Smartphones ingezet tegen honger in derde wereld

Smartphones worden in de Derde Wereld ingezet tegen honger en armoede. Via de telefoons krijgen arme boeren, die kennelijk wel rijk genoeg zijn om een telefoon met videofunctie te bezitten, tips hoe ze beter hun land kunnen bewerken.

boer derde wereld

Een groep studenten aan de Universiteit van Illinois heeft een aantal video’s geproduceerd die laten zien hoe je simpel en goedkoop via de mobiele telefoon het leven van een hoop arme mensen kunt verbeteren. Boeren krijgen snel informatie waar ze wat aan hebben, en dat wordt via filmpjes op de smartphones van de boeren getoond.

In een van de filmpjes worden bijvoorbeeld instructies gegeven hoe je uit natuurlijke bronnen – bomen die in de buurt groeien – een natuurlijk insecticide kunt maken, om gewassen te beschermen.

”De manier waarop we informatie kunnen delen is dramatisch veranderd”, meldt Barry Pittendrigh van de Unversiteit van Illinois. ”Dat komt door het internet en door de grote groei van het gebruik van mobiele telefoons in ontwikkelingslanden.” En die telefoons, ook daar, worden behoorlijk geavanceerd. ”We kwamen erachter dat aardig wat boeren mobiele telefoons bezitten die videoclips kunnen afspelen. We dachten: okee, kunnen wij die telefoons gebruiken om visuele informatie met ze te delen?”

Die visuele informatie bestaat dus uit een videofilmpje dat bijvoorbeeld laat zien hoe je geoogste gewassen op een makkelijke manier kunt beschermen, door er een speciale bewaarzak omheen te doen, zodat de insecten er niet bij kunnen. ”Als je moet uitleggen dat ze die zakken dicht moeten doen, is dat lastiger dan wanneer je het kunt laten zien”, meldt een van de studenten. Een boer die zo’n filmpje heeft gezien, blijkt die snel te delen met alle andere boeren in zijn omgeving zodat de tip zich snel verspreidt. ”Eén van onze tips is in een maand tijd getoond aan 118 mensen in vijftig verschillende dorpen”, aldus een onderzoeker die het filmpje naar zeven telefoons stuurde.

Op die manier kunnen boeren, die in ontwikkelingslanden meestal weinig opleiding hebben genoten om hun gewassen optimaal te laten groeien, meer rendement uit de grond halen en dat levert meer geld, en meer eten op.

Bron: Cellular News

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters