Smartphone voorlopig nog koning onder de consumentenelectronica

Om de zoveel tijd verschijnt er een nieuwe technologie of apparaat om vervolgens het consumentenelektronica segment te regeren. De laatste overname gebeurde toen de smartphone opeens razend populair werd en de TV en computer van hun troon stootte. Smartphones staan nu al een tijdje aan de top en de vraag is wat het volgende apparaat zal worden, dat de smartphone zal gaan vervangen. Volgens voorlopige voorspellingen lijkt het erop dat er nog geen serieuze concurrentie is.

Meeste groei zit in de VR markt

Een paar apparaten waarvan werd gezegd dat zeĀ mogelijk de smartphone zouden vervangen zijn wearables, drones en smarthome-producten. Geen van deze apparaten heeft echter nog een even grote impact gemaakt als de smartphone. De Consumer Technology Association (CTA) doet onder andere marktonderzoek en kwam onlangs met een voorspelling van hoe verschillende productcategorieĆ«n dit jaar zullen groeien. Volgens deze voorspelling zit de meeste groei in Virtual Reality producten. CTA schat dat de wearablesmarkt de kleinste groei zal meemaken.

Statista overzich groei producten
Statista overzicht op grond van CTA voorspellingen

ARKit zou VR/AR markt een boost kunnen geven

Volgens anderen zou de markt voor virtual en augmented reality apparaten zoals brillen en headsets mogelijk wel binnenkort enorm kunnen groeien. Hier zou Apple een belangrijke rol in kunnen spelen met de komst van iOS 11 en de ARKit. Hierdoor zouden opeens behoorlijk wat toestellen geavanceerde AR mogelijkheden krijgen, waardoor het interessant zou kunnen worden voor ontwikkelaars om hier ook iets mee te gaan doen. Als gevolg van de populariteit van AR en VR op de smartphone, zouden slimme brillen opeens ook een boost kunnen krijgen. Deze zouden namelijk veel beter geschikt zijn om AR of VR content te bekijken, omdat ze je blikveld niet beperken zoals bij een smartphone.

Apple AR bril?

Apple lijkt ook te geloven in deze boost in de verkoop van AR/VR brillen. Het bedrijf is al een tijdje bezig met het opkopen van AR bedrijven en onlangs dook er ook nog een patent op voor een Apple AR bril. Mocht Apple hier inderdaad mee komen, zou het waarschijnlijk ook Google weer motiveren om een nieuwe versie van Google Glass te ontwikkelen. Voorlopig is het nog even wachten op wat de ARKit daadwerkelijk zal bewerkstelligen. En misschien dat we volgend jaar allemaal opeens een bril hebben.

USB-C

Laad je volgend jaar jouw iPhone ook op met een USB-C lader? lees verder

OnePlus 6 preview design

Waarom de OnePlus 6 op het moment de beste keuze is lees verder

LG G7 ThinQ review design

Eerste gerucht LG G8 ThinQ nu al opgedoeken lees verder

iPhone X Plus resolutie

iOS 12 verklapt mogelijk details iPhone X Plus lees verder

Blackberry KEY2

Blackberry KEY2 officieel gelanceerd: eerste Blackberry met dubbele camera lees verder

Apple iPhone LCD

Bekende analist deelt prijzen nieuwe iPhones lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters