Op je smartphone ben je rationeler dan achter je laptop

Hoewel we vaak denken dat we goed weten wie we zijn en dat dit niet beïnvloed wordt door allerlei onbelangrijke zaken, lijkt de werkelijkheid toch anders te zijn. Volgens een onderzoek in het tijdschrift Computers in Human Behavior zouden we op de smartphone rationeler zijn bij het nemen van beslissingen dan achter de pc. Iets om in je achterhoofd te houden wanneer je weer twijfelt of je je die allernieuwste smartphone wel kunt veroorloven. Aan de andere kant schijnt hij je wel weer verstandiger te maken..

Smartphone en laptop

Het klassieke trolleyprobleem

Het onderzoek werd uitgevoerd met 1.010 vrijwilligers, die gepresenteerd werden met morele dilemma’s op een smartphone of achter de pc. Eén van de dilemma’s was het klassieke trolleyprobleem. Dit is een gedachte experiment waarbij de vraag is of je één persoon zou opofferen om vijf andere mensen te redden. In het scenario zijn vijf mensen op de rails gebonden, terwijl er een trein of tram aankomt. Als je niks doet gaan de vijf mensen dood. Er staat echter nog iemand bij, welke je op de rails zou kunnen duwen. Hierdoor gaat die ene persoon dood, maar red je wel de vijf andere. Ook werd de originele versie van het trolleyprobleem aan de participanten gepresenteerd. Hierbij moet je een handel omhalen, zodat de trein maar over één persoon rijdt in plaats van vijf.

Trolleyprobleem: 1 persoon opofferen is rationeler

Smartphone gebruikers rationeler: doden liever één persoon

Bij dit dilemma wordt het opofferen van één persoon gezien als de meer rationele beslissing. Wat blijkt is dat bij beide versies van het trolleyprobleem, meer smartphonegebruikers ervoor kozen de ongelukkige enkeling dood te laten gaan dan de pc gebruikers.  Bij de versie waar je actief de persoon moest duwen was dit 33,5% smartphonegebruikers tegenover 22,3% pc gebruikers. Wanneer alleen de handel omgehaald moest worden kozen nog meer mensen voor de opoffering. Op de smartphone was dit 80,% en op de pc 76,9%.

Smartphone geeft meer emotionele afstand

Het lijkt er dus op dat je wat minder emotioneel lijkt te zijn wanneer je een beslissing maakt op je smartphone. Volgens Dr. Albert Barque-Duran, welke het onderzoek overzag, zou dit te maken kunnen hebben de vergrote psychologische afstand welke je tot je smartphone hebt. Het zou kunnen dat dit komt omdat het smartphone scherm wat kleiner is en de dilemma’s daardoor letterlijk verder van je afstaan. Barque-Duran geeft als tweede reden dat we op smartphones ook vaker te maken hebben met een verhoogde tijdsdruk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Android Oreo installeren

Zo installeer je Android 8.0 Oreo op je smartphone lees verder

Vervangend display kan gebruikt worden om je smartphone te bespieden lees verder

Geen MIUI meer: ‘Xiaomi werkt aan Android One-smartphone’ lees verder

IFA mobiele vakbeurs

Dit kunnen we verwachten van IFA 2017 lees verder

iPhone 7 verslaat Galaxy S8 en wordt 17 miljoen keer verkocht lees verder

iOS 11 Touch ID snel uitzetten

iOS 11 laat je in noodgevallen simpel Touch ID uitzetten lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters