Krijgen we ooit een smartphone met onbreekbaar glas?

Iets waar iedere smartphone eigenaar wel eens mee te maken krijgt is een gebarsten toestel. Op de een of andere manier willen de apparaatjes heel graag  vallen, terwijl ze zich niet beseffen hoe kwetsbaar ze wel niet zijn. De laatste tijd zien we steeds meer glas verschijnen op toestellen,  terwijl dat juist het eerste is dat kapot gaat. Waarom wordt er zoveel glas gebruikt en zal dat glas op een gegeven moment ooit onbreekbaar gemaakt kunnen worden?

Glas heeft voor- en nadelen

Hoewel het glas van je smartphone best kwetsbaar is, blijven smartphonemakers het toch gebruiken. Dit zou komen omdat ze het materiaal op het moment toch de beste optie vinden. Het is natuurlijk transparant, zodat je nog kunt zien wat eronder gebeurt bij je display. Maar ook is het redelijk duurzaam, voelt het goed aan onder je vingers en verhindert het geen signalen, zodat je bijvoorbeeld draadloos kunt opladen.

gebroken iPhone glas

Corning Gorilla Glass

Als we dan toch glas gebruiken, zou het handigste zijn om het dan op een dusdanige manier te bewerken dat het toch wat sterker wordt. En dat is wat het bedrijf Corning al jaren doet met het bekende Gorilla Glass. John Bayne, Corning vice president, legt in een gesprek met Digital Trends uit sat er allemaal bij komt kijken. En waarom glas nog niet onbreekbaar is.

Krasbestendig en onbreekbaar

Corning begon tien jaar geleden met het doel om glas te maken dat geen krassen krijgt en zeker niet meer kan breken. Daar is het bedrijf nog steeds mee bezig en telkens wordt het Gorilla glas ook wel iets beter. We zijn er echte nog lang niet. Op het moment zijn we aangekomen bij Gorilla Glass 5, welke een duik vanaf een hoogte van tussen de 1,6 en 1,8 meter op asfalt en beton zou moeten overleven.

Gorilla Glass

Goede balans tussen verschillende eisen

Twee grote problemen met glas zijn het breken ervan, maar ook de krassen die erin komen. Bayne legt uit dat het er bij elke nieuwe generatie Gorilla Glass weer van afhangt wat de smartphonemakers willen. Glas dat bijvoorbeeld onverwoestbaar moet zijn, heeft weer andere kwaliteiten dan glas dat een toestel gestroomlijnd en sexy moet maken.

Ook moet er een balans gevonden worden tussen krasbestendigheid en stevigheid. Sommige processen zorgen ervoor dat glas zowel krasbestendig als stevig wordt, terwijl andere specifiek op een van de twee zijn gericht. Op het moment wordt er het meest geklaagd over gebruiken toestellen, dus ligt de prioriteit nu even bij onverwoestbaarheid. Smartphonemakers willen toestellen echter steeds eleganter maken, terwijl ze toch extra stevigheid eisen, wat het een moeilijke zaak voor Corning maakt.

En ook al is het er…

Het komt erop neer dat we duidelijk nog even moeten wachten op een onverwoestbare smartphone, als die er überhaupt ooit zal aankomen. Want ook al zou het inderdaad kunnen, zouden smartphonemakers en accessoiremakers ervoor kiezen om een grote bron van inkomsten weg te laten vallen? Er wordt namelijk behoorlijk wat verdiend aan het repareren van toestellen en aan dingen zoals screenprotectors en hoesjes. Over een jaartje zijn we aangekomen bij Gorilla Glass 6. Misschien dat we dan wat minder panisch met onze toestellen om hoeven te gaan.

Via: Digital Trends

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters