Straling van smartphones is toch niet zo slecht als gedacht

Over het algemeen verkeren veel mensen onder de veronderstelling dat de straling die van smartphones afkomt behoorlijk slecht voor je is. Hoewel bijna iedereen dat eigenlijk wel denkt, negeren we het allemaal massaal aangezien we toch gewoon met onze toestellen willen spelen. Nieuwe onderzoeken lijken nu gelukkig toch wat geruststellende berichten te brengen. Volgens deze onderzoeken zou het uiteindelijk toch allemaal wel meevallen.

Muizen blootgesteld aan straling

Het gaat om twee overheidsonderzoeken, die door de Amerikaanse National Toxicology Program (NTP) zijn uitgevoerd. Tijdens de onderzoeken werden muizen blootgesteld aan radiofrequentiestralingen, welke door smartphones worden geproduceerd. Deze radiofrequentiestralingen worden overigens ook door je magnetron uitgestraald en met de onderzoeksresultaten heb je eindelijk een (soort van) weerwoord tegen mensen die je altijd vertellen dat je niet voor de magnetron moet blijven staan als hij aan staat.

smartphone hoofd straling

Risico klein, als het al bestaat

De onderzoeken lijken namelijk aan te geven dat de straling helemaal niet zo heel slecht voor je is. De muizen die waren blootgesteld aan de straling, waren even gezond als de muizen die nergens mee in aanraking waren gekomen. Sommige bestraalde muizen leefden zelfs langer dan de onbestraalde muizen. Dr. John Bucher, een van de hoofdonderzoekers, geeft aan dat als er al een risico is, het een klein risico is.

Hoge mate van blootstelling toch schadelijk

Ondanks de positieve resultaten stelt Bucher toch voor dat gebruikers proberen zo min mogelijk bestraald te worden, door bijvoorbeeld niet constant met een telefoon tegen je oor rond te lopen. De straling wordt namelijk dramatisch verminderd worden als je toestel wat verder van je lichaam is verwijderd. Daarom zou handsfree bellen ook positief zijn. Volgens de National Cancer Institute is er op het moment echter geen consistent bewijs dat de straling zorgt voor een verhoogde kans op kanker. Bucher verkeert desondanks toch nog steeds onder de veronderstelling dat een hoge mate van blootstelling toch schadelijk zou kunnen zijn voor mensen.

smartphone slapen

Om aan de veilig kant te blijven kun je zelf wel proberen om niet elke dag urenlang je smartphone tegen je oor aan te houden en er niet vlak naast te slapen. Vroeger werd er ook geclaimd dat sigaretten helemaal niet slecht waren en dat bleek achteraf toch ook niet helemaal te kloppen.

Via: PhoneArena

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters