Smartphone batterij aan het branden? Dit moet je onmiddelijk doen

Om de zoveel tijd hoor je weer een verhaal over een smartphone die in brand vliegt en steeds meer mensen beginnen zich zorgen te maken over de brandgevaarlijkheid van hun toestel. Hoewel het over het algemeen gezien maar heel weinig voorkomt dat een toestel daadwerkelijk in vlammen opgaat, kun jij helaas net horen bij de kleine groep waar dat bij gebeurt. Mocht het je overkomen, wees dan in ieder geval alvast goed voorbereid.

Meteen uit het stopcontact

Als je ziet dat je smartphone begint met roken en sissen of opeens dikker wordt, weet je dat er iets niet goed zit en dat er een grote kans bestaat dat er vlammen op komst zijn. Haal je toestel meteen uit of van de oplader, als hij aan het opladen is. Dit kan namelijk het probleem met de batterij verergeren en de vlamme juist een handje helpen.

smartphone opladen

B klasse brandblusser

Als er al vlammen zijn, is de volgende stap vervolgens om deze te blussen met een brandblusser. Niet alleen voor je smartphone is het handig om een brandblusser in de buurt te hebben, maar iedereen zou er standaard één in huis moeten hebben. Er bestaan verschillende soorten brandblussers voor verschillende soorten branden. Een smartphone brand met een lithium-ion batterij valt onder klasse B. Onder deze klasse vallen branden van onder andere ontvlambare vloeistoffen, zoals benzine, oplosmiddelen en alcohol. Ook de liquide electrolieten van de batterij horen hierbij.

brandblusser

Geen droge poeder voor batterij brand

Je zou dus voor je smartphone een ABC, AB of B brandklasse blusser in huis kunnen halen. Hieronder vallen onder andere sproeischuimblussers en koolzuursneeuwblussers. Een D klasse brandblusser zou wat minder goed kunnen werken. Dit zijn namelijk blussers met droge poeder, bedoeld om ontvlambare metalen aan te pakken. Hoewel de naam lithium-ion doet vermoeden dat een batterij vol zit met lithium metaal, is dat niet zo. Er zit doorgaan een heel klein beetje of helemaal geen lithium metaal in de batterij, maar lithium ionen. Bij batterijen die je niet kunt opladen, wordt vaak wel lithium metaal gebruikt.

smartphone brand

Pas op met water

Voor het geval er toch wel lithium metaal in je batterij zit, moet je bij een brand wel oppassen met water. De chemische reactie tussen het water en het lithium metaal zou de brand nog erger kunnen maken. Maar bij de meeste batterijen is het metaal verwaarloosbaar. Als je toevallig veel zand in de buurt hebt, werkt dat ook prima om je brand te blussen.

Via: Lifehacker

Wiko view 2

Wiko View 2 Review lees verder

Samsung Galaxy S10 geen achter vingerafdrukscanner

‘Samsung Galaxy S10 krijgt geen vingerafdrukscanner achterop’ lees verder

Light smartphone met negen camera's

Light werkt aan smartphone met negen camera’s lees verder

iPhone X Plus dummy

iPhone X Plus en iPhone 9 dummies opgedoken in video lees verder

Pixel 3 XL render

360-graden Pixel 3 en Pixel 3 XL renders gelekt lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters