Hoe smartphones onze manier van lopen hebben veranderd

Het valt door niemand te ontkennen dat smartphones behoorlijk wat hebben veranderd in de wereld. Van allerlei technische ontwikkelingen tot de manier waarop we nu met elkaar interacteren is allemaal beïnvloed door de apparaatjes. Uit een onderzoek van de Anglia Ruskin universiteit uit Engeland blijkt nu dat zelfs de manier waarop we lopen is veranderd.

Lopen tijdens praten, teksten of zonder telefoon

Tijdens het onderzoek werd gekeken naar de manier waarop mensen lopen tijdens het praten aan de telefoon en het lezen en versturen van tekstberichten. Dit werd vergeleken met hoe mensen lopen zonder telefoon in de hand. De participanten moesten tijdens het lopen over een object heen stappen, dat een stoeprand moest simuleren. Hierbij werd met bewegingssensoren de beweging van het lichaam geregistreerd. Daarnaast werd ook de kijkrichting van de ogen gevolgd.

lopen met smartphone

Telefonerende en tekstende mensen kijken minder lang naar obstakels

Zoals je je wel kunt voorstellen bleek dat mensen die bezig waren met praten of teksten veel minder lang keken naar het obstakel dan mensen zonder telefoon. Met telefoon werd tot 61% minder goed op het obstakel gelet. De participanten die aan het teksten waren schonken hierbij minder aandacht aan de simulatie stoep dan de telefonerende deelnemers. De scores tussen deze twee groepen verschilden overigens niet schokkend veel.

Met een smartphone beweeg je langzamer en maak je hogere stappen

Uit het onderzoek kwam naar voren dat participanten die bezig waren met een smartphone het been 18% hoger optilden om over het obstakel te stappen en over het algeheel 40% langzamer bewogen. Om te lopen en obstakels te ontwijken gebruik je je visuospatiële functies. Deze zijn nodig voor het zien er verwerken van waarnemingen in de ruimte. Wanneer je met je smartphone bezig bent, lijken je hersenen hiervoor te compenseren door het lichaam langzamer te laten bewegen. Ook neem je dan hogere stappen, omdat je niet precies genoeg kunt berekenen hoe hoog het been opgetild moet worden.

stoep

Speciale paden voor teksters?

Smartphone gebruikende mensen op straat zijn al de oorzaak geweest van behoorlijk wat ongelukken. De vraag is wat je als overheid hiertegen kunt doen. Is het geoorloofd om teksten tijdens het lopen te verbieden? In China hebben ze een andere oplossing bedacht. Daar worden speciale paden aangelegd voor mensen die onder het lopen bezig willen zijn op hun smartphone.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters