naar beneden te kijken leg je namelijk ontzettend veel druk op je nek en rug. Het advies luidt daarom: na 20 minuten smartphonegebruik 20 seconden in de verte staren.

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Android O Oreo

Android 8.0 Oreo is officieel: dit kunnen we van het koekje verwachten lees verder

Smartphone tegen isolement

Leerlingen in Den Haag krijgen smartphone tegen isolement lees verder

Qualcomm dieptecamera technologie

Qualcomm komt met nieuwe high def dieptecamera’s voor je smartphone lees verder

Smartphone kapot

Het lijkt erop dat toekomstige telefoons zichzelf repareren lees verder

smartphone

Smartphone voorlopig nog koning onder de consumentenelectronica lees verder

smartphone in houder

OM wil duidelijkheid na smartphone in houder-uitspraak lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters