Smartphonebezitter driemaal zo kwetsbaar voor phishing-mails

Smartphonegebruikers zijn drie keer zo kwetsbaar voor phishing-emails als mensen die achter een computer zitten. Dat komt omdat e-mails op een smartphone geen gedetailleerde informatie over de afzender weergeven.

phishing

Phishing-mails worden verzonden door fraudeurs. Ze doen alsof ze afkomstig zijn van een grote bank of instelling. Meestal wordt er verzocht om via een link in het mailtje naar een website te gaan en daar een wachtwoord in te tikken. Dat zou nodig zijn om te checken of het nog klopt, is vaak het verhaal.

Wie hier in tuint, geeft criminelen toegang tot zijn bankrekening en dat kan tot gevolg hebben dat die helemaal wordt leeggeplunderd. Phising-mails op een computer zijn vaak nogal eenvoudig te herkennen, omdat de details van het emailadres van de afzender onthullen dat het mailtje helemaal niet van een bank komt. Maar een smartphone geeft dergelijke informatie niet standaard weer. Daar staat gewoon de naam van de afzender, die iedereen kan verzinnen, en om het feitelijke e-mailadres te achterhalen dat er werkelijk achter zit moet je wat lastige handelingen uitvoeren.

Volgens een rapport van veiligheidsbedrijf Trusteer zijn smartphonegebruikers hierdoor drie keer zo gevoelig voor phishing als computergebruikers. Vooral gebruikers van een iPhone zijn vaak de klos, zij lopen acht maal zoveel risico als de gebruiker van een Blackberry.

De helft van de aanvallen op bankrekeningen geschiedt binnen een uur nadat de phising-poging is verstuurd. Smartphonegebruikers zien mail vrijwel direct op hun toestel binnenkomen. Wie pas uren later zijn mail achter een computer checkt, heeft vaak al waarschuwingen van zijn bank gehad dat de mail moet worden weggegooid. Smartphonegebruikers hebben die informatie vaak nog niet.

Het rapport gaat alleen over gebruikers van iPhones en Blackbery’s, niet over Android- en Symbian-apparaten. Maar volgens de veiligheidsexperts die het rapport hebben opgesteld, kan het niet anders dat de gebruikers van deze smartphones ook regelmatig in phishing-pogingen tuinen.

Bron: wall street journal

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

De Motorola p30 mixt het beste van Apple en Huawei lees verder

Samsung Galaxy Note 9 S Pen

Vijf verschillen tussen de Samsung Galaxy Note 8 en Note 9 lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Wiko view 2

Wiko View 2 Review lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters