Sony Ericsson niet bang voor patentoorlog

CEO Bert Nordberg van Sony Ericsson is niet bang dat zijn bedrijf wordt aangepakt in de patentoorlogen tussen smartphone- en softwarefabrikanten. HIj denkt dat Sony Ericsson buiten schot blijft vanwege het grote bezit aan eigen patenten van het bedrijf.

Bert Nordberg MWC 2010

Bovendien is Sony Ericsson niet te beroerd om overeenkomsten te sluiten over zijn patenten, in ruil voor het gebruik van de patenten van anderen. Op die manier blijft het bedrijf tot op heden buiten de patentoorlog die inmiddels wereldwijd is uitgebroken met als grootste spelers Apple, Microsoft, Google, Samsung en HTC.

Apple voert nu talloze zaken tegen Samsung en heeft al een paar successen geboekt bij het weren van Samsung-smartphones en -tablets van sommige markten. Microsoft heeft HTC naar verluidt vijf dollar per Androidtelefoon afgetroggeld vanwege het gebruik van MS-patenten. En Google heeft onlangs Motorola opgekocht om niets anders dan de patenten die dat bedrijf in zijn bezit had. Motorola zelf is eigenlijk ballast voor Google, dat steeds weer moet uitleggen dat de andere fabrikanten van Androidapparaten niet door deze aankoop worden benadeeld en dat Android opensource blijft.

”Op dit moment is deze industrie in de grootste patentoorlog verwikkeld die ik ooit heb meegemaakt”, aldus Bert Nordberg, die kan bogen op 26 jaar ervaring in de communicatie-industrie. Maar hij is niet bang erin verwikkeld te raken. Sony Ericsson is goed beschermd. ”Wij zijn een van de meest patent-veilige bedrijven die er te vinden zijn. Behalve onze eigen zesduizend patenten hebben we ook nog de beschikking over de gecombineerde patentenportefeuilles van onze eigenaren, Sony en Ericsson.”

Nordberg snapt wel dat de eigenaren van patenten die in de rechtszaal verdedigen. ”Als ik miljarden in een ontwikkelingsproject had geinvesteerd, zou ik ook zeer teleurgesteld zijn als iemand die daar geen cent in heeft gestoken die technologie gebruikt zonder mijn toestemming.”

Maar Nordberg vindt nu wel dat de zaken flink beginnen te ontsporen. Vooral de opkomst van patent trolls, bedrijven die alle mogelijke patenten opkopen om daarmee bedrijven aan te klagen die ze zouden misbruiken, vindt hij een foute zaak.

Bron: Total Telecom

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters