Rechter oordeelt: smartphone in houder bedienen is verboden

Een Nederlandse rechter is tot een belangrijk oordeel gekomen. Volgens hem staat het bedienen van een smartphone in een houder gelijk aan het in de hand houden van een telefoon.

De verweerder kwam met de argumentatie dat hij zijn telefoon niet vastgehouden heeft, maar dat hij altijd in een dashmount naast zijn raamstijl heeft gezeten. Daarom zou hij niet strafbaar gehandeld hebben.

Zaak smartphone in houder kan grote gevolgen hebben

Daar gingen zowel de officier van justitie als de rechter niet in mee. Die laatste oordeelde dat de term vasthouden hier breder getrokken moet worden. Het kan immers niet uitgesloten worden dat de man berichten aan het beantwoorden was of zijn Facebook- of Twitter-feed zat te checken. Daardoor zou hij met maar één hand het stuur kunnen vasthouden. Ook is de man bij zulk soort mobiel gebruik te veel afgeleid, waardoor hij een te groot gevaar voor het verkeer wordt. De man moet daarom de boete van 239 euro ‘gewoon’ betalen.

smartphone in houder

Deze smartphone in houder-zaak heeft waarschijnlijk grote gevolgen. Ten eerste zit bijvoorbeeld het aanpassen van je navigatie tijdens het autorijden er niet meer bij, want ook dan loop je het risico de eerdergenoemde boete te krijgen. Bovendien is het de vraag hoe men straks oordeelt bij het bedienen van een carkit. Ook daarbij houd je immers maar één hand aan het stuur en ben je afgeleid van het verkeer om je heen.
Wat vind jij? Is deze boete terecht of moet dit gewoon achter het stuur kunnen? Zit jij weleens achter het stuur op je telefoon? Laat het ons in de comments weten.

Bron: Rechtspraak.nl via Tweakers

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters