Sony maakt de Xperia Z bekend

Sony heeft in Las Vegas tijdens de CES-beurs zijn nieuwe vlaggenschip getoond. De Xperia Z, zoals het toestel gaat heten, zal in maart in de Nederlandse winkels liggen.

Sony Xperia Z

De Xperia Z moet het gaan opnemen tegen de andere high-end-telefoons dit jaar, en heeft daar een aantal stevige specificaties voor meegekregen. Zo heeft het toestel een 1080p-scherm met de Mobile Bravia Engine 2 en een diameter van 5 inch. Om al die pixels aan te sturen zit er een snelle Qualcomm Snapdragon S4 Pro-processor in het toestel. Deze heeft de snelle Krait-kern waarmee het een van de betere processoren op de markt is op het moment. Verder is hij uitgerust met 2GB aan RAM geheugen, 16GB intern geheugen en een MicroSD-ingang. De accu van de Xperia Z heeft een capaciteit van 2330mAh, waarmee het toestel volgens Sony maximaal 550 uur standby kan staan, 14 uur kan bellen, 40 uur muziek kan afspelen of 5,5 uur video’s kan weergeven.

Een ander speerpunt van de Xperia Z is het feit dat hij waterdicht is. Het toestel is met 7,9 millimeter erg plat, maar is toch volledig waterdicht volgens de IP57-rating. Dit wil zeggen dat hij een half uur lang op een meter diepte kan verblijven, en dus voor alle ongelukjes waar water aan te pas komt beschermd is. Het toestel is opgetrokken uit een volgens Sony extra stevig frame waar aan de voor- en achterkant een glasplaat tegenaan zit.

Op multimediagebied heeft de Xperia Z onder meer een 13-megapixelcamera die in 1080p kan filmen en tijdens dat filmen ook foto’s kan schieten. Het toestel is daarnaast uitgerust met Sony’s Music Unlimited dienst en is PlayStation Certified, waardoor hij in sommige landen PlayStation-games kan downloaden uit de bijbehorende PlayStation Store. In Nederland zal dat later komen.

Het toestel ondersteunt LTE, wat in Nederland binnenkort uitgerold zal worden. Al op het moment dat dit toestel uitkomt verwacht KPN in Amsterdam een LTE-netwerk live te hebben en volgend jaar moet dat netwerk landelijk dekkend zijn. Met LTE kun je over het mobiele netwerk veel sneller internetten dan met zijn voorganger, HSDPA. Daar zal deze Xperia Z dus geschikt voor zijn, net als bijvoorbeeld de Xperia V of de Nokia Lumia 920.

De Xperia Z moet in de loop van maart op de markt gaan komen in de kleuren wit, zwart en paars. De adviesprijs voor deze telefoon wordt in Nederland €629,-.

Ons voorlopige oordeel over de telefoon kun je vinden in onze eerste ervaringen of hands-on video.

Sony Xperia Z 
Essential Phone

‘Essential Phone opvolger gecanceld: staat Essential nu al te koop?’ lees verder

Xiaomi Mi 8

Gelekte video toont Xiaomi Mi 8: primeur voor Android lees verder

Vivo Apex

Eerste echt randloze smartphone komt volgende maand lees verder

HTC U12+

HTC U12+ gelanceerd: het grootste en spannendste HTC toestel tot nu toe lees verder

OnePlus 6 vs. Galaxy 9+

OnePlus 6 is sneller dan Galaxy S9+ en iPhone X lees verder

HTC onthult per ongeluk HTC U12+ op website lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters