Rechter oordeelt: smartphone in houder bedienen is verboden

Een Nederlandse rechter is tot een belangrijk oordeel gekomen. Volgens hem staat het bedienen van een smartphone in een houder gelijk aan het in de hand houden van een telefoon.

De verweerder kwam met de argumentatie dat hij zijn telefoon niet vastgehouden heeft, maar dat hij altijd in een dashmount naast zijn raamstijl heeft gezeten. Daarom zou hij niet strafbaar gehandeld hebben.

Zaak smartphone in houder kan grote gevolgen hebben

Daar gingen zowel de officier van justitie als de rechter niet in mee. Die laatste oordeelde dat de term vasthouden hier breder getrokken moet worden. Het kan immers niet uitgesloten worden dat de man berichten aan het beantwoorden was of zijn Facebook- of Twitter-feed zat te checken. Daardoor zou hij met maar één hand het stuur kunnen vasthouden. Ook is de man bij zulk soort mobiel gebruik te veel afgeleid, waardoor hij een te groot gevaar voor het verkeer wordt. De man moet daarom de boete van 239 euro ‘gewoon’ betalen.

smartphone in houder

Deze smartphone in houder-zaak heeft waarschijnlijk grote gevolgen. Ten eerste zit bijvoorbeeld het aanpassen van je navigatie tijdens het autorijden er niet meer bij, want ook dan loop je het risico de eerdergenoemde boete te krijgen. Bovendien is het de vraag hoe men straks oordeelt bij het bedienen van een carkit. Ook daarbij houd je immers maar één hand aan het stuur en ben je afgeleid van het verkeer om je heen.
Wat vind jij? Is deze boete terecht of moet dit gewoon achter het stuur kunnen? Zit jij weleens achter het stuur op je telefoon? Laat het ons in de comments weten.

Bron: Rechtspraak.nl via Tweakers

OnePlus 6 Oppo R15

OPPO R15 onthuld: maak kennis met de OnePlus 6 lees verder

Huawei P20 Lite

Huawei P20 Lite nu officieel in Nederland verkrijgbaar lees verder

iPhone SE2 (mogelijk)

Kruising opgedoken tussen iPhone X en iPhone SE lees verder

Wiko View 2 Pro preview Samsung Galaxy S10

Samsung heeft grootse plannen voor Samsung Galaxy S10 lees verder

HTC U12+

Eindelijk gelekt: Maak kennis met de HTC U12+ lees verder

Nokia 2 met stock Android

Dit zijn de beste smartphones met stock Android lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters