Smartphone van 4 euro laat op zich wachten

Een maand geleden berichtten we voor het eerst over de aankondiging van de Freedom 251, een goedkope smartphone van het Indische Ringing Bells. Hoogste tijd voor een update.

Even opfrissen: de smartphone, die zowel qua prijskaartje als uiterlijk veel wegheeft van een speelgoed-telefoon, is inhoudelijk veel meer dan dat. Met een 1,3 GHz Quadcore processor, 1 GB RAM en 8GB opslaggeheugen (uitbreidbaar met SD kaart) krijg je meer dan waar voor je geld. Het toestel met een 4-inch scherm en een 3.2 megapixel camera lijkt dan ook een prima instapmodel. Maar hoe is het nu met de telefoon?

Freedom 251 niet beschikbaar

Ruim een maand nadat hij besteld kon worden, is het nog altijd verontrustend stil rond de productie van de smarthone, laat staan de levering. Bovendien wordt er op de website vermeld dat de telefoon op het moment niet meer besteld kan worden, omdat het limiet van voorafgaande bestellingen bereikt zou zijn. Blijkbaar had het bedrijf niet gerekend op 30.000 bestellingen op de eerste dag.

Raadsel

Ook is het nog altijd niet helemaal duidelijk wat de klanten precies op de deurmat zullen krijgen. Een maand geleden was er ook al onduidelijkheid over het uiterlijk van de telefoon: Ringing Bells plaatste toen een foto in de krant van het toestel, maar deze kwam niet overeen met wat op de site werd afgebeeld. Een schrijver van The Verge kreeg uiteindelijk één van de felbegeerde toestellen in handen, en kwam al snel tot de ontdekking dat hij een Adcom Ikon 4 in zijn handen had, een telefoon met vergelijkbare specificaties maar een heel ander prijskaartje. Het apparaat was slordig herverpakt om op een Freedom 251 te lijken. Dat elke bestelling een beplakte Ikon 4 bevat is onwaarschijnlijk: de bouwkosten van dit toestel zijn zo’n 38 dollar, ofwel 10x wat de consument voor een Freedom 251 betaald. Adcom was overigens niet op de hoogte van deze actie, aldus hun zegsman Sanjeev Bhatia.

Freedom 251
De Freedom 251 lijkt wel heel veel op de Ikon 4

Restitutie

India heeft na China de grootste smartphone-markt ter wereld. Het is dan ook begrijpelijk dat Ringing Bells hier onderdeel van wilt uitmaken. Op facebook lijken ze vooralsnog niet erg populair. Veel klanten willen hun geld terug, en krijgen dit gelukkig ook. Jammer voor hen zijn ze met het terugstorten van de betalingen even snel als met het leveren van de toestellen.

Bron: the Verge

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters