Rechter oordeelt: smartphone in houder bedienen is verboden

Een Nederlandse rechter is tot een belangrijk oordeel gekomen. Volgens hem staat het bedienen van een smartphone in een houder gelijk aan het in de hand houden van een telefoon.

De verweerder kwam met de argumentatie dat hij zijn telefoon niet vastgehouden heeft, maar dat hij altijd in een dashmount naast zijn raamstijl heeft gezeten. Daarom zou hij niet strafbaar gehandeld hebben.

Zaak smartphone in houder kan grote gevolgen hebben

Daar gingen zowel de officier van justitie als de rechter niet in mee. Die laatste oordeelde dat de term vasthouden hier breder getrokken moet worden. Het kan immers niet uitgesloten worden dat de man berichten aan het beantwoorden was of zijn Facebook- of Twitter-feed zat te checken. Daardoor zou hij met maar één hand het stuur kunnen vasthouden. Ook is de man bij zulk soort mobiel gebruik te veel afgeleid, waardoor hij een te groot gevaar voor het verkeer wordt. De man moet daarom de boete van 239 euro ‘gewoon’ betalen.

smartphone in houder

Deze smartphone in houder-zaak heeft waarschijnlijk grote gevolgen. Ten eerste zit bijvoorbeeld het aanpassen van je navigatie tijdens het autorijden er niet meer bij, want ook dan loop je het risico de eerdergenoemde boete te krijgen. Bovendien is het de vraag hoe men straks oordeelt bij het bedienen van een carkit. Ook daarbij houd je immers maar één hand aan het stuur en ben je afgeleid van het verkeer om je heen.
Wat vind jij? Is deze boete terecht of moet dit gewoon achter het stuur kunnen? Zit jij weleens achter het stuur op je telefoon? Laat het ons in de comments weten.

Bron: Rechtspraak.nl via Tweakers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Donald K. -

  Belachelijk! En hoe zit het dan met de appende fietsers? Juist die mogen gewoon door fietsen.
  Op het moment dat ik een fietser op me motorkap heb liggen, gaat deze vrijuit terwijl ik de verzekering (en evt. politie) op me dak heb!

 2. Bas -

  Dit is een toekomstige goudmijn voor de overheid, over 10 jaar hebben alle auto’s een touchscreen ala Tesla.
  Bellen appen enz is makkelijk aan te tonen na gebruik, of alle agenten slim genoeg zijn dit te controleren is een 2e.
  Deze uitspraak is een brevet van onvermogen.

 3. Michel -

  Of je kiest ervoor om auto te rijden of je kiest ervoor je telefoon te bedienen maar ga dan stilstaan langs de kant van de weg!Gewoon betalen en niet zeiken, je bent aan het autorijden. Dan moet je je niet met je telefoon bezighouden. Buiten het feit dat je jezelf in gevaar brengt breng je je medeweggebruikers ook in gevaar. Boete zou 1000 euro moeten zijn. En elke keer dat het het weer doet verdubbelen.

 4. Louis -

  Mag je dan wel je richtingaanwijzer nog bedienen? En je verlichtingschakelaar? En je radio? En? En? #volkomendoorgeslagen #waargaatditnogover #verkeersveiligheid #myyouknowwhat #commonsensevolledigweg #eigenverantwoordelijkheid #grrr

  1. Michel -

   Wat een gezwets dit zeg! De handelingen die jij noemt kan je met je ogen op weg gericht doen, telefoon bedienen is toch echt een ander verhaal. Over common sense gesproken…

 5. Michel -

  Een gps carkit of een gps opp een smartphone zijn gelijkwaardige instrumenten en noodzakelijke instrumenten voor de navigatie. Dit moet kunnen gebruikt worden.

 6. Jan Bekaert -

  Volgens mij staat er enkel in de wegcode dat men zijn voertuig steeds onder controle moet hebben. Dat van die twee handen aan het stuur is volgens mij larie.
  Hoe moet ik dan van versnelling veranderen? Mag ik mijn raam opendraaien terwijl ik rij? is het snuiten van mijn neus nog toegestaan of moet ik wachten tot de eerste afrit om daat de druppels van mijn neus te halen

  jan

 7. Witteman -

  Dus voortaan is het bedienen van alles in de auto uitsluitend voorbehouden aan vermogenden doe zich een auto kunnen veroorloven met de meest uitgebreide bediening via het stuurwiel en automatische versnellingsbak. Jan modaal mag overal voor dokken, want die kan niet altijd beide handen aan het stuur houden.
  Misbruik door SMS, WhatsApp is overigens achteraf altijd aantoonbaar uit de historie van een mobiele telefoon.

Apple apparaten

Zo stap je naadloos over van Apple naar Android lees verder

Waarom iPhones het volgend jaar winnen van Android toestellen lees verder

Samsung Galaxy A8 (2018) lekt in vol ornaat: Infinity Display lees verder

Samsung Galaxy S8 home knop

Onthullingsdatum Samsung Galaxy S9 en goed nieuws gelekt lees verder

T-Mobile

Kogel door de kerk: T-Mobile neemt concurrent Tele2 over lees verder

Vivo vingerafdrukscanner

Bevestigd: dit is de eerste smartphonefabrikant met vingerafdrukscanner in scherm lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters