Smartphone kapot? Met een verzekering krijg je niet perse een nieuwe

Mensen laten zo vaak hun smartphone vallen, dat je bijna zou denken dat het onder normaal gebruik valt. De garantiebazen denken daar anders over, dus sluit je maar telkens een extra verzekering af. Het idee is dat wat er ook gebeurt, je toestel wordt gerepareerd of je krijgt een nieuw exemplaar. Dit blijkt echter helemaal niet zo te zijn. Uit een recente zaak blijkt dat je verzekeraar je ook een refurbished toestel mag geven.

Belofte nieuw toestel door winkelier niet bindend

In de desbetreffende zaak ging het om een elf maanden oude Sony Xperia Z5, welke was beschadigd. Volgens de consument was hem in de winkel beloofd dat hij met de verzekering bij beschadiging recht zou hebben op een nieuw toestel. Volgens het financiƫle klachteninstituut Kifid zijn beloftes van tussenpersonen echter niet bindend en is een refurbished toestel goed genoeg.

kapot toestel kan vervangen worden door refurbished model

Refurbished toestel voldoet aan vervangingswaarde

Dit is gebaseerd op het feit dat het om een schadeverzekering gaat, waarbij producten niet tegen nieuwwaarde worden verzekerd. Ze worden echter tegen vervangingswaarde verzekerd, wat in principe het bedrag is dat nodig is om een gelijkwaardig product te leveren. De aangeboden refurbished telefoon zou voldoen aan alle kwaliteitstesten voor een nieuw toestel, waardoor de verzekeraar aan zijn verplichting zou hebben voldaan. Het toestel zou bestaan uit verschillende nieuwe fabrieksonderdelen, maar volgens Kifid hoeft de verzekeraar geen informatie te geven over hoe oud de onderdelen zijn.

Beide partijen kozen voor bindend advies

De consument zou met de zaak nog naar een reguliere rechter kunnen gaan. Maar omdat beide partijen ervoor hebben gekozen de uitspraak van Kifid als bindend te aanvaarden, zal dat waarschijnlijk niet veel opleveren. Bij Kifid zelf kan niet in beroep worden gegaan, aangezien het dan minimaal om een schadebedrag van 25.000 euro zou moeten gaan.

rechter

Ander verhaal binnen de garantieperiode

Vorig jaar oordeelde een Nederlandse rechter wel dat een consument recht had op een nieuw toestel. Hierbij ging het echter om een andere soort zaak. De iPhone die kapot was gegaan viel namelijk nog wel binnen de garantieperiode, wat verder niks met de verzekering te maken heeft. Deze zaak viel onder de wettelijke bepalingen met betrekking tot het consumentenrecht, wat voor de gebruiker een gunstiger resultaat opleverde.

GLASSX

Lees de kleine lettertjes en bescherm je telefoon

Als je van plan bent een verzekering voor je toestel af te sluiten, let er dan wel goed op wat er precies in de overeenkomst staat. Als er niet expliciet wordt vermeld dat je bij schade een nieuw toestel krijgt, kun je dus gewoon een refurbished toestel aangeboden krijgen. Sinds deze verzekeringszaak in het nieuws is geweest, zullen waarschijnlijk meer verzekeraars zich op dit recht gaan beroepen. Je kunt er in ieder geval alles aan doen om je toestel to goed mogelijk te beschermen tegen schade. Deze vloeistof van liquide glas zou je smartphone tegen bijna alles beschermen.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters