Onderzoek: met een smartphone in de buurt word je dommer

Een wereld zonder smartphones valt bijna niet meer in te denken. En hoewel smartphones ontzettend handig zijn voor heel wat dingen, beginnen mensen er langzaamaan echt verslaafd aan te raken. Onderzoekers aan de Universiteit van Texas deden een onderzoek naar deze smartphone verslaving. De resultaten laten zien dat wanneer je dicht bij je smartphone bent, je cognitieve capaciteiten achteruit gaan.

Achthonderd participanten in drie smartphone condities

Tijdens het onderzoek werden de prestaties van de hersenen gemeten met betrekking tot het vasthouden en verwerken van data. Achthonderd deelnemers werden verdeeld  over drie groepen. Bij één groep werd de smartphone voor de participant neergelegd met het scherm omlaag. De tweede groep mocht de smartphone in een zak houden en bij de derde groep deelnemers was de smartphone in een geheel andere kamer. Alle smartphones waren op stil gezet terwijl de participanten verschillende computer tests kregen om hun alertheid, geheugen en probleemoplossend vermogen te analyseren.

iPhone met MacBook

Hoe dichterbij de smartphone hoe slechter de prestaties

De deelnemers, waarvan de smartphones in de  andere kamer waren, behaalden de beste scores. Wie de computertaken moest verrichten met een smartphone in zicht had de meeste moeite met het onthouden van informatie en deed het iets beter dan de deelnemers met een smartphone in hun zak, Hoewel de taken onder alle omstandigheden hetzelfde waren, bleken ze toch lastiger te voltooien wanneer er een smartphone in de buurt was.

Onbewust ben je toch constant met je toestel bezig

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten te verklaren doordat je onbewust toch wordt afgeleid door de aanwezigheid van een smartphone. Ook al doe je hier niets mee. Hierdoor heb je in een beperktere mate je cognitieve skills paraat om je volledig te richten op de huidige taak. De hersenen zouden onbewust toch telkens bezig zijn met het proberen te bedwingen van de drang om te checken of er nieuwe notificaties zijn.

afleiding hersenen door smartphone verslaving

Achteruitgang erger naarmate smartphone verslaving groter is

Gelukkig betekent dit niet meteen dat we gedoemd zijn om steeds minder cognitieve prestaties te verrichten in het bijzijn van een smartphone. Wat ook naar voren kwam in het onderzoek is dat de mate van afleiding verband hield met hoe verslaafd iemand is aan het toestel. Als je een gezonde balans weet te behouden met betrekking tot je smartphone gebruik en je smartphone verslaving in de hand weet te houden, hoeft het allemaal nog niet zo erg te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. hansz -

    Volgens mij is dit onderzoek nog veel dommer want het lijkt er op dat alle voorwerpen die tot afleiding kunnen leiden hetzelfde resultaat zal geven.

Hands-on video Xiaomi Mi Mix 2S laat iPhone X-achtige navigatie zien lees verder

Samsung Galaxy S9 Prijzen

Jup, de Samsung Galaxy S9 wordt duurder dan de Galaxy S8 lees verder

iPhone X truedepth camera

‘iPhone krijgt ook TrueDepth camera aan de achterkant’ lees verder

Nokia 8 Pro

High-end Nokia 8 Pro gelekt met innovatieve camera lees verder

LG G6, voorloper LG G7

LG G7 komt in juni uit: opvallende specificaties gelekt lees verder

Samsung Galaxy S10 Plus

Eerste Samsung Galaxy S10 leak duikt week voor onthulling Galaxy S9 op lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters