'Smartphones over enkele jaren met hartslag op te laden'

Wetenschappers werken aan een manier om smartphones in de toekomst met niets anders dan de hartslag van de eigenaar op te laden. Batterijen zijn dan niet meer nodig. Het lijkt nu nog science-fiction, maar de techniek zou over vijf jaar werkelijkheid kunnen zijn.

Wang nanogenerator

Fox News haalt wetenschapper dr. Zhong Lin Wang aan, die met een team researchers al heel ver is met de ontwikkeling van deze techniek. Die komt eigenlijk neer op een geavanceerde wijze om zelfs de kleinste beweging in stroom om te kunnen zetten. Heb je nu al horloges die zichzelf kunnen opwinden door de bewegingen van de arm van hun eigenaar, straks kan het met van alles: een hartslag, een zuchtje wind, voorbijrollende wielen.

De techniek is al een tijdje in ontwikkeling en kon tot voor kort maar heel weinig stroom produceren. Maar de wetenschappers boeken voortgang, en kunnen nu niet alleen lcd-schermen van stroom voorzien op deze manier, maar zelfs een radiosignaal uitzenden. Het is een kwestie van tijd voordat de techniek zijn intrede doet in apparaten als een iPod of een smartphone.

Het werkt met piepkleine nanogeneratoren, die uit niets anders dan kleine bewegingen hun stroom winnen. Alles wat beweegt levert elektriciteit op. In de nanogeneratoren zitten kleine draadjes van zink-oxide die stroom genereren als ze in beweging worden gebracht.

Wang ziet een zeer grote toekomst voor zijn techniek. “Deze ontwikkeling is een mijlpaal in de richting van draagbare elektronische apparaten die door lichaamsbewegingen kunnen worden opgeladen, zonder dat er nog batterijen of stopcontacten nodig zijn.”

Hij is er echter nog niet, het onderzoek gaat onverdroten door om de techniek te verbeteren. “Als we ons tempo om dit te verbeteren volhouden, kan de nanogenerator straks een hele range van andere apparaten opladen die meer stroom nodig hebben”, zei hij. ”Onze nanogeneratoren veranderen ons leven. Hun potentieel is alleen begrensd door het voorstellingsvermogen.”

Bron: Fox News

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters