‘Zo ziet de smartphonemarkt er in 2019 uit: Hallo Apple?’

Steeds meer fabrikanten kiezen voor grotere smartphones, nu ook Apple. Waar men de Samsung Galaxy S2 een paar jaar geleden nog gigantisch vond met zijn 4.3-inch scherm, schrikken we nu niet meer van 6.0-inch panelen. Sure, schermranden zijn ook dunner geworden. Maar dat valt in het niet bij de groei in schermgrootte.

Phablets krijgen de overhand

Daardoor dreigt de term phablet eigenlijk helemaal te vervallen. Phablets zijn toestellen die zo groot zijn, dat ze tussen tablets en normale smartphones in vallen. Maar de nieuwste toestellen van dit moment vallen eigenlijk bijna allemaal in die categorie. Onderzoeksbureau IDC heeft zijn jaarlijkse voorspelling voor de smartphoneindustrie voor de komende jaren vrijgegeven. In het rapport staat de voorspelling dat de phablet-vormfactor in 2019 de normale formaatjes zal inhalen.

Apple iPhone X Plus 2018

Oftewel, dan worden er meer phablets dan ‘normale’ smartphones verkocht. Tussen aanhalingstekens ja, want onze perceptie en definitie van die termen zal automatisch mee veranderen. Termen als groot, klein en phablet zijn allemaal subjectief, op basis van ons referentiekader. Denk bijvoorbeeld aan de mini-klaptelefoontjes van begin deze eeuw.

Op basis van huidige cijfers lijkt het er dus sterk op dat we in 2019 massaal voor de XL en Plus-modellen gaan kiezen. Ga jij op dit moment nog voor de normale modellen, of de grotere varianten? Vaak brengen de XL-modellen en hun equivalenten ook andere voordelen met zich mee. De iPhone 8 Plus heeft bijvoorbeeld een dubbele camera, de iPhone 8 niet. In dat opzicht wordt het ook steeds minder een keuze.

Van 1 procent naar bijna 50 procent

Apple verkoopt (mede dankzij dunnere schermranden) ook steeds meer phablets. De iPhone X en iPhone 8 Plus waren bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 41.2 procent van de verkopen in 2017. “In 2012 waren phablets goed voor slechts 1 procent van alle verscheepte smartphones in de totale markt. Op dit moment, slechts een paar jaar later, naderen phablets een marktaandeel van 50 procent.” Aldus het rapport van IDC.

Daarnaast voorspelt het onderzoeksbureau dat de smartphoneindustrie zal blijven groeien.

Daarnaast voorspelt het onderzoeksbureau dat de smartphoneindustrie zal blijven groeien. Jaar op jaar zullen er meer toestellen verkocht worden. Dat was de afgelopen jaren ook het geval, al is dat steeds vaker te danken aan kleinere Chinese merken. Smartwatches en andere wearables blijken niet het succes waar men op hoopte. Balen, maar dat geeft smartphones wel meer ruimte om te groeien.

iPhone 8 2019

Android blijft stabiel domineren

Als laatste interessante puntje in het rapport stippen we het marktaandeel van Android aan. Op dit moment bestaat 85.1 procent van de markt uit Android smartphones. IDC voorspelt dat dat percentage relatief stabiel zal blijven in de komende drie jaar. Met het sneuvelen van Windows Mobile hoeft Apple bovendien niet te vrezen voor het overige stukje van de markt. Check hier ook het laatste nieuws rondom de Samsung Galaxy S9.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters