Smartphone batterij aan het branden? Dit moet je onmiddelijk doen

Om de zoveel tijd hoor je weer een verhaal over een smartphone die in brand vliegt en steeds meer mensen beginnen zich zorgen te maken over de brandgevaarlijkheid van hun toestel. Hoewel het over het algemeen gezien maar heel weinig voorkomt dat een toestel daadwerkelijk in vlammen opgaat, kun jij helaas net horen bij de kleine groep waar dat bij gebeurt. Mocht het je overkomen, wees dan in ieder geval alvast goed voorbereid.

Meteen uit het stopcontact

Als je ziet dat je smartphone begint met roken en sissen of opeens dikker wordt, weet je dat er iets niet goed zit en dat er een grote kans bestaat dat er vlammen op komst zijn. Haal je toestel meteen uit of van de oplader, als hij aan het opladen is. Dit kan namelijk het probleem met de batterij verergeren en de vlamme juist een handje helpen.

smartphone opladen

B klasse brandblusser

Als er al vlammen zijn, is de volgende stap vervolgens om deze te blussen met een brandblusser. Niet alleen voor je smartphone is het handig om een brandblusser in de buurt te hebben, maar iedereen zou er standaard één in huis moeten hebben. Er bestaan verschillende soorten brandblussers voor verschillende soorten branden. Een smartphone brand met een lithium-ion batterij valt onder klasse B. Onder deze klasse vallen branden van onder andere ontvlambare vloeistoffen, zoals benzine, oplosmiddelen en alcohol. Ook de liquide electrolieten van de batterij horen hierbij.

brandblusser

Geen droge poeder voor batterij brand

Je zou dus voor je smartphone een ABC, AB of B brandklasse blusser in huis kunnen halen. Hieronder vallen onder andere sproeischuimblussers en koolzuursneeuwblussers. Een D klasse brandblusser zou wat minder goed kunnen werken. Dit zijn namelijk blussers met droge poeder, bedoeld om ontvlambare metalen aan te pakken. Hoewel de naam lithium-ion doet vermoeden dat een batterij vol zit met lithium metaal, is dat niet zo. Er zit doorgaan een heel klein beetje of helemaal geen lithium metaal in de batterij, maar lithium ionen. Bij batterijen die je niet kunt opladen, wordt vaak wel lithium metaal gebruikt.

smartphone brand

Pas op met water

Voor het geval er toch wel lithium metaal in je batterij zit, moet je bij een brand wel oppassen met water. De chemische reactie tussen het water en het lithium metaal zou de brand nog erger kunnen maken. Maar bij de meeste batterijen is het metaal verwaarloosbaar. Als je toevallig veel zand in de buurt hebt, werkt dat ook prima om je brand te blussen.

Via: Lifehacker

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters