Sms-dienst YAMTALK voldoet aan eisen na last onder dwangsom

Het bedrijf SD&P waar de sms-dienst YAMTALK toe behoort, is gestopt met het versturen van berichten waarin afmeldmogelijkheid ontbrak. Dit gebeurde nadat de OPTA het bedrijf een last onder dwangsom had opgelegd van 30.000 euro per dag dat de misleidende praktijken voorduurden.

YAMTALK

De OPTA, Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, heeft het bedrijf een last onder dwangsom opgelegd van 30.000 per dag. De dwangsom werd opgelegd voor het feit dat de sms-dienst berichtjes verstuurde naar de geabonneerden waarin niet stond vermeld hoe het abonnement kon worden stopgezet. De last onder dwangsom betekende dat het bedrijf elke dag dat het niet voldeed aan de eis van de OPTA 30.000 euro boete zou moeten betalen, met een maximum van 900.000 euro. In elk sms-bericht van de dienst moet de afmeldmogelijkheid vermeld staan.

De misleidende handelswijze van SD&P hield in dat het bedrijf op internet spelletjes aanbood waarmee prijzen te winnen waren. Als mensen een prijs hadden gewonnen moesten ze hun mobiele nummer invoeren op de website zodat ze de prijs kregen. Als ze dat gedaan hadden kregen ze een sms-bericht met de kosten van de geactiveerde sms-dienst YAMTALK en een mogelijkheid om van het abonnement af te komen. In de daarop volgende sms’jes ontbrak deze mogelijkheid echter, waardoor het voor veel mensen lastig werd om zich weer af te melden voor de dienst. Nadat de OPTA klachten over de dienst had ontvangen, heeft de toezichthouder meteen een last onder dwangsom opgelegd zodat de misleidende praktijken zouden stoppen.

Op 7 mei had de Commissie Handhaving Gedragscode SMS-dienstverlening het bedrijf al gestraft door de sms-dienst voor drie maanden stop te zetten. Het bedrijf heeft een bezwaarschrift tegen de last onder dwangsom van de OPTA ingediend.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters