Smartphonemarkt blijft groeien ondanks moeilijk jaar Apple en Microsoft

Uit een nieuw rapport van onderzoeksburea IDC blijkt dat het aantal verscheepte smartphones dit jaar toch nog is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Merken als Windows en Apple blijven het moeilijk hebben op de smartphonemarkt.

Smartphonemarkt

Volgens de statistieken van onderzoeksbureau IDC zal het aantal wereldwijd verscheepte smartphones eind dit jaar de 1.45 miljard bereiken. Dat is een stijging van 0.6% ten opzichte van 2015. Toch is dat een tegenvaller, want vorig jaar ging het nog om een toename van 10.4%. Dit jaar groeide vooral het aantal verscheepte 4G smartphones, met een stijging van maar liefst 21.3% ten opzichte van vorig jaar. Dat komt vooral door ontwikkelingslanden.

Google Pixel

Wat vooral opvalt is dat Google de concurrentie nog niet heeft dwars gezeten met de Google Pixel en Pixel XL. De zoekgigant bestormde dit jaar de markt met zijn eigen high-end vlaggenschepen, die de openheid van Android moeten combineren met de afwerking die je van merken als Apple gewend bent. Volgens IDC hebben de verkopen van de Pixel in het vierde kwartaal geen significante impact op Samsung en Apple gehad. Op dit moment valt Google te vergelijken met Microsoft en de Surface Line. Het is simpelweg nog te vroeg om te bepalen of de relatie met andere fabrikanten negatief beinvloed zal worden.

Apple

2016 is het eerste volledige jaar waarin het aantal verscheepte iPhones terug liep, met elk kwartaal tegenvallende verkoopresultaten. Apple worstelt met budgetmerken die steeds completere smartphones weten af te leveren, en aan de andere kant met high-end merken zoals Samsung die indruk weten te maken. Die teruglopende verkopen worden naar verwachting volgend jaar doorgezet, maar wellicht kan de smartphonefabrikant eind 2017 het tij omkeren met de tiende verjaardag van de iPhone.

Windows Phones

Microsoft gaf onlangs nog aan dat het niet opgeeft als het om Windows Phones gaat. Volgend jaar komt het bedrijf naar verluidt met de Surface Phone, een high-end toestel voor de zakelijke markt. Hopelijk kan Microsoft dan zichzelf herpakken, want dit jaar zag er niet goed uit voor Windows Phones. Volgens IDC liep het aantal verscheepte Windows Phones met 71.9% terug. Dat komt vooral door het kleinere aantal merken dat het platform ondersteunt. Bovendien is het beperkte ecosysteem nog steeds een groot obstakel.

Bron: IDC

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters