De smartphonemarkt gaat zeer binnenkort drastisch veranderen

All About Phones gaat samenwerken met WANT. Hét online lifestyle magazine over vooruitgang. WANT.nl vertelt dagelijks hoe (nieuwe) ontwikkelingen van waarde kunnen zijn in jouw dagelijks leven. Dagelijks brengen wij samen met de serie Want to Know de leukste items op het gebied van Gear en Culture. Vandaag hebben we het over de drastisch veranderende smartphonemarkt.

Want To KnowApple is alweer tien jaar heer en meester in de smartphonemarkt. Een serie aan ontwikkelingen gaat er echter voor zorgen dat daar zeer binnenkort verandering in gaat komen. Dag Apple, welkom Huawei en andere goedkope merken!

Mobile World Congress: de place to be voor gadgetfreaks

Eind deze maand vindt de grootste beurs binnen de smartphoneindustrie plaats. Dan hebben we het over het Mobile World Congress, de place to be voor echte gadgetfreaks. Zijn we dat niet allemaal? Van futuristische concepten tot de nieuwste vlaggenschepen: alles kun je er vinden.

Waarom een tweede hypotheek nemen voor de nieuwste iPhone, als een toestel van Huawei of OnePlus hetzelfde kan voor de helft?

Samsung is ondanks het uitstel van de Samsung Galaxy S8 gewoon aanwezig. Wellicht zal het zelfs eindelijk zijn opvouwbare smartphone tonen. Daarnaast kun je presentaties van Lenovo, HTC, LG, Huawei en Nokia verwachten. Nokia ja, het Finse merk dat weer helemaal terug is. Nostalgisch!

iPhone 8

Nostalgisch, want hoe snel is het allemaal gegaan. Slechts tien jaar geleden onthulde Steve Jobs de eerste iPhone, het apparaatje dat de industrie vervolgens totaal veranderde. Toen waren merken als Nokia en Motorola nog de grootste spelers.

Dit wordt een belangrijk jaar voor veel fabrikanten

Dit jaar wordt extra belangrijk voor veel fabrikanten. Consumenten doen steeds langer met hun toestellen, en het is moeilijk nog echt op te vallen met een nieuw vlaggenschip. Bovendien voldoet bijna elk toestel tegenwoordig wel aan wat de gemiddelde consument nodig heeft. Waarom een tweede hypotheek nemen voor de nieuwste iPhone als een toestel van Huawei of OnePlus hetzelfde kan voor de helft?

Dat zorgt ervoor dat giganten zoals LG en HTC het zeer moeilijk hebben, terwijl Chinese merken als Oppo en Huawei razendsnel groeien. Apple en Samsung staan voorlopig nog bovenaan, maar Huawei heeft de ambitie om Apple binnen drie jaar in te halen. Onwaarschijnlijk? Misschien. Verfrissend? Hell yes!

Sure, er zullen altijd consumenten blijven bestaan die de nieuwste iPhone willen, maar de innovativiteit is er wel een beetje vanaf.

Huawei is vooral succesvol door zijn brede aanbod. Het brengt elk jaar vlaggenschepen op de markt met een premium prijskaartje, maar daarnaast dingt Huawei net zo hard mee in de budgetcategorie. En dat is precies de categorie die steeds belangrijker wordt.

Mate 9 review smartphonemarkt

Nu goedkope toestellen steeds beter worden, is het lastig voor dure merken als Apple om hun hoge prijzen te verantwoorden. Sure, er zal altijd een groepje consumenten blijven bestaan die de nieuwste iPhone willen, maar de innovativiteit is er wel een beetje vanaf.

Pas op Apple!

Of dat door Tim Cook komt is weer materie voor een heel ander artikel, maar de marktsituatie die nu begint te ontstaan legt het zwakke punt van Apple bloot. De Amerikaanse techgigant moet het van zijn vlaggenschepen hebben. Er zijn immers geen budget-iPhones.

Is het nieuwe vlaggenschip van Samsung niet innovatief of opvallend? Jammer, maar gelukkig brengt de Koreaanse smartphonefabrikant elk jaar nog tientallen andere toestellen op de markt. Van Apple kun je dat niet zeggen.

iPhone 8 concept

Natuurlijk zal Apple één van de grootste smartphonefabrikanten blijven, zeker dankzij de iPhone 8. Met het langverwachte vlaggenschip introduceert Apple een totaal nieuw ontwerp. Finally! Je kunt een scherm verwachten dat bijna de gehele voorkant van het toestel bedekt, waarschijnlijk net zoals de Galaxy S8. Hier kun je een concept van de iPhone 8 checken.

Apple verwacht dit jaar een historische lancering en begint al enkele maanden eerder met de massaproductie van het vlaggenschip. Toch kan de Amerikaanse techgigant het nog knap lastig op de Nederlandse smartphonemarkt gaan krijgen.

De Nederlandse smartphonemarkt gaat veranderen

Waarom? Het antwoord is kort en simpel: BKR. De meeste consumenten krijgen hun toestel bij een abonnement. Hartstikke leuk, maar binnenkort wordt dat bij toestellen die 250 euro of meer kosten als een lening gezien. Vanaf mei, om precies te zijn. Die lening wordt bij het BKR geregistreerd. Dat kan bijvoorbeeld zelfs gevolgen hebben voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Smartphonemarkt

Ellendig dus. Smartphone-analist Tim Wijkman van Telecompaper voorspelt dan ook dat merken met budgettoestellen gaan profiteren van deze nieuwe situatie. Veel consumenten zullen nu immers toch zich gaan buigen over goedkopere opties. Merken als Huawei en Samsung zijn dan je beste vriend, maar Apple is in dat segment nergens te bekennen. Ondertussen bereidt Oppo, het uiterst succesvolle moederbedrijf van OnePlus, zich voor op de echte overstap naar het westen.

De smartphone is niet langer een luxeproduct waarvoor je bij de meest innovatieve partij moet zijn

Een grote klap voor Apple? Dat zal reuze meevallen. Toch is het een trend die je wereldwijd op ziet komen. De oude garde zal een manier moeten vinden om de consument aan te spreken in een smartphonemarkt waar ook budgettoestellen voldoen, terwijl voornamelijk Chinese merken de troon in de verte al zien glimmen. De smartphone is niet langer een luxeproduct waarvoor je bij de meest innovatieve partij moet zijn, maar een nuttig hebbeding dat je ook uit de budgetbakken kunt grissen.

Toch benieuwd naar wat de oude garde van plan is? Check dan snel dit iPhone 8 concept, of lees wat je van de Samsung Galaxy S8 kunt verwachten.

Apple iPhone X

Apple overweegt ‘simpelere’ namen voor nieuwe iPhones lees verder

Oppo F7

Oppo lanceert F7 smartphone als persoonlijke beauty assisistent lees verder

OnePlus 6

Gelekte foto toont OnePlus 6 met scherm aan lees verder

OnePlus 6 wit

Witte variant OnePlus 6 in vol ornaat gelekt lees verder

iPhone X met OLED display

‘iPhone X is dood en wordt niet meer geproduceerd’ lees verder

Samsung Galaxy S9 Active

Samsung Galaxy S9 Active duikt op: Nederlandse lancering? lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters