Smartphone voorlopig nog koning onder de consumentenelectronica

Om de zoveel tijd verschijnt er een nieuwe technologie of apparaat om vervolgens het consumentenelektronica segment te regeren. De laatste overname gebeurde toen de smartphone opeens razend populair werd en de TV en computer van hun troon stootte. Smartphones staan nu al een tijdje aan de top en de vraag is wat het volgende apparaat zal worden, dat de smartphone zal gaan vervangen. Volgens voorlopige voorspellingen lijkt het erop dat er nog geen serieuze concurrentie is.

Meeste groei zit in de VR markt

Een paar apparaten waarvan werd gezegd dat ze mogelijk de smartphone zouden vervangen zijn wearables, drones en smarthome-producten. Geen van deze apparaten heeft echter nog een even grote impact gemaakt als de smartphone. De Consumer Technology Association (CTA) doet onder andere marktonderzoek en kwam onlangs met een voorspelling van hoe verschillende productcategorieën dit jaar zullen groeien. Volgens deze voorspelling zit de meeste groei in Virtual Reality producten. CTA schat dat de wearablesmarkt de kleinste groei zal meemaken.

Statista overzich groei producten
Statista overzicht op grond van CTA voorspellingen

ARKit zou VR/AR markt een boost kunnen geven

Volgens anderen zou de markt voor virtual en augmented reality apparaten zoals brillen en headsets mogelijk wel binnenkort enorm kunnen groeien. Hier zou Apple een belangrijke rol in kunnen spelen met de komst van iOS 11 en de ARKit. Hierdoor zouden opeens behoorlijk wat toestellen geavanceerde AR mogelijkheden krijgen, waardoor het interessant zou kunnen worden voor ontwikkelaars om hier ook iets mee te gaan doen. Als gevolg van de populariteit van AR en VR op de smartphone, zouden slimme brillen opeens ook een boost kunnen krijgen. Deze zouden namelijk veel beter geschikt zijn om AR of VR content te bekijken, omdat ze je blikveld niet beperken zoals bij een smartphone.

Apple AR bril?

Apple lijkt ook te geloven in deze boost in de verkoop van AR/VR brillen. Het bedrijf is al een tijdje bezig met het opkopen van AR bedrijven en onlangs dook er ook nog een patent op voor een Apple AR bril. Mocht Apple hier inderdaad mee komen, zou het waarschijnlijk ook Google weer motiveren om een nieuwe versie van Google Glass te ontwikkelen. Voorlopig is het nog even wachten op wat de ARKit daadwerkelijk zal bewerkstelligen. En misschien dat we volgend jaar allemaal opeens een bril hebben.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters