Snowden: 'Spionagesoftware ingebouwd in iPhones'

Klokkenluider Edward Snowden meldt dat op de iPhone standaard spionagesoftware staat geïnstalleerd, die gegevens over de eigenaar kan prijsgeven. Op afstand kan de spionagesoftware worden geactiveerd zonder dat de eigenaar het door heeft.

Apple iPhone 6 hoofdfoto

Dat is verteld door de Russische advocaat van Snowden. Hij zei dat tegen een Russisch persbureau. “Edward gebruikt nooit een iPhone, hij heeft een simpele telefoon. De iPhone heeft speciale software die zichzelf kan activeren zonder dat de eigenaar ook maar een knop hoeft in te drukken. Die software verzamelt informatie over de eigenaar. Dat is waarom hij op veiligheidsgronden weigert om de iPhone te gebruiken.”

Er is onmiddellijk veel twijfel ontstaan over deze opmerking. Allereerst komt hij van de advocaat van Snowden, niet van de klokkenluider zelf. Ook is gebleken dat veel van de onthullingen van Snowden kloppen, maar niet allemaal. En verder bewijs ontbreekt vooralsnog voor de bewering dat de iPhone van deze software is voorzien.

Het is bekend dat de iPhone in staat is om de locatie van zichzelf door te geven op afstand, denk maar aan ‘Find my iPhone’. Ook bestaat een optie waarmee een kaartje gemaakt wordt van de plek waar de iPhone het laatst is gezien. En de iPhone doet nog veel meer met je locatie. Ga maar eens naar instellingen>privacy>locatieservices en scroll naar beneden, naar systeem. Onderaan (eerst volgt een hele rij apps die je gps-positie gebruiken) vind je een aantal instellingen die aangeven wat de iPhone doet met de informatie van de plek waar je bent. Er is een tabblad ‘veelbezochte locaties’ en daar zul je de plekken zien waarvan de iPhone keurig heeft geregistreerd waar je bent. Al die opties vallen overigens wel uit te zetten, maar ze staan standaard aan.

Of Apple die informatie voorbehoudt aan de gebruiker, of dat die wordt doorgegeven via de spionagesoftware waarvan de Russische advocaat beweert dat die er is, wordt niet duidelijk. Want het bestaan van de spionagesoftware in iOS is nog niet aangetoond. Als die blijkt te bestaan, heeft Apple waarschijnlijk aan zijn klanten heel wat uit te leggen.

Bron: Betanews

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters