Zo gaat de smartphonemarkt er de komende jaren uitzien

Onderzoeksbureau IDC heeft op basis van onderzoek voorspeld hoe de smartphonemarkt er de komende jaren uit gaat zien. De resultaten zijn verrassend.

Zo gaat de smartphonemarkt er de komende jaren uitzien

Vorig jaar was een miserabel jaar voor de smartphonemarkt. Althans, als je naar het aantal verscheepte toestellen kijkt. De totale markt groeide in 2016 slechts met 2.5%. Consumenten doen steeds langer met hun toestellen, wat slecht nieuws is voor fabrikanten.

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Volgens onderzoeksbureau IDC valt het echter allemaal wel mee. Waar men begin vorig jaar een constante teruglopende groei voorspelde, was 2016 volgens IDC een uitzondering.

Het onderzoeksbureau voorspelt dat de markt dit jaar met 3% zal groeien. Dat komt neer op maar liefst 1.52 miljard verscheepte toestellen.

Smartphonemarkt

In 2018 loopt die groei naar verwachting op tot 4.5%. Overigens hebben we dat vooral aan armere en opkomende markten te danken, waar budgetmodellen als zoete broodjes over de toonbank vliegen.

Apple en de iPhone 8

Ook de iPhone 8 zal volgens IDC een grote invloed op de markt hebben. Veel consumenten hebben de afgelopen jaren extra lang met hun huidige iPhone gedaan. Er was immers niet echt een grote reden om te upgraden.

iPhone 8

De iPhone 8 biedt een hoop nieuwe functies en na drie jaar eindelijk een nieuw ontwerp. Er is in ieder geval nog genoeg ruimte voor groei. Volgens het onderzoeksbureau heeft de helft van de wereldbevolking nog steeds geen smartphone.

Nog even terug naar de iPhone: IDC voorspelt dat de verkopen van iPhones dit jaar met 3.8% zullen stijgen. Naar verwachting zal Apple dit jaar 223.6 miljoen toestellen verschepen. Dat is iets minder dan een paar maanden geleden werd voorspeld.

Android blijft groeien

Voor Android smartphones zijn het Middel-Oosten en Afrika de snelst groeiende markten met 10% groei per jaar.  In 2021 zullen er volgens het onderzoeksbureau 1.5 miljard Android toestellen verscheept worden, met een gemiddelde prijs van 198 dollar.

Verder zal er de komende vijf jaar waarschijnlijk weinig veranderen. Windows Phone zal het strijdtoneel verlaten, maar het marktaandeel van Android en iOS zal ongeveer even groot blijven. Althans, als IDC het bij het rechte eind heeft.

Essential Phone Andy Rubin

Met de opkomst van dunnere schermranden en experimenten met flexibele schermen gaan we interessante jaren tegemoet. De kans dat een nieuwkomer zoals de Essential Phone de markt open gaat breken is echter nihil.

Bron: IDC via FierceWireless

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters