Rechter oordeelt: smartphone in houder bedienen is verboden

Een Nederlandse rechter is tot een belangrijk oordeel gekomen. Volgens hem staat het bedienen van een smartphone in een houder gelijk aan het in de hand houden van een telefoon.

De verweerder kwam met de argumentatie dat hij zijn telefoon niet vastgehouden heeft, maar dat hij altijd in een dashmount naast zijn raamstijl heeft gezeten. Daarom zou hij niet strafbaar gehandeld hebben.

Zaak smartphone in houder kan grote gevolgen hebben

Daar gingen zowel de officier van justitie als de rechter niet in mee. Die laatste oordeelde dat de term vasthouden hier breder getrokken moet worden. Het kan immers niet uitgesloten worden dat de man berichten aan het beantwoorden was of zijn Facebook- of Twitter-feed zat te checken. Daardoor zou hij met maar één hand het stuur kunnen vasthouden. Ook is de man bij zulk soort mobiel gebruik te veel afgeleid, waardoor hij een te groot gevaar voor het verkeer wordt. De man moet daarom de boete van 239 euro ‘gewoon’ betalen.

smartphone in houder

Deze smartphone in houder-zaak heeft waarschijnlijk grote gevolgen. Ten eerste zit bijvoorbeeld het aanpassen van je navigatie tijdens het autorijden er niet meer bij, want ook dan loop je het risico de eerdergenoemde boete te krijgen. Bovendien is het de vraag hoe men straks oordeelt bij het bedienen van een carkit. Ook daarbij houd je immers maar één hand aan het stuur en ben je afgeleid van het verkeer om je heen.
Wat vind jij? Is deze boete terecht of moet dit gewoon achter het stuur kunnen? Zit jij weleens achter het stuur op je telefoon? Laat het ons in de comments weten.

Bron: Rechtspraak.nl via Tweakers

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Wiko view 2

Wiko View 2 Review lees verder

Samsung Galaxy S10 geen achter vingerafdrukscanner

‘Samsung Galaxy S10 krijgt geen vingerafdrukscanner achterop’ lees verder

Light smartphone met negen camera's

Light werkt aan smartphone met negen camera’s lees verder

iPhone X Plus dummy

iPhone X Plus en iPhone 9 dummies opgedoken in video lees verder

Pixel 3 XL render

360-graden Pixel 3 en Pixel 3 XL renders gelekt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters