Snowden: 'Spionagesoftware ingebouwd in iPhones'

Klokkenluider Edward Snowden meldt dat op de iPhone standaard spionagesoftware staat geĂŻnstalleerd, die gegevens over de eigenaar kan prijsgeven. Op afstand kan de spionagesoftware worden geactiveerd zonder dat de eigenaar het door heeft.

Apple iPhone 6 hoofdfoto

Dat is verteld door de Russische advocaat van Snowden. Hij zei dat tegen een Russisch persbureau. “Edward gebruikt nooit een iPhone, hij heeft een simpele telefoon. De iPhone heeft speciale software die zichzelf kan activeren zonder dat de eigenaar ook maar een knop hoeft in te drukken. Die software verzamelt informatie over de eigenaar. Dat is waarom hij op veiligheidsgronden weigert om de iPhone te gebruiken.”

Er is onmiddellijk veel twijfel ontstaan over deze opmerking. Allereerst komt hij van de advocaat van Snowden, niet van de klokkenluider zelf. Ook is gebleken dat veel van de onthullingen van Snowden kloppen, maar niet allemaal. En verder bewijs ontbreekt vooralsnog voor de bewering dat de iPhone van deze software is voorzien.

Het is bekend dat de iPhone in staat is om de locatie van zichzelf door te geven op afstand, denk maar aan ‘Find my iPhone’. Ook bestaat een optie waarmee een kaartje gemaakt wordt van de plek waar de iPhone het laatst is gezien. En de iPhone doet nog veel meer met je locatie. Ga maar eens naar instellingen>privacy>locatieservices en scroll naar beneden, naar systeem. Onderaan (eerst volgt een hele rij apps die je gps-positie gebruiken) vind je een aantal instellingen die aangeven wat de iPhone doet met de informatie van de plek waar je bent. Er is een tabblad ‘veelbezochte locaties’ en daar zul je de plekken zien waarvan de iPhone keurig heeft geregistreerd waar je bent. Al die opties vallen overigens wel uit te zetten, maar ze staan standaard aan.

Of Apple die informatie voorbehoudt aan de gebruiker, of dat die wordt doorgegeven via de spionagesoftware waarvan de Russische advocaat beweert dat die er is, wordt niet duidelijk. Want het bestaan van de spionagesoftware in iOS is nog niet aangetoond. Als die blijkt te bestaan, heeft Apple waarschijnlijk aan zijn klanten heel wat uit te leggen.

Bron: Betanews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Bart Ceuleers -

  Het is al veel langer bekent dat Snowden er alles aan doet om Amerika te treffen met zijn verhalen, die al of niet waar zijn. Ik persoonlijk zou er zelfs niets op tegen hebben moest het zo zijn. Iemand die een normaal leven heeft en niets te verbergen heeft, die ziet daar geen graten in. Het zou toch enkel positief zijn moesten er zo gangsters of zelfs terroristen kunnen gepakt worden, al denk ik niet dat die gebruik maken van een iPhone. Ik persoonlijk vind het allemaal overdreven die wet op de privacy, alsof een doorsnee persoon aantrekkelijk genoeg is om te bespioneren, laat mij niet lachen.

  1. Quasimodo -

   Ja ja eens een gelovige altijd een gelovige. En wat doet een gelovige? Precies geen vragen stellen en blindelings volgen.
   Apple heeft het alleen maar goed voor met jou 🙂

Google Pixel 2

Zou de Pixel 2 er zo uit gaan zien? lees verder

iPhone 8 iPhone 7 Plus

Video en foto’s tonen iPhone 8 naast iPhone 7 Plus lees verder

OnePlus 5

Videobyte: kan de OnePlus 5 tegen krassen, vuur en druk? lees verder

OnePlus 5

Vijf dingen die de OnePlus 5 nog beter zouden maken lees verder

LG V30

LG V30: onthullingsdatum en prijs opvallend toestel gelekt lees verder

Samsung Galaxy S8 Plus design Samsung Galaxy Note 8

Nostalgie: dit is de nieuwe Android klaptelefoon van Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters