'Smartphone detecteert aankomende depressie bij patiënten'

Smartphones zitten zo volgestampt met allerlei sensors, dat wetenschappers nu hebben bedacht hoe die kunnen helpen om depressies te voorspellen bij psychiatrische patiënten. Inmiddels kunnen de telefoons met 97 procent zekerheid een naderende depressie zien aankomen, waarop de patient en zijn dokters tijdig maatregelen kunnen nemen.

Apple iPhone 6 Plus Health

Er is eigenlijk weinig nieuws voor nodig, alleen een moderne hedendaagse smartphone. Die is al toegerust met een gps-sensor en mogelijkheden om allerlei activiteiten van zijn eigenaar vast te leggen, zoals stappentellers en een gyroscoop.

Onderzoekers in Italie hebben al deze mogelijkheden van de smartphone gecombineerd om depressies bij manisch-depressieve patienten te voorspellen, en dat blijkt te lukken. Twaalf patienten met een bipolaire stoornis – manisch, en depressief – kregen vier maanden lang een smartphone. Elke drie weken werden hun gegevens gecheckt. Het bleek dat de activiteit en de locatie die werd vastgelegd, een goede indicatie konden geven van de psychische staat van de patient.

Zo werd gemonitord hoe vaak er met de toestellen werd gebeld, en hoe lang de gesprekken duurden. Een toenemende reeks korte gesprekken duidde vaak op een manische periode van de patient. En een periode waarbij de activiteit juist afnam, en de gesprekken langer werden, duidde maar al te vaak op een depressieve periode.

Voorts werden deze gegevens gecombineerd met locatiedata, die door de smartphone werd vastgelegd, en de accelerometer werd benut om de activiteit van de gebruiker te monitoren. Alleen die data al was voldoende om in 94 procent van de gevallen goed te voorspellen in wat voor periode de patient zich bevond. In combinatie met de bel-activiteit konden de wetenschappers zelfs in 97 procent van de gevallen goed voorspellen of de patient een manische, of juist een depressieve periode in ging.

Het is nog maar een kort experiment geweest, maar de wetenschappers noemen het veelbelovend. Door de verandering in humeur van de patient te voorspellen, kunnen de smartphones de patiënten helpen om tijdig in te grijpen en beter voor zichzelf te zorgen, en te herkennen op welk moment ze een dokter moeten bezoeken. Door deze zaken in bijvoorbeeld Healthkit van Apple te integreren, kan de smartphone helpen om te voorkomen dat deze patiënten van de wijs raken.

Bron: The Next Web

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters