Smartphone gebruik leidt tot ADHD-achtige symptomen

Vind je het moeilijk om je te concentreren op simpele taken? De kans is groot dat je smartphone daar de oorzaak van is.

Afleiding en concentratie

Merk je wel eens dat je moeite hebt met het concentreren op je werk of het doen van simpele taken die nou niet bepaald stimulerend zijn? Of heb je er last van dat het moeilijker dan vroeger is om rustig een boek te lezen? De kans is groot dat je smartphone een grote rol daar in speelt, zo blijkt uit onderzoek van de University of Virginia. De effecten van smartphone gebruik lijken erg op de symptomen van attention-deficit hyperactivity disorder, oftewel ADHD.

Smartphone onderzoek

Het onderzoeksteam vroeg 221 studenten om het aantal onderbrekingen van hun smartphone te maximaliseren door alle notificaties en geluiden van hun smartphone aan te zetten en hun smartphone altijd in de buurt te houden. Dat moesten ze een week volhouden, waarna ze een week precies het tegenovergestelde moesten doen: alles juist uit. De resultaten bevestigden wat de onderzoekers al vreesden: de studenten ervoeren veel meer rusteloosheid en moeite met het concentreren op allerlei zaken. Ze raakten zeer snel verveeld, konden niet stil zitten en waren constant op zoek naar afleiding. En dat na slechts twee weken! Volgens Dr. Kostadin Kurshlev, de leider van het onderzoek, hebben de smartphones ongetwijfeld bijgedragen aan de ontwikkeling van deze symptomen die veel weg hebben van ADHD.

Oplossingen

Het vervelende is dat je de effecten al kan ervaren als je spaarzaam een telefoon gebruikt, juist omdat sociale netwerken bijvoorbeeld zoveel aandacht vragen. Al snel heb je de angst dat je dingen mist en dat je vrienden of collega’s het er de volgende dag over zullen hebben. Dat klinkt relatief overdreven, maar iedereen heeft er tot een zekere mate last van. Gelukkig kun je de effecten beperken door apps als Offtime op Android te gebruiken, of Moment for iOS. Beide apps zetten automatisch alle afleidingen van je smartphone uit voor een bepaalde tijd die je zelf instelt, zodat je eindelijk op andere zaken kunt focussen zoals het lezen van een boek of het afmaken van je huiswerk.

Bron: TechRadar

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters