Verkeersminister wil smartphonegebruik in auto verbieden

Minister Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat wil smartphonegebruik in de auto verbieden. Dat zegt zij in een interview met het Algemeen Dagblad. Het is nu volgens de wet alleen nog verboden om je telefoon in de hand te houden tijdens het rijden.

Risico’s smartphonegebruik in de auto

Smartphonegebruik in de autoAan het gebruiken van je telefoon als automobilist zitten een flink aantal risico’s verbonden. Zo vallen er jaarlijks 600 doden en zwaargewonden door mobiel bellen of het gebruik van social media in de auto. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie. De kans op een ongeluk is bij bellende automobilisten vier keer hoger dan bij bestuurders die geen telefoongesprekken in de auto voeren.

“Dit is een groot probleem”

Daarom wil minister Schultz van Haegen maatregelen nemen. “Dit is een groot probleem: als je een paar seconden op je toestel kijkt, ben je zo een paar voetbalvelden verder met je auto. Toch zie je nu automobilisten die voortdurend de aandacht op de telefoon in de houder richten in plaats van op de weg. Dus we moeten verder kijken. Verbieden is een optie”, aldus de VVD-politica.

Zo denkt zij bijvoorbeeld aan automatische uitschakeling van bepaalde functies als je in de auto rijdt. “We gaan daarover in gesprek met telecombedrijven”, zo belooft Schultz van Haegen. Pokémon Go introduceerde kort geleden al een soortgelijke functie. Het spel neemt je snelheid waar. Als de game ziet dat je harder dan 30 kilometer per uur gaat, krijg je geen wilde Pokémon meer te zien. Ook de ‘stappen’ die je zet tellen niet mee in het broeden van eieren.

Bron: Algemeen Dagblad via Tweakers

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters