$14,000 Solarin toestel geflopt, een derde van de werknemers ontslagen

Vorig jaar lanceerde Sirin Labs het extreem dure toestel Solarin. De smartphone had een prijs van $14,000 en het was zeer de vraag of het een succes zou worden. Bijna een jaar later weten we dat het toestel een mislukking is en Sirin Labs niet veel heeft opgeleverd. Het bedrijf heeft zelfs nu een derde van zijn personeel ontslagen. Er is besloten het toestel voor minstens een jaar nog te produceren en bestaande gebruikers nog support te bieden. Maar Sirin Labs wil in de toekomst nieuwe ingenieurs aannemen en een andere weg inslaan. Wat dit precies zal inhouden is nog onbekend

Solarin niet alleen geflopt door hoge prijs

SolarinLogischerwijs zal meteen gedacht worden dat het slecht lopen van de Solarin aan de prijs te wijten is. Volgens sommigen zou de prijs onzinnig zijn en zou er maar voor $150 aan componenten in het toestel zitten. Hoewel de hoge prijs de verkoopcijfers niet heeft gestimuleerd, was dat niet het enige probleem van de smartphone. Toen de telefoon werd gelanceerd was het in principe al verouderd. Zo kwam het met en al verouderde Snapdragon 810 chipset. Ook draaide het op Android 5.1 terwijl Android 6 Marshmallow al een hele tijd beschikbaar was. Verder had het toestel nog andere problemen met betrekking tot de hardware.

Markt voor exclusieve toestellen bestaat wel

 Als de specificaties van het toestel naar behoren waren geweest, zou de hoge prijs geen probleem hoeven te zijn geweest. Het is niet zo dat er geen markt is voor extreem dure smartphones, maar de toestellen moeten dan wel inspelen op de wensen van de gebruikers. Bedrijven zoals Gresso en Vertu brengen al jaren exclusieve toestellen uit en boeken daar redelijk veel succes mee. Het probleem van Solarin is was dat het niet de juiste gebruikers probeerde te bereiken.  Waar klanten veel geld aan willen uitgeven is luxe. Succesvolle dure telefoons bieden de gebruiker exclusieve en ongebruikelijke materialen. En hoewel de Solarin wel dure materialen aanbood, is daar niet op gefocust bij de promotie van het toestel.

Sirin Labs koos verkeerde marketing strategie

De marketing van het toestel was gericht op privacy en veiligheid. Zo waren in de secure mode alleen versleutelde berichten en uitgaande gesprekken mogelijk. In principe is er inderdaad een markt voor dit soort veilige telefoons, maar lijken deze gebruikers niet geïnteresseerd te zijn in onnodig dure toestellen. Voor een lagere prijs zijn bijvoorbeeld ook de Blackphone toestellen van Silent Circle beschikbaar, welke dezelfde beveiligde features aanbieden. Wanneer Sirin Labs voor een andere marketingstrategie had gekozen, was het toestel misschien redelijk succesvol geweest.
Bron: TechCrunch
Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters