Smartphone app gaat rijbewijs in 2020 vervangen

De RWD heeft bekend gemaakt dat het aan een app werkt die binnenkort je rijbewijs kan gaan vervangen.

Rijbewijs op je smartphone

Bijna iedereen draagt altijd zijn smartphone bij zich, maar een rijbewijs kun je makkelijk vergeten. Daar komt rond 2020 waarschijnlijk verandering in. Na de pinpas en OV-kaart kan je smartphone in de toekomst namelijk ook je fysieke rijbewijs gaan vervangen.

Smartphone app

Volgens een woordvoerder van de RDW zit het project nog in de ontwikkelingsfase. Het is namelijk niet enkel een kwestie van simpelweg een goede app bouwen. Er gaat een hoop regelgeving mee gepaard, want de kaart moet namelijk ook in het buitenland uitgelezen kunnen worden. Ook kun je een rijbewijs als identiteitsbewijs gebruiken, dus er moet volgens de woordvoerder overlegd worden met de handhaving hoe dat in zijn werk kan gaan.

Hoofddoel

Op dit moment is het de gedachte dat er een speciale app ontwikkeld wordt, in plaats van een document dat je binnen een andere app kunt openen. De RDW kan nog niet ingaan op specifieke technische vragen, omdat het project dus nog in de verkennings- en ontwikkelingsfase zit. “Het is nu nog te vroeg om te zeggen of het eerst naar Android of iOS komt. De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen een mobiel rijbewijs kunnen gaan gebruiken.”

Papieren rijbewijs

Sinds afgelopen zaterdag is het verboden om een papieren rijbewijs te gebruiken, en moet iedereen dus overstappen naar het plastic kaartje. Het zal nog even duren voordat iedereen op een digitaal rijbewijs over gaat stappen, want volgens de RDW gaat het nog minstens drie jaar duren voor de digitale oplossing naar consumenten uitgerold kan gaan worden.

Bron: Het Parool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. mark -

  Ik snap de verwarring niet. De app zal alleen gebruikt worden voor de mensen die daar de waarde aan hecht. En de pasjes zullen wel lang blijven bestaan. En het hacken is net zo gevoelig als stelen. Als je je pasje vergeet kan er ook misbruik van gemaakt. En het zal wel een beveiligd app zijn lijkt me een logisch gevolg.

 2. Rob -

  Het zal wel niet lukken met een paspoort
  Je moet altijd plaats houden voor een visa stikker en voor in en uit stempels
  Maar een o v kaart gaat volgens mij ook niet. Hoe willen ze dat electroniche veld over brengen naar het in en uit check apparaat in de bus of trein. Vanaf je telefoon.???

 3. Beertje -

  Batterij leeg?….Klinkt als een smoes meneer! Dat is dan €180,- boete….u kunt uw rijbewijs-app niet tonen! In de wet staat dat u ten alle tijden minimaal 50% batterij-power moet hebben,anders mag u niet met de auto de weg op. Betaald u gelijk effe mobiel?? …ook al niet? Dan nog maar eens €50,- wegens niet direct betalen…..
  ——Ben ik de enige die het steeds zotter vind worden?
  ——Straks word je rijbewijs-app ge-hakt,die huurt een auto op jou app,pleegt een overval(met doden en gewonden),en dumpt de auto in de plomp……
  ——En zo zijn er nog tientallen dingen te bedenken die fout kunnen…….Creditcard-app?
  —-Pfffff

 4. Gijs -

  Die is gek, men kan mij toch niet verplichten een speciale telefoon aan te schaffen om al die idioterie hier op te zetten , wie gaat dat betalen .
  Als oudere ( 65+)blijf ik mooi bij het plastic kaartje !!

 5. Patrick -

  Met RWD wordt waarschijnlijk RDW bedoeld?
  Identiteit opgeslagen binnen een app of secure element in de telefoon is gewoon een volgende stap binnen technologische vooruitgang. Net als mobiel betalen. De functionaliteit kan enkel beschikbaar zijn indien de NFC functionaliteit beschikbaar is, iets wat bij Apple vooralsnog niet het geval is (enkel voor het eigen Apple pay systeem). De gebruiker heeft een keuze, een pasje of een app, ik begrijp de negatieve reacties niet.
  Ik zeg, leuke ontwikkeling! 🙂

 6. Hans van Loo -

  En opeens….opeens is het huidige plastic rijbewijs fraudegevoelig en worden allerlei zaken bijeengesprokkeld om het huidige rijbewijs af te kraken,want digitaal dat is het! Dat is werkelijk het einde. Het einde,onfeilbaar?Kom nou toch.Tenslotte nog dit;de RDW is euforisch (net zoals vaker m.b.t. al dan niet manke digitale zaken die de (semi)overheid zit bedenken en men door de keel probeert te drukken),maar of die behoefte ook bij de burger leeft is verder niet interessant.

 7. Frans -

  Zeer slecht idee. Er wordt steeds weer maar van uitgegaan dat iedereen een smartphone heeft, dan wel er eentje aan wil schaffen. Ik houd het wel bij mijn nokia 108. Bellen en gebeld worden en verder geen onzin.
  Dit is typisch een idee van iemand die alleen kijkt naar zichzelf: Zo van IK heb mijn smartphone altijd bij en dus
  heeft de rest van het land dat ook.

 8. Ed Gahr -

  Ben je dan altijd verplicht je smartphone bij je te dragen? En hoe zit het dan als mijn smartphone in reparatie moet of gewoon defect is? Ben ik dan strafbaar? Deze ontwikkeling komt behoorlijk raar op me over.

 9. Walter Engelaar -

  Belachelijk.

  Elke agent heeft tegenwoordig een smartphone en ander is de auto wel verbonden met internet.
  De politie kan veel makkelijker even bij de RDW of dergelijke inloggen en zien dan gelijk of ik een rijbewijs heb met alle aantekeningen erbij. Indien je dit koppelt aan het kenteken (wat meestal eerder opgevraagd wordt) of
  met de automatische kentekenregistratie van de camera in de politieauto ziet de agent direct van wie de auto is met het rijbewijs erbij en de foto.
  We kunnen dus de app gewoon overslaan. scheelt alweer een hoop geld.

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Modern Combat 5

De vijf beste iPhone shooters met 3D Touch lees verder

Telegram vs. Whatsapp

Vijf redenen waarom Telegram beter is dan Whatsapp lees verder

11 Telegram features die je nog niet kende lees verder

YouTube Go

Google rolt YouTube Go verder uit: offline video’s kijken lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters